Analýza: Je, nebo není Ukrajina nacistická, jak hlásá Rusko?

36450
nacisticka
O Ukrajině jako o neonacistickém státu hovořit nelze, nicméně její historie i současnost ukazují na spletitější příběh. / Foto: Ukraine government

Je, nebo není Ukrajina nacistická, jak tvrdí Rusko? Z dnešního hlediska o ní takto hovořit nelze, i když tam existují krajně pravicové organizace. Ukrajinskýíběh je ale i tak spletitější. A je nutné ho vnímat v kontextu jeho národních specifik.

Ukrajina si prošla složitým vývojem za druhé světové války. Spojuje se hlavně s působením Ukrajinské povstalecké armády [UPA], Stepanem Banderou a dalšími představiteli. Ti chtěli utvořit z Ukrajiny etnicky “čistý” stát, bez menšin, tedy Poláků, Židů, Volyňských Čechů, Arménů, Rusů a jiných národností. Masakr na Volyni v letech 1943-1944, který měl být zásadním “etnickým řezem”, dokladuje, kam až UPA hodlala zajít, aby dosáhla svých vytoužených cílů. Za tím účelem se UPA v jednu chvíli spojila i s nacistickým Německem.

Integrální nacionalismus, ne nacismus

O banderovcích se dnes často hovoří jako o nacistech. Avšak z historického hlediska se jedná přinejmenším o nepřesnost. V praxi přejali takzvaný integrální nacionalismus ukrajinského filozofa, myslitele a novináře Dmytra Doncova. Ten v sobě kombinoval prvky ukrajinského nacionalismu, antisemitismu, sociálního darwinismu a fašismu. O banderovcích se tedy nedá hovořit jako o nacistech v tom smyslu, jak je vnímáme my dnes. Je to spíše utilitární interpretace a účelová politizace historie, která slouží k veřejné diskreditaci Ukrajiny. Proto dostala ze strany Ruska nevábnou nálepku nacistická.

Když se přeneseme o několik dekád do současnosti, Rusko při invazi na Ukrajinu jako jeden z podpůrných argumentů použilo právě tuto nálepku. Totiž, že země je nacistická. A proto je třeba ji “denacifikovat”. Jenže jak “denacifikovat” stát, kde objektivně existují pouze jednotlivé nacistické skupiny či některé krajně pravicové paramilitární organizace, jako je například stále propíraný Pluk Azov, a nacismus objektivně neexistuje ve státním organismu, vládě či parlamentu? Daleko větší je například krajně pravicová scéna v Rusku. A nikdo přece netvrdí, že Rusko je nacistické.

Nacistická Ukrajina? Krajně pravicová scéna je okrajová

Krajně pravicové, či chcete-li nacistické strany jsou na Ukrajině toliko marginální, do parlamentu se nedostaly a mají zanedbatelné procento voličské podpory. To platí i o Pravém sektoru, který například v parlamentních volbách v roce 2014 získal jen 1,80 % hlasu. Tudíž vliv těchto stran včetně nacistických skupin na přímé řízení země musí být zákonitě velmi slabý, až nepatrný. Nacismus na Ukrajině nemůže bujet ani z toho důvodu, že se nejedná o státní ideologii, která by byla například zakotvena ústavně, nacismus nenajdete ani v učebnicích, rozhlas ani jiné sdělovací prostředky nehlásají nacistickou propagandu.

Pomníky Stepana Bandery a jiné symboly jako domněle usvědčující důkaz o tom, že Ukrajina je nacistická, je třeba vnímat v kontextu složitého historického vývoje země. Banderův kult je silnější na západě země kolem Lvova, naopak na východě je o poznání slabší. I to je ostatně dokladem toho, že Ukrajina je rozdělenou zemí. Obecně lze však konstatovat, že kult Stepana Bandery není tak silný, jak býval v minulosti, byť je stále přítomný. Banderu pak skutečně nemálo Ukrajinců vnímá jako hrdinu, protože bojoval v jejich očích za nezávislou zemi, a to přesto, že se UPA dopustila objektivně válečných zločinů.

Opět je nicméně třeba zasadit fakta do historického kontextu, který nemůže být z podstaty věci černobílý. Banderovci, jejich zločiny a nacionalismus jsou trvalou součástí ukrajinské historické identity, z níž si nelze podle politických potřeb “vyzobávat” jednotlivé kamínky tak, jak se to právě hodí. Současně nelze uměle přenášet či vztahovat zmíněné historické události k dnešku tak, jako to dělá Rusko, aby ospravedlnilo svou invazi z 24. února 2022.

