ČEZ ovládl plynovody GasNet. Stálo to 21 miliard korun

1347
GasNet
Foto: GasNet

Skupina ČEZ dokončila akvizici 55,21% podílu ve skupině GasNet, největším provozovateli plynárenské distribuční infrastruktury v České republice. Sjednaná kupní cena činí 846,5 milionu eur [cca 21 mld. Kč].

Ve své dnešní tiskové zprávě o tom informuje skupina ČEZ. Podle ní v přepočtu více než 21 miliard korun, který za GasNet zaplatila, odpovídá hodnotě kupovaného 55,21% podílu. Prodávaný podíl dosud spravovala společnost Macquarie Asset Management. Ta jednala se zástupci ČEZu jménem jí spravovaných fondů. Transakci již schválilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR i Evropská komise.

„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo získat souhlas Evropské komise i ministerstva průmyslu a obchodu a dokončit akvizici GasNet. Ta nám umožní dále postoupit v transformaci ČEZ i modernizaci české energetiky,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

ČEZ loni poslal státu 126 mld. Kč. Pokořil i žebříček plátců daně z příjmů

Podle něj je zemní plyn významným palivem, který Česku pomůže s odchodem od uhlí směrem k bezemisním zdrojům. Klíčovou roli pak plyn sehraje především v teplárenství.

„Tam chceme přejít z uhlí na plyn a biomasu nejpozději do roku 2030. Následně počítáme i s přebudováním plynárenské infrastruktury na distribuci zeleného vodíku,“ doplnil Beneš.

Jak a proč koupil ČEZ GasNet

Skupina GasNet spravuje síť 65 000 km plynovodů a drží přibližně 80% podíl na distribuci zemního plynu v ČR. Obsluhuje přitom asi 2,3 milionu odběrných míst a ročně distribuuje 66 TWh plynu.

„GasNet je stabilní společnost a regulované aktivum a našim akcionářům touto akvizicí přinášíme jistotu do budoucnosti. V provozování distribučních sítí v elektřině a plynu lze také najít řadu synergií a na ty se teď chceme zaměřit,“ řekl místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

Provozní zisk Skupiny ČEZ roste, čistý zisk klesá kvůli daním

Potvrdil, že předmětem transakce byl 55,21% podíl ve společnosti Czech Gas Networks, S.à r.l. Ta je jediným vlastníkem společnosti Czech Gas Networks Investments, S.à r.l., vlastníka Czech Grid Holding, a. s., která vlastní GasNet, s. r. o., a GasNet Služby, s. r. o. Prodávajícím byla společnost Macquarie Asset Management jménem spravovaných fondů.

Cyrani doplnil, že ČEZ akvizicí většinového podílu ve skupině GasNet naplňuje svůj podnikatelský záměr v oblasti distribuce plynu. Ten je, jak zdůraznil, součástí Koncepce podnikání ČEZ schválené na valné hromadě společnosti.

Loni i letos nakupoval i státní ČEPS

Doplňme, že koncem loňského roku dokončil státní provozovatel elektroenergetické přenosové soustavy ČEPS nákup společnosti NET4GAS Holdings. Ta plně vlastnila firmu NET4GAS, která je výlučným držitelem licence pro přepravu plynu přes české území. Sjednaná kupní cena se skládala ze dvou částí. První část ve výši tři miliardy korun ČEPS uhradil v den podpisu smlouvy.

Nákup NET4GAS se prodražuje o další miliardy

„Druhou část ČEPS zaplatí v případě splnění ekonomických výkonnostních parametrů NET4GAS ve dvou splátkách, a to do výše maximálně dvou miliard korun,“ uvedl na konci loňského roku Martin Durčák, předseda představenstva ČEPS.

Loni i letos média ale upozorňovala, že dluhy společnosti Net4Gas dosahují 33 miliard korun. A také na to, že společnost má nedobytnou pohledávku za ruským Transgasem ve výši 70 miliard korun.

Ministr Síkela připravil Čechy o miliardy, tvrdí Křetínského EPH

Vláda loni rovněž rozhodla o nákupu společnosti RWE Gas Storage CZ a jejích zásobníků na plyn. Šlo o šest zásobníků s kapacitou zhruba jedné třetiny roční spotřeby v České republice. Provedením nákupu vláda pověřila společnost ČEPS. Hodnota kontraktu podle oficiálně nepotvrzených informací činila devět miliard korun.

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Podvod jako při koupi dosluhujících a zastaralých benzinek Robin Oil….Stát kupuje něco co je k ničemu. Plyn nemáme a potrubí můžeme rozřezat a odvézt do kovošrotu.

  2. Opravdu velmi drahý kup nepotřebných zrezivělých trubek … holt zase dílo nynější hrůzovlády … kolik milionů dolarů dostali do kapes předem ? Jejich voliči nevyhází z údivu, ti slušní kteří nevolili vlastizrádné 5hady se už ani nediví.

  3. No jo neříkám že to není potřeba, tohle se nemělo rozkrádat pardon privatizovat. Ale platit takový prachy za zadluzenou a z části teď už nepotřebnou plynovodní síť. No nevím majitelům by řekl, zadarmo vás ji zbavím.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here