VZP ČR opět hledá ředitele. Znovu se hlásí Zdeněk Kabátek

698
VZP_CR
Ing. Zdeněk Kabátek je původním povoláním technik. Svou profesní dráhu zahájil jako technický pracovník a poté projektový manažer ve společnosti ČEZ - Elektrárně Temelín. / Foto: Redakce FinTag

Funkci ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] na další čtyři roky chce vykonávat její stávající šéf Zdeněk Kabátek. Ten vede VZP ČR od roku 2012. Příští rok má pojišťovna hospodařit s částkou kolem 309 miliard korun.

O termínu volby ředitele VZP ČR na další čtyři roky informoval 26.8. předseda její správní rady Tom Philipp [KDU-ČSL]. Členové rady se k ní sejdou na konci září, kdy volbu zařadí na bod jednání. Stávajícímu řediteli Kabátkovi končí čtyřletý mandát získaný potřetí v řadě letos na konci listopadu.

Češi zdravotní péči v pohraničí nemají. Mají ji tam ale Němci i Rakušané

„Dnes jsme probírali způsob, jakým bude postupováno. Každý člen správní rady má právo navrhnout svého kandidáta. Na příští správní radě bude tento bod zařazen a budeme o něm hlasovat,” uvedl Philipp s tím, že on sám navrhne opětovné zvolení do čela největší veřejné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka.

Kabátek se k výběrovému řízení nevyjadřoval

Čtyřiapadesátiletý Kabátek se k případné obhajobě svého končícího mandátu letos na podzim odmítl ještě na konci června vyjádřit. Nyní ze slov předsedy správní rady Philippa vyplývá, že se o lukrativní post přeci jen uchází. Zákon o VZP ČR totiž nikterak nestanovuje, kolik funkčních období může být jedna osoba ředitelem/kou VZP ČR. Stanovuje pouze dobu trvání jednoho funkčního období, a ta je čtyři roky.

Příspěvky od pojišťovny: Když má VZP ČR zaplatit, nastává problém

O tom, že jde skutečně o lukrativní pozici svědčí to, že pojišťovna obhospodařuje zhruba 60% podíl trhu s veřejným zdravotním pojištěním v Česku. Podle odhadu vycházejícího z makroekonomické predikce ministerstva financí by měla VZP ČR v příštím roce hospodařit s vybraným pojistným v objemu kolem 309 miliard korun. Zbývajících přibližně 200 miliard pak připadá na šest zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven.

Kabátek obhajuje pozici ředitel VZP ČR počtvrté v řadě

Správní rada VZP ČR má celkem třicet členů. Deset z nich navrhuje vláda, jsou mezi nimi zástupci ministerstva zdravotnictví, poslanci i senátoři. Dalších dvacet členů volí Poslanecká sněmovna PČR, ve správní radě zasedají jak koaliční, tak opoziční politici.

Zdeněk Kabátek se do vedení pojišťovny dostal poprvé v roce 2012. Následně uspěl i ve volbě v roce 2016 a v roce 2020. Tehdy se stal jeho protikandidátem jeho tehdejší náměstek pro zdravotní péči David Šmehlík, který měl mít podle médií podporu vládního hnutí ANO. Ta se však v tajné volbě nakonec neprojevila. Tehdy, v roce 2020, Kabátka do funkce potvrdilo 21 z 26 hlasů, v radě mělo hnutí ANO osm hlasů. Nedlouho na to Kabátek svého náměstka pro zdravotní péči z funkce odvolal a pozici obsadil Jan Bodnár.

Ukrajinští běženci odvedli na zdravotní pojištění 1,1 mld. Kč, říká šéf VZP

Současné osazenstvo správní rady VZP ČR si drží mandát do února 2026. Z dvaceti členů volených Sněmovnou jich osm připadá na hnutí ANO, čtyři na ODS, po dvou na Piráty, STAN, SPD, KDU-ČSL a jeden na TOP 09. Z deseti vládních zástupců jsou tři spojeni s ODS a po jednom se STAN, TOP 09 a Piráty.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here