Vztah Kyjeva k menšinám je k zamyšlení

Jinou věcí je vztah současné ukrajinské vládní garnitury vůči ruské menšině a dalšímu etniku. Zde si zbytečně uškodila jazykovým zákonem, který ukládá každému občanovi země, aby uměl ukrajinsky. Ukrajinštinu tak musejí podle litery zákona ovládat vysocí úředníci, soudci, zákonodárci, diplomaté nebo učitelé.

I když zákon na mnoha místech prakticky nevstoupil v platnost, zbytečně to nahrálo kremelské propagandě o tom, jak je ruskojazyčná menšina na Ukrajině utlačována, byť to ve skutečnosti není pravda. “Legenda” o genocidě na Donbasu ze strany Ukrajiny, kterou Kreml stále propagandisticky přiživuje, je pak velmi lehce vyvratitelnou lží. Podle údajů OSN činil počet mrtvých civilistů 3 500 v rámci konfliktu na Donbasu, čili o žádnou genocidu se nemohlo jednat. Válka je však pro Ukrajinu příležitost, jak více promýšlet do budoucna svůj vztah vůči menšinám a být vůči nim více tolerantní.

Pokud máme shrnout výše napsané, dojdeme k závěru, že Ukrajina není nacistická. Skutečnost, že v zemi najdeme krajně pravicové formace či skupiny, na věci nic nemění. I to však posloužilo jako jedna ze záminek Rusku, které invazí na Ukrajinu chtělo stát “denacifikovat”. Na Ukrajině nicméně stále přetrvávají významné relikty minulosti. A ty jdou těžko vymazat z národního příběhu. Hovoříme zejména o nacionalismu, který může být negativně zahrocen vůči menšinám. Pokud by se měla země jednou připojit k západnímu společenství, bude tento nacionalismus nadále přítomný, nicméně už zřejmě ve slabší formě. Scénář dalšího vývoje však může být přirozeně úplně jiný.

Petr Duchoslav

53 KOMENTÁŘE

  1. Ukrajinská oblast byla nacistic.. i za WWII. Po rozpadu SSSR bují na UA neonacism..sfašismem v plné míře, hlavně v Kyjevské oblasti. Tkz. politici z demokratického světa strčili zobáky do písku a po voj. převratu Majdan 2014 se pokrytci najednou začali divit co se na příliš zkorumpované UA děje. Evropě nebezpečný šílenec v Kyjevě je už jen shnilou třešničkou na žluklém dortu UA.

    • Četl jste ten článek? Jsem si jistý, že ne a proto píšete ty hlouposti, které píšete. Zkuste nějak logicky, a pokud možno pravdivě, vyvrátit cokoli, co napsal autor úvodního článku. Děkuji

        • Až moc naivní paní Evo. CIA má na UA výcvikové tábory od roku 2010, tak se začali vracet vrazi z Ukrajinských mafií, které působily po Světě. Kdopak asi za dolary válčí pro slávu sociopata z Kyjeva i ekonom. zájmy USA ? Když nadnárodní mafie sídlící v USA dávno vlastní třetinu UA i budovy+ půdu+ komodity pod zemí ..

      • Četl a nikdo mě to nevyvrátí. Posledních 30 let je UA plná neonaci..ůsfašis.. a ti nejhorší z nich jsou v Kyjevském bunkru. Ukrajinci kterým jsem šéfoval před 30 až 10 roky tak mluvili a proto z UA utekli před rokem 2 000, ale taky před bídou, nezaměstnaností, korupcí uaoligarchů s jejich mafiemi atd. Dávno se slušně začlenili mezi … Ti co utíkají dnes jsou jen ekonom. vyžír… za pomoci vlastizrádné hrůzovlády i vás naivních jejich voličů

        • Tvoje dezinformace pramení z nenávisti k USA, NATO a všemu že “západu”. Svět není černobílý a každá strana konfliktu má na svých rukách krev. Co mi ale vadí je, že tu kdejaký nekomunista hází špínu jen na Ukrajinu a západ a nevidí, co má skutečně v úmyslu Rusko a co je ochotno udělat jen aby si udržela vliv na územích za hranicemi jejich státu.

