Vláda poslala zákon o dohledu nad obchody s kryptoaktivy poslancům

507
kryptoaktivy
Foto: Pixabay.com

Poskytovatelé služeb spojených s kryptoaktivy zřejmě budou muset jednou ročně hlásit Finanční správě ČR [FS] obchody, které lidé provedli s těmito aktivy. Nová povinnost se dotkne poskytovatelů jen se sídlem v Česku.

Včera [21.8.] vládou schválený zákon předpokládá, že poskytovatelé služeb kolem kryptoaktiv, kteří sídlí na českém území, by jednou ročně nejpozději do konce června předávali FS ČR souhrnné informace o transakcích jejich klientů. To vždy komplexně za celý předchozí kalendářní rok.

Údaje, které se budou týkat daňových rezidentů z jiných členských zemí EU, automaticky předá FS ČR daňovým úřadům dotčených zemí. Stejně tak z těchto zemí dostane informace o transakcích s kryptoměnami, které uskutečnili čeští občané prostřednictvím zahraničních poskytovatelů služeb.

Vláda schválila tvrdší dohled nad obchodem s kryptoměnami

Ohlašovací povinnost se bude týkat směny mezi jednotlivými kryptoaktivy. Dále výměny kryptoaktiv za běžnou měnu nebo maloobchodu se zbožím a službami. A to v situaci, kdy k úhradě posloužila jakákoli kryptoaktiva v hodnotě vyšší než 50 000 dolarů. To je cca 1,15 milionu korun.

Novela zákona o obchodu s kryptoaktivy

V případě porušení oznamovací povinnosti uloží Finanční správa ČR poskytovatelům služeb spojených s kryptoaktivy pokutu až do výše 1,5 milionu korun. Dále je bude moct zařadit na seznam nespolupracujících subjektů. V krajním případě jim zakáže činnost na území ČR.

Příslušný návrh zákona již schválila vláda a poslala do Parlamentu. Ministerstvo financí ČR [MF ČR] v důvodové zprávě k návrhu zákona upozornilo, že v Česku pro tyto účely zatím chybí legislativa. To taková, která by umožnila systematicky sbírat údaje o uživatelích kryptoaktiv pro daňové účely.

Stát chce začít vybírat daň z příjmů z obchodu s kryptoměnami

Novela zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní do českého práva přenáší směrnici Evropské unie. Zahrnuje i pravidla dohodnutá v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj [OECD]. Cílí na omezení možnosti daňových úniků a narovnání podmínek mezi držením kryptoaktiv a využíváním standardních finančních produktů. Alespoň tak to definuje legislativní norma.

I příjmy z transakcí s kryptoaktivy podléhají zdanění

Podle MF ČR zákon zmenší prostor pro obcházení daňových předpisů a pro daňové úniky. Narovná také tržní prostředí mezi kryptoaktivy a standardními finančními produkty. To podle úřadu tím, že odstraní neoprávněnou výhodu těch držitelů kryptoaktiv, kteří řádně neplní své daňové povinnosti.

Vývoj ceny bitcoinu za poslední roky

[Zdroj: xStation]

Vyšší transparentnost v oblasti kryptoaktiv podle ministerstva pomůže i k odhalování podezřelých vlastnických a obchodních struktur. Tedy těch, které slouží k obcházení daňových zákonů. Přičemž platí, že příjmy z transakcí s kryptoaktivy, jako je jejich těžba, výměna za běžnou měnu nebo maloobchodní transakce placené kryptoměnami, podléhají dani z příjmu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here