Nová britská vláda navrhla zákon, jímž se vrací zpět do lůna EU

13187
zakon
Britský premiér Keir Starmer. Nová labouristická vláda pochopila, že suverenita je jedna věc, ale velký unijní trh věc druhá. A tak hledá cesty, jak se mu znovu co nejvíce přiblížit. Foto: Labour Party

Kdyby nuda byla olympijskou disciplínou, pak by aktuální britský zákon o bezpečných výrobcích a metrologii jistě vyhrál zlatou medaili. Ve Sněmovně už ho představil britský premiér Keir Starmer, předseda Labouristické strany.

Když se ale přeneseme přes jeho nudný název, zjistíme, že v postbrexitové Británii jde o velmi významný krok. Zákon totiž opět otevírá dveře unijním standardům. Oproti nedávné konzervativní vládě jde o podstatnou změnu. Ta totiž hloubila mezi Británií a Evropskou unií příkop co nejhlubší. Alespoň tak to píše v článku “Brexit Britain creeps back into Brissels´ orbit under Labour” bruselský list Politico.

„Tento zákon mění přístup k unijní politice. Poprvé od brexitu britská vláda jasně prohlásila, že bude aktivně přistupovat k novým unijním regulacím. Čímž usnadní život našim podnikatelům,“ chválí obrat nové britské vlády ve vztahu k EU Joël Reland z think-tanku Chainging Europe.

Návrh zákona dává britské vládě opět možnost aplikovat unijní předpisy ohledně bezpečnosti výrobků, které se změnily spolu s odchodem země z EU. Prozatím se týká obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty. Podnikatelům má usnadnit činnost v podobě jasných pravidel obchodu mezi Británií a zeměmi EU.

„Má to symbolický význam, ale neměli bychom dosah této legislativy přeceňovat. Není to zkratka k dynamickému sblížení,“ upřesňuje Reland.

Nově prosazovaná legislativa je i tak možným bodem obratu britského postoje k regulacím Evropské unie. Byť zbývá k přiblížení britských klíčových sektorů k unijnímu jednotnému trhu a dalšímu odstranění obchodních bariér ještě velký skok a bude zapotřebí s unií dále jednat, píše Politico.

Nový zákon ale sklízí i kritiku

Zákon ale sklízí v Británii kritiku. Pochopitelně pak nejvíce od těch, kteří prosazovali a nadále prosazují “suverenitu” Británie.

„Nečestnost a zrada labouristů spáchaná touto legislativou je smutná a zřejmě musíme očekávat to nejhorší,“ reagoval například Nigela Farage z britské Reformní strany.

„Pokud chce někdo splňovat unijní regulaci, může. K tomu nepotřebuje britskou legislativu. Už myšlenka na legislativu, která po britském průmyslu vyžaduje soulad se zahraniční legislativou, je zcestná, protože nad ní nemáme kontrolu,“ dodal.

A přisadily si i některé britské noviny. Kupříkladu deník Daily Express zákon v článku na titulní straně popsal jako „zradu brexitu.“

Boris Johnson: Máme zpět kontrolu nad našimi zákony i osudem

Zástupci nové labouristické vlády ale kontrují tím, že jakákoliv taková dohoda s EU „zabrání zbytečným hraničním kontrolám a přispěje ke snížení cen potravin.“

Jistě, má to nějaké výhody. UK je třeba skvělé místo…

„Když se podíváme na Spojené království po brexitu, vidíme jasné negativní dopady na britskou ekonomiku. A ty se postupně projevují,“ uvedl v nedávném podcastu FinTag Global Head of Multi-Asset Solutions společnosti Amundi John O’Toole.

Byl toho názoru, že opětovné sbližování Británie s EU bylo tématem i konzervativní strany. Debata v ní se ale stala podle jeho názoru polarizovanější, extrémnější. Naopak dnes vládnoucí labouristická strana již před letošními volbami, které vyhrála, slibovala změnu náhledu na evropský problém.

„Geopoliticky Británie ztratila hodně ze své moci, hodně ze svého vlivu. A velkou část svého vlivu ztratila samozřejmě i kvůli odchodu z de facto třetího největšího obchodního bloku na světě. Odešla z EU,“ shrnul dopady brexitu v podcastu FinTag O’Toole.

Mít euro je jen další malý krok, říká asset manažer John O’Toole

Vystoupení Británie z EU zhodnotil takto: „Jistě, má to nějaké výhody. Spojené království je třeba skvělé místo se správnými lidmi… Praxe ale nepotvrdila myšlenku, že Spojené království či jakákoli jiná země může jít a vytvořit si bilaterální obchodní vztahy třeba s Brazílií, Argentinou, Austrálií či Japonskem. Jako docela katastrofální politická úvaha se pak ukázalo to, že by tyto politicko-obchodní dohody nějakým zásadním způsobem okamžitě zlepšily ekonomiku.

Jak to vidí právníci u současného legislativního návrhu

Podle právníka George Peretze, který se specializuje na obchod a regulaci, nová labouristická legislativa napraví škody, které způsobila předchozí vláda schválením zákona známého jako Retained EU Law Bill z 22. 9. 2022. Jedná se o zákon, kterým se Velká Británie odřízla od unijní legislativy. Zákon, který jí umožnil změny i úplné zrušení zákonů převzatých z EU.

„To, co tento zákon způsobil, bylo, že se předstíralo, že předpisy, které jsme převzali od EU, nejsou unijními předpisy. A britským soudům se říkalo, aby je aplikovaly bez odvolání na unijní právní principy,“ vysvětluje Peretze s tím, že minulá vláda věděla, že to povede ke katastrofální nejistotě, přesto zákon přijala.

Brexit v plné parádě: Na hranicích s UK vládne dokonalý Kocourkov

Nová legislativa podle jeho názoru naopak umožní britským regulátorům zpřesnit technické požadavky: „Hlavně to znamená, že diktuje našim soudům, aby následovaly interpretaci Evropského soudu, takže předpisy budeme mít stejné.“

Rovněž doporučuje Labouristické straně, aby zákon rozšířila kompletně na trh potravin a zemědělských produktů a také na chov zvířat.

Obchodníci jsou spokojeni a chtějí víc

Britský zpracovatelský sektor v novém přístupu k obchodu s EU vidí velkou příležitost, potvrzuje Richard Rumbelow, ředitel vnějších vztahů lobby britských výrobců Make UK.

„Zákon odstraňuje nejistotu, kterou přinesl Retained EU Law Act. Nové britské vládě dává možnost v budoucnu stanovit a zahrnout unijní regulační požadavky do britských zákonů týkajících se speciálních trhů a kategorií zboží,“ říká.

Zdravotnictví, daně, bydlení i EU. To slibují řešit labouristé v Británii

Současně návrh zákona nemíří jen na jednu oblast, ale může urychlit harmonizaci s EU i v mnoha jiných oblastech. Další by se mohl týkat třeba nového unijního zákona Digital Services Act [DAS]. To je nařízení, které zahrnuje vše od ilegálního obsahu na online sítích až po nebezpečné zboží prodávané na internetu, jejichž popularita v posledních letech prudce roste.

Protějškem DSA je v Británii Online Safety Act. A zatímco unijní legislativa již stanovila nové povinnosti pro internetové obchodování, aby omezila nebezpečné obchodníky a prodej nebezpečného zboží, britská verze tak daleko nezachází a spíše se zaměřuje na obsah.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here