Agentura pro sociální začleňování pokračuje. Peníze pro ni jsou

1948
Ubytovna pro sociální slabé ve Zlínském kraji. / Foto: Redakce FinTag

Vláda včera [28.8.] schválila návrh ministrů Bartoše [Piráti] a Jurečky [KDU-ČSL] o zákonném ukotvení Agentury pro sociální začleňování. Na jejím financování se bude nově více podílet rezort Ministerstva pro místní rozvoj ČR [MMR].

Podle zástupců vlády je Agentura pro sociální začleňování, která funguje od roku 2008 a poslední čtyři roky jako odbor MMR, důležitý a jediný výkonný nástroj vlády na řešení sociálního vyloučení v regionech.

„Rozhodnutí vlády znamená pro agenturu především potvrzení její potřebnosti a pokračování fungování ve stávajícím rozsahu i pro roce 2025. Zůstane trvale součástí MMR. Její činnost však bude nadále financována především projektovým způsobem,“ uvedl vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

V příštím roce činnost agentury vláda i tak posílí penězi z rezortu MMR, dodal Bartoš. Částku ale neupřesnil. Vyjasnil jen to, že i na tom se včera usnesla vláda. Zástupci měst a obcí uvádějí, že efektivnější by bylo utlumení činnosti agentury a přesunutí peněz na její chod do přímé sociální pomoci.

Podle poslední zveřejněné výroční zprávy měla agentura v roce 2021 na hospodaření z rozpočtu 380 000 korun, vyčerpala z nich 25 300 korun. Celkem 77,5 milionu korun získala z fondů EU a 10,1 milionu korun z norských fondů. Ze státního rozpočtu šly peníze na platy 11 z celkem 106 zaměstnanců a 145 dohodářů.

Co dělá Agentura pro sociální začleňování

Agentura podporuje města při obnově sociálně vyloučených lokalit, rozvoji dostupného bydlení, řešení dlouhodobé zátěže obyvatel, zpřístupnění vzdělávání dětí se sociálním znevýhodněním nebo pracuje na zvyšování bezpečnosti.

S Generálním ředitelstvím Úřadu práce spolupracuje při podpoře zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných, nyní v rámci pilotního projektu Integračních pracovních míst. Společně s ministerstvem školství poskytuje podporu obcím při desegregaci škol s větším množstvím romských žáků. Jejím partnerem je i Ministerstvo vnitra ČR. S ním rozvíjí opatření v oblasti prevence kriminality.

Nový vládní orgán na začleňování Ukrajinců povede Jurečka

Agentura připravuje pravidelně index sociálního vyloučení. Podle údajů z Indexu za rok 2023 v důsledku covidu, zvyšování cen energií a extrémní inflace meziročně narostl počet ohrožených obcí o 10 procent. S vážnějšími