Austrálie s Indonésií uzavřely bezpečnostní pakt proti Číně

882
Indonéský prezident Prabowo Subianto spolu s australským ministrem obrany Richardem Marlesem podepsali dohodu o uzavření bezpečnostního paktu. / Foto: Australian Government Department of Defence

Austrálie a Indonésie oznámily dohodu, která posiluje jejich vzájemné bezpečnostní vazby v oblastech, kde je zvlášť aktivní Čína, to znamená v Pacifiku. I ve sporných zónách, jako je region Jihočínského moře, které si nárokuje Peking.

Nicméně Indonésie i přes zmíněný bezpečnostní pakt s Austrálií postupuje pragmaticky a udržuje dobré vztahy jak s Čínou, tak ale i s Ruskem. Peking v zemi navíc masivně investuje. Viditelným projektem se stala první vysokorychlostní železnice jihovýchodní Asie, která podstatně zkracuje vzdálenosti.

Čína je pro Indonésii také jedním z nejvýznamnějších obchodních partnerů. Objem obchodu činí každoročně přes 130 miliard dolarů [cca 3 bil. Kč]. A jak uvádí server The Diplomat, Čína chce nadále posilovat ekonomické vztahy s Indonésií, které by se týkaly rovněž digitálních technologií a obnovitelných energií. Potvrzuje se, že političtí lídři jihovýchodní Asie vnímají Čínu jako klíčového partnera pro vlastní ekonomickou prosperitu. Prestiž Pekingu ve vztahu k ní posiluje i rozmáchlý projekt Nové Hedvábné stezky.

Indonésie, plným názvem Indonéská republika, je stát v jihovýchodní Asii a Oceánii a tvoří ho 17 508 ostrovů. S více než čtvrt miliardou obyvatel jde o čtvrtý nejlidnatější stát světa a rovněž o stát s největším počtem obyvatel hlásících se k islámu.

Bezpečnostní pakt: Austrálie a Indonésie

Ve víru konfliktu na Ukrajině a války Izraele s teroristickým hnutím Hamás poněkud zapadla skutečnost, že existují i jiné oblasti, které skýtají možný potenciál vypuknutí lokálního ozbrojeného konfliktu. Hovoříme například o Jihočínském moři či určité části Pacifiku. Hlavně pak jeho jižního cípu, kam se asertivně dere Čína a snaží se zde získat vliv takzvanou “africkou cestou”. To znamená ovládnutím části důležité infrastruktury nebo klíčových odvětví, jako je těžba surovin a podobně.

Teď je ten správný čas být v Srbsku aktivní, říká Tomáš Kuchta

Na tuto čínskou expanzi však hledí s nedůvěrou Indonésie a Austrálie. Ty nyní oznámily, že uzavírají bezpečnostní pakt, aby pojistily své zájmy ve sporných oblastech. A současně v nich zvýšily svůj vlastní vliv. Dohodu obě strany definitivně stvrdily na plánované návštěvě australského ministra obrany Richarda Marlese, který zavítá do Jakarty.

  • Australský premiér Anthony Albanese řekl tento týden indonéskému prezidentovi Prabowovi Subiantovi, že “nebylo důležitějšího vztahu, než mezi Indonésií a Austrálií”.
  • Prabowo Subianto přivítal bezpečnostní pakt jako “velmi dobrý výsledek, který přinese v budoucnu oběma zemím významné výhody.”

Austrálii vnímá jako jednoho ze stěžejních partnerů. Řekl, že by rád viděl i větší zapojení Austrálie do ekonomiky země a chce prohlubovat „dobré sousedské vztahy“. Canberra v rámci dohody zase pomůže Jakartě v oblasti zemědělství a zajištění bezpečnosti potravin.

Odstrašení bude pro Austrálii hrát prim

Pro Canberru znamená pakt důležitý kamínek v bezpečnostní mozaice, protože Austrálie chce do budoucna více pracovat s účinným odstrašením nepřítele a nespoléhat se jen na svou výhodnou geografickou polohu.

Bezpečnostní pakt s Indonésií doplní již starší trojstrannou dohodu AUKUS z roku 2021, kterou kromě Austrálie tvoří USA a Velká Británie. Cílem signatářů je posílení bezpečnosti v oblasti Indo-Pacifiku.

USA s Austrálií se přetahují s Čínou o Šalamounovy ostrovy

Austrálie se posledních několik let soustředí na zajištění vlastní bezpečnosti v Indo-Pacifické oblasti. Do těchto snah pak jistě zapadá plán na postavení nových jaderných ponorek.

Z hlediska Indonésie je bezpečnostní pakt s Austrálií rovněž důležitý, protože Jakarta má své zájmy v již zmíněném Jihočínském moři, které si z 90 procent nárokuje právě Čína. Dlouhodobě tam cíleně militarizuje umělé ostrovy. Pro Indonésii bude v rámci paktu důležité s australskou pomocí i zefektivnění boje proti pašování drog a převaděčství.

Prohloubení vojenských vztahů

Austrálie a Indonésie se již angažují v oblasti bezpečnosti. Třeba ve zmíněném pašování drog a převaděčství. Nová dohoda vzájemnou spolupráci ale postaví na vyšší úroveň.

„Dohoda prohloubí v praktické rovině vzájemné vojenské vztahy, počítá se s tím, že oba státy budou pořádat více společných cvičení, bude probíhat intenzivnější výměna citlivých informací a také četnější vzájemné návštěvy vrcholných politických a vojenských představitelů,“ uvedl australský ministr obrany Richard Marles.

Dohoda podle jeho slov zajistí i větší interoperabilitu mezi oběma armádami a umožní efektivněji operovat ze zemí toho druhého státu.

Australský premiér jede do Číny. Usiluje o další snížení cel

Čerstvě uzavřený pakt je jak pro Austrálii, tak pro Indonésii důležitým bezpečnostním komplementem. Austrálie dávala již nějakou dobu najevo, že chce dohodu uzavřít. Indonésie se jí jeví vzhledem k předchozí dobré spolupráci, společným zájmům a geografické poloze jako nejvhodnější partner. A je do budoucna možné, že se pakt rozroste o další přidružené členy. To proto, aby došlo ve zmiňovaných citlivých oblastech k postavení účinné hráze proti čínské expanzi.

Petr Duchoslav

1 komentář

  1. Z bezpečnostního paktu mezi Indonesii a Austrálii je zřejmé, že to je nevyvazena smlouva ctvrmilardove Indonesie a tricetimilionove Australiem. Ze smlouvy kouká jako sláma z bot zájmy USA, ale není dostatecna proti vrcholný zájmum Ciny. A tak můžeme očekávat co z teto smlouvy vzejde. Jen v pozadí se krčí NZ, který je chráněn svou odlehlosti.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here