          • To samé co dělá po desetiletí agresor USA na druhém konci světa. Nikdy ne na svém území a kolem sebe, vyč.. i válčí tak, aby na tom bohatě vydělali a sobě neuškodili. Neonacis.. UA pobláznil Biden ml. se svou tlupou za čí dolary ? Dnes je stíhaný za kdeco i v USA, nad vodou ho drží už jen dementní Joe s fanatičkou Kamala.

      • Přesně tak. Poměrně rozbujelý nacionalismus je vlastní prakticky všem relativně nově vzniklým státům. Ovšem jsou to opravdu minoritní jevy. V každé zemi existuje někdo kdo má v obýváku obraz Hitlera ale škatulkovat kvůli tomu národy na Nazi je fakt dost mimo mísu. A co se týče tzv. denacifikace, zrovna Rusko by si mělo nejdříve zamést před vlastním prahem. Je pro mne dost nepochopitelné že zrovna v zemi s tak masivními ztrátami za druhé světové jako je Rusko je tolik aktivních neonacistických sdružení…

      • Není co komentovat, autor článku diplomatickou řečí říká, že je ukrajina nacifikovaná. Omlouvá to složitou historickou situací a dodává, že OSN nekonalo. Možná, že kdyby mezinárodní společenství začalo řešit konflikt mezi ukrajinci a ukrajinskými etnickými rusy hned v roce 2014 tak jako se třeba řešil Balkán (i když to mělo své mouchy), neměli by rusové k invazi důvod. Možná stačilo ratifikovat a vynucovat dodržování dohod z Minsku. Ale to by jsme se později nesměli od přímých účastníků Minských jednání dozvědět, že Minsk měl jiný účel, jak přiznala sama paní Merkelová.

      • A ještě dodám toto. Kdybych já, bytem blízko Lidic vztyčil sochu Heydrichovi, tak by mě naši lidi ukamenovali dřív, než by došlo na zatčení, soud atd. (a bylo by to dobře, co taky jiného s fašistou:)). Jak dopadli ti, kdo vztyčili Banderovu sochu v nadživotní velikosti ve Lvově? Jak by dle autora článku dokázaly malé organizace bez většího vlivu na státní aparát stavět sochy nacistům v demokratické zemi? Jak by se mohly v hlavním městě demokratické země konat průvody několika desítek tisíců lidí na oslavu nacistů? Například u nás, když se neonacisti sejdou, tak je policie kontroluje a v případě potřeby zasáhne. To Ukrajina nedělala. Sám Zelenský prohlásil, že nevidí problém v tom, že Ukrajinci fandí Banderovi (Žid co zapoměl na Babí Yar).

        • je to jasné, protože tam desítky tisíc což řekněme je +-100 000 lidí hajlovali a šli v průvodu a i kdyby jich bylo dalších 400 000 skritých, byla označena celá ukrajina 41 000 000 lidí označena za nácky a denacifikována druhou nejsilnější armádou světa? Pochopil jsem to správně? Nebo mi něco důležitého uteklo?

    • Naprostý souhlas , jako svědek je můj spolupracovník slušný UA muž , který z celou rodinou utekl do ČR všude panovala korupce , zaplať , zaplať .Má videozáznamy, jak se k nim chovali “jejich” od policie počínaje přes lékaře až úředníky .Tady jsou 16 let všichni pracují , ne jako ten zbytek využívačů , kteří zdrhli před “válkou” mimo jiné přivezl teď hezká videa z UA tak to žije bujarým životem . Hajlování je tam běžný pozdrav a Čechy velmi opovrhují , článků , videí a fotek mám na celou knihu ‼️

  2. Je to jednoduché: Pokud Němec adoruje a navazuje na Hitlera je neonacista a odsuzujeme ho, pokud Rus adoruje a navazuje na Stalina je neostalinista a odsuzujeme ho. Pokud Ukrajinec adoruje a navazuje na UPA je neofasista a každý demokrat ho odsoudí.
    Protože genocidy těchto zločincu přebiji všechno. .

    • Stejně jako u prvního diskutujícího. Přečtěte si prosím ten článek a zamyslete se nad ním. Autor nepíše, že by na Ukrajině nebyly neonacistické (nacionalistické) skupiny. Ty existují prakticky v celé Evropě, včetně Ruska. Co je ale nejdůležitější, tak na Ukrajině mají tak malou politickou podporu, že NEJSOU součástí parlamentu, vlády a tudíž vedení země. Proto není možné Ukrajinu (jako zemi) označovat na neofašistickou a podobně. Rozumíte tomu?

