Agentura pro sociální začleňování nemá dost peněz. Projedná to vláda

2450
agentura_pro_zaclenovani
Premiér Petr Fiala si přijel v pondělí 26.8. vyslechnout, jak se žije v ústecké čtvrti Mojžíř, přímo od místních obyvatel. A řekl jim, že těžkou sociální situaci zlepší chystaná změna v systému sociálních dávek. A to již brzy... / Foto: ODS

Podmínky pokračování činnosti Agentury pro sociální začleňování, a hlavně její financování, má na svém zítřejším zasedání [28.8.] projednat vláda. Nyní dostává agentura na svůj provoz a aktivity peníze převážně z evropských dotací.  

Jednat o dalším fungování a financování Agentury pro sociální začleňování měla vláda už minulý týden, ale pro jiné úkoly se k tomu nedostala. Avšak už toto pondělí se tématem zabýval premiér Petr Fiala [ODS], když v den zahájení předvolební kampaně do zářijových krajských zastupitelstev přijel na návštěvu do problematické ústecké čtvrti Mojžíř.

A tak vláda Petra Fialy zřejmě už zítra podle zveřejněného programu projedná “návrh institucionálního ukotvení Agentury pro sociální začleňování”. O jeho přípravě rozhodla vláda loni v květnu. Podle vyjádření vlády, respektive z vyhodnocení agenturní činnosti vyplývá, že sociální vyloučení se nedá řešit pouze dočasnými projekty. Proto je potřeba se podle zprávy zabývat právní formou agentury, jejími kompetencemi a postavením vůči ministerstvům a samosprávám.

Výsledný dokument vládě předložili ministři pro místní rozvoj Ivan Bartoš [Piráti] a práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Jejich resorty znění materiálu ale nezveřejnily. Podle informací ČTK dokument obsahuje několik variant řešení postavení a financování agentury. Jednou z nich by mohlo být i utlumení její činnosti.

Nový vládní orgán na začleňování Ukrajinců povede Jurečka

„Vláda projedná i zabezpečení fungování agentury od roku 2025. Agentura je dlouhodobě financována prostřednictvím projektů ze strukturálních fondů, vláda se bude věnovat možnostem financování agentury ze státního rozpočtu,“ řekla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Karolína Nová.

Materiál zároveň navrhuje převedení 46,5 systemizovaných pracovních míst z končícího projektu do státního rozpočtu, dodala mluvčí resortu. Případné nové výdaje s tím spojené ve svém vyjádření už ale neupřesnila.

Agentura pro sociální začleňování v číslech

Podle poslední zveřejněné výroční zprávy měla agentura v roce 2021 na hospodaření z rozpočtu 380 000 korun, vyčerpala z nich ale jen 25 300 korun. Celkem 77,5 milionu korun získala z fondů EU a 10,1 milionu korun z norských fondů. Ze státního rozpočtu šly peníze na platy 11 z celkem 106 zaměstnanců a 145 dohodářů.

Agentura podle svého webu působí ve 109 městech a obcích. Ve své činnosti využívá takzvaný koordinovaný přístup ve více oblastech. Pomáhá zpracovávat žádosti o dotace z EU, které rozdělují ministerstva práce, místního rozvoje a školství. Podle mluvčí Nové se za poslední čtyři roky s pomocí Agentury zavedlo přes 400 projektů za tři miliardy korun.

Chudoba v ČR ohrožuje i ty, kteří poctivě pracují. Hlavně ženy

Agentura začala fungovat v březnu 2008 jako jeden z odborů úřadu vlády. Přispět má svou činností ke zlepšení situace v místech s takzvanými vyloučenými lokalitami. Od ledna 2020 přešla pod ministerstvo pro místní rozvoj, kam ji přesunula tehdejší vláda Andreje Babiše [ANO]. Někteří odborníci takovou změnu kritizovali. Poukazovali na to, že se její agenda netýká jen bydlení, ale i zaměstnávání, vzdělávání, bezpečnosti a zdraví v regionech.

K útlumu agentury se přiklání třeba Svaz měst a obcí. Jeho zástupci již dříve uváděli, že agentura spolupracuje jen se zlomkem obcí s problémy a řešení sociálního vyloučení není systémové a efektivní. Doporučovali peníze přesměrovat do sociální práce.

V roce 2023 v Česku přibylo 50 vyloučených lokalit

Každý rok sestavuje agentura takzvaný index sociálního vyloučení. S jeho pomocí vyhodnocuje obce a města, v nichž žije vysoký podíl lidí čerpajících dávky státní sociální pomoci, v exekucích, bez práce a s nízkým nebo vůbec žádným vzděláním. Podle tohoto indexu v Česku loni v meziročním srovnání přibylo 50 takových obcí a měst, to na celkových 241.

S vážnějšími existenčními potížemi se podle indexu sociálního vyloučení potýkala loni skoro čtyři procenta z celkem 6 258 měst a vesnic.

„Zhoršení situace v obcích evidujeme již v druhém roce po sobě. Zátěž se nadále koncentruje zejména na severu Čech, Moravy a ve Slezsku, v tzv. vnějších a vnitřních periferiích,“ přiblížil místa nárůstu obcí potýkajících se se sociálním vyloučení ředitel Agentury Martin Šimáček.

Nejlepší způsob k překonání chudoby je práce, řekl Němcům Lindner

Rostoucí trend podle něj ukazuje na potřebu koncentrované podpory obcím v nejvíce postižených oblastech. Za zásadní považuje i dobrou koordinaci státních politik sociálního začleňování. K čemuž je ale nutný i dostatek financí.

–VRN/ČTK–

1 komentář

  1. Agentura pro začleňování, rómziskovky apod. sekty je popučový suprpodvod zločinců z chátry77-OF. Dokument v tv .. baba- st. ouřada v super vybavené kanceláři začlenila za rok 2. slovy dva členy velmi přizpůsobivé nikdy nepracující menšiny … do půl roku byl jeden opět za katrem a druhý před soudem. Tak nač za miliony takovou zbytečnost ? Stačí těmto .. sebrat všechny možné i nemožné výhody co tito .. od převratu89 mají. Slušný pracující na tyto zločinné výhody nemá nárok, není z té správné řvoucí tlupy … Copak vám nestačil pozér teolog v tv ? .. já nikdy nepracující mám 11 dětí a důchod nikde, ale kolik z těch 11. dětí s vnuky je v base už … neřekla. Úlisný i prolhaný farář se v této lokalitě už nikdy neukáže, kdy provládní media opět předvedla morální špínu. Nikdo z nich nepracuje, to by si provládní weby neodpustily poznamenat, hnus těchto …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here