      • ..NEJSOU součástí parlamentu … všichni ve vládě-parlamentu jsou neonacis..sfašis.. Jinak by je klaun Zelenskyj se svou smečkou nechal zlikvidovat. Tak raději drží huby a berou korupční prachy. Proč chce šílenec v teplácích furt válčit ? Jinak by musely být volby a z toho má strach. Pofiderní sláva i mamon Evropě velmi nebezpečnému komediantovi z Kyjeva zatemnily kedlubnu.

        • Nechtít válčit, v tuto chvíli, znamená kapitulaci. Kapitulace znamená Rudou armádu po celé ukrajině, exil Zelenského, dosazení ruské vlády, rozpad ukrajinské armády, čistky a popravy všech nesouhlasících s novým režimem, dozor “komisařů” a ruské armády na každodení život ukrajinců. Pokud mi něco důležitého neuteklo, obvykle toto označujeme okupací. Nebo to vidíte jinak?

          • Klaun Zelenskyj si svou ukradenou mld dolarů, byty, vily … už neužije, možná jeho bývalka. Ukrajinci si s ním udělají proces jako se stejným fašistou Italové

      • stejně pro tebe
        použííváš rozum na myšlení nebo věříš čemukoliv kdo co napíše?
        třeba fiala tvrdi že 42%>44% a tys udělal co?
        taky tvrdit a lžeš že 42%>44% protože to lže a tvrdí fiala a tak se ptám proc tvrdiš lež

      • Rozumím tomu velmi dobře. Vláda, úřady a veškerá státní moc která nezasáhne proti nacistickým skupinám a adoraci nacismu, nacismus skrytě podporuje.

      • Proč ne ? Další Čech obdivuje vatikánskou sektu Jidášů. Která se od roku 312 n.l. nadělala daleko více zla, pekla a dělá dodnes. Tomu už Žižka nemohl ani nemůže zabránit. Náboženskou válku si tato sekta z Vatikánu podloudně nazvala “třicetiletou”. Pokoušela si narovnat páteř, nepovedlo se, pravda se nedá jen tak umlčet.

  3. To je takové slovičkaření. Ukrajina není nacistická, ale k odkazu své nacionální minulosti, kterou provazeli masové vraždy, etnické čistky se hlásí. Nejsou to jenom pomníky, názvy ulic a jiných veřejných prostor, ale i některá usnesení ukrajinského parlamentu, přiznání statutu válečných veteránů příslušníkum UPA.

    • Jinak by Ukrajinci z Kyjevské oblasti nevyznamenali generála .. Roman T. Josypovyč Šuchevyč. Jenže tito zfanatizovaní ukronác.. už zapomněli co se kolem něho dělo před pár roky, když ho posmrtně vyznamenali, postavili sochu … Tak se mi zdá, že po světových protestech, že je to propagace nacismu, museli uaneonacis.. sklopit krovky. Tak začali z jiného soudku …

  4. naše pochopení toho co nacistické a ruské pochopení toho co je nacistické se liší. Pokud nějaká společnost pronásleduje a zabíjí lidi za to že mluví rusky, tak z ruského pochopeí toho co je nacistické je nacista. A je úplně jedno jak my chápeme nacismus. A pokud my budeme pronásledovat lidi za ruštinu tak se stáváme z ruského pohledu také nacisty. I kdybychom byli jinak pacifisty, vegetariány či hinduisty.

    • Prirovnani velmi vzdalene od reality.
      Takova spolecnost ktera pronasleduje a zabiji lidi za to ze mluvi rusky je silne hypoteticka a takova spolecnost zatim na uzemi Ukrajiny nikdy neexistovala.

      Zato existuje velmi Realna spolecnost ktera utlacuje a cilene vrazdi lidi za to ze mluvi Ukrajinsky. Ruka se ji Rusko a cini tak v Ukrajinskych regionech Donets a Luhansk ale v minulosti to bylo cele uzemi Ukrajiny. Pocet mrtvych cca 4,5 miliony Slovanu – Ukrajincu a cislo stale roste.

      Dle vas tedy existuje Rusky nacismus, nikoliv Ukrajinsky nacismus. V tom jedinem se asi shodnem.

      • Něco si o tkz. UA přečtěte, nikdy to nebyli žádní svatoušci. Tito začali s pogromy židů, Poláků, Rusů … ještě dávno před rakouským malířem pohlednic. Dnes jednoho takového mají ukroši v Kyjevě. Podívejte se pořádně co má klaun na svém morálně špinavém svetru za znak. Je to znak, Org. Ukrajinských nacionalistů, původně znak Stephana Bandery a jeho tlup, které bojovaly po boku nacistů v UA osvobozenecké armádě proti SSSR. Tak je duševně nemocný alzák neonacis.. nebo není ? jasně ano je

  5. Autor záměrně bagatelizuje a zakrývá podstatu ukr.rezimu který s demokraci nemá nic společného. Je to čirá diktatura oligarchu která poblaznila části naroda. ZBYTEK UTEK.Jejich hlášení se k Úpa a Banderovi A jejich zločinum jasně ukazuje co jsou zač. Je to odporné.

    • Taky jen váš názor a nikdo vám ho zde na debatě nebere, ani nemázne i když je jiný oproti vám, jako se děje na provládních webech… Je ale Ukrajina nacistická jak tvrdí všichni normální lidé. Z dnešního, včerejšího i předvčerejšího hlediska jednoznačně ANO. — V tom je ten rozdíl ve slušných webech a těch druhých. Toto jako nutellový debatér ze seznamu-novinky apod. ideologicky provládních asi nepochopíte

    • Kteří normální lidé to říkají? Zatím jsem žádného normálního, co to říká a zároveň ví, co to vůbec znamená, nepotkal. Jinak to ale klidně může říkat třeba půl miliardy normálních hlupáků a bude to furt stejná blbost jako by to říkal jeden. Rusko je zastaralá imperiální mocnost. Toť vše. Velmoc už dávno ne, tou byl SSSR. A zastaralá proto, protože vůbec nechápou a evidentně se ani nehodlají poučit z druhé strany oceánu, jak se dnes dělá imperialistická politika. Rozhodně né pořádáním podobně zpackané vojenské operace, jako už přes 2 roky předvádí Vladimír Vladimírovič(pokud mu teda vůbec někdo z těch poskoků občas řekne pravdu, čímž si moc jistý nejsem).

    • Jenže dnes je IN-Cool uafanatismus nevědomých i zapomětlivých, tím co nejvíce sprostě útočit na Rusko, na vždy sólo Krym i nové republiky DLR-LLR. Jenže chyba je na obou stranách před 30-20. lety. Stejně jako konflikt Izrael- Hamás, taky mezi těmito není rozdílu a přesto někteří … podporují jen Jude. Tady je třeba si opět položit otázku proč jen tyto ?

  6. Ukrajina asi není vyloženě nacistická, ale je silně nacionalistická, což je také nebezpečné. Z masových vrahů tam dělají hrdiny a demokracie tam kulhá na obě nohy. Bohužel nejsou ve východní Evropě jediní. Obdobně se velebí váleční zločinci i např. v Chorvatsku, v Pobaltí nebo i na Slovensku, a to i z oficiálních státních pozic. Vyrovnání se s komunismem v těchto státech proběhlo tak důkladně, že jim přestal vadit nacismus. Vlastně to i tak trochu chápu, těmto státům chybí delší demokratická tradice a vlastně i jejich státnost je pořád docela mladá. Jediným obdobím v minulosti, kdy tyto státy dosáhly alespoň zdánlivé samostatnosti, byla často doba druhé světové války, kdy si tam nacistické Německo zřídilo své loutkové státy. A k nim se dnes často upínají, jednoduše proto, že nemají nic jiného.

  7. Prosím rusko by nemělo hodnotit kohokoli, banderovec, prigožinec, kadyrovec, stalinovec, vlasovec, leninovec atd. má stejné proruské kořeny prolité krví mladých kluku a civilního obyvatelstva.

    • Ukrajina by nyní taky neměla hodnotit kohokoliv, nemá takových … o nic méně. To UA jako samostatný stát nikdy neexistovala, vždy někoho poslouchala. Ať jako celek nebo gubernie, na které se brzy opět rozpadne. Tak si to přeje USA-NATO i Rusko. Menší státy se lépe zotročují těmi rádoby velkými, ale i voj. silnějšími. Viz. humanitární bombardování od agresora NATO v Jugoslávii

  8. Trochu se zde slovíčkaří, aby se zakryl skutečný stav věci. Oficiální oslavování Bandery a dalších jemu podobných , uznání členů UPA jako válečných veteránů = jednoznačně fašismus.Jestli to tvrdí Rusko, nebo ne je úplně jedno.Samozřejmě se to Rusům hodilo jako záminka, stejně jako USA si jako záminku vpádu do Iráku ( také speciální operace sic!) vybralo info, že Saddám má zbraně hromadného ničení- nic neměl samozřejmě..

  9. až Vás bude chtít někdo zabít nezapomente se zeptat jestli je nacista nebo
    nacionalista opravdu je v tom rozdíl

  10. Už jen podle chování zde momentálně žijících “tichých, vděčných a střízlivých” jsem schopen si udělat dokonalý obrázek o dění v jejich giga zkorumpované zemi, prolezlé fašounky.

  11. Pokud režim,jakýkoli,zakáže svým národnostním menšinám používat rodný jazyk,je to špatný režim.Prosím,úřední jazyk,beru.Pouze úřední jazyk ve školách s tím už mám problém.Ale jediný jazyk v obchodech,tak to ne.Dokážete si představit,že zakážeme slovenštinu,němčinu atd. nepřijatelné.Pokud nějaký národ žije v nějaké zemi,dodržuje její zákony,má právo na svůj jazyk.

    • To nařídil i slouha USA TGM v ČSR. Jak to dopadlo v Sudetech je všem snad známo. Tři a půl milionů obyvatel jen německy mluvících TGM nenávidělo a Ádu pak brali jako osvobození. Podkarpatská Rus na tom byla stejně, taky levobočka nemuseli … Jenže tomuto … vládla tvrdou rukou jeho americká manželka i s 2. bráchy jako poradců, taky amíky. Staříček Čechům nevěřil

  12. Zfanatizovaní UAnacis.. něco zvlášť pro vás. Tetka Wiki .. V roce 2021 prošel průvod Kyjevem na oslavu 14. granátnické divize SS (1. Ukrajinská). Tj. 5. až 8. Galizisches SS-Freiwilligen Regiment tkz. Goličny. UA Řeckokatolická církev jim žehnala stejně jako jednotkám SS. Před pár dny nebezpečný sociopat z Kyjeva zakázal Ruskou pravoslavnou církev na zkorumpované UA. Takže se neonacis.. z UA vrátili do období WWII, taky jsou těchto naci..ů potomky. Stejně jako v EU-EK.

  13. No, uctivani Bandery neni nic skodliveho. UPA jako samotna mela sve cile, nekdy nejednala uplne v rukavickach. Ale po svete byla spousta horsich, kteri nakonec dostali dokonce Nobelovu cenu, například Mandela. Volynsky masakr byl nestesti, to je nepopiratelne. Ale nestestim organzovanym na lokalni urovni, kdy ti opravdovi vinici, napr. Dmytro Klimscinsky, uz po valce nebyli “k dispozici”, tak NKVD hodila veskerou odpovednost na Banderu a rusky narativ to mele furt dokola az dodnes. Priznejte si, znate nekdo jmena strujcu toho masakru? Napovim, byli tri. Vsadim se, ze ne. Protoze jejich jmena ruske dezinformacni kanaly nechrli denne do sveta. Bandera v dobe Volynskeho masakru sedel v nemecke base. Masakr samotny ani jeho prubeh nemohl ovlivnit.

    • Nobelovku míru si koupili i váleční zločinci Arafat s kostkovanou hadrou, massajský bubeník nar. někde v Indonésii, což zákony v USA nepovolují, no a tak dál … Dnešní UAfanatismus stupid.. čehůnů dospěl tak daleko, že děvčata, kluci nar. v Praze, se smíšených manželství, ale žijící v Rusku s rodinou 17. let, nechtějí jít studovat do Česka kvůli velké averzi těchto debi..ch … vůči Rusku. Raději půjdou na VŠ do Číny, VB, Japonska .. nebo zdarma na špičkovou VŠ Lomonosovu v Moskvě, ale nikdy do neonacisticky zaměřeného Česka s dnešní hrůzovládou. Mají totiž info z první ruky od svých sestřenic, bratrů, bratranců .. — Pěkně do ři.. to “demokraté” z vlastizrádných 5hadů dovedli, morální hnusděs. Děti za politické hrátky hlupců z USA-EU-EK-NATO toužících jen po korupčních dolarech přece nemůžou. [redakčně upraveno]

  14. Dobrý den,
    vzhledem k adoraci Sbandery, Suchevyche a dalších strůjců nacistických zvěrstev sílících v dnešní době, nevím, co chce … autor vypovědět. Sochy, monumenty, obrazy, knihy, hákáče a vidle a nacistické slunce, to jsou jejich dnešní jejich symboly. a lež se v ČR vozí ve zlatém kočáře. nacizmus je UA víra a zavřely pravoslavné kostely prasata. [redakční foto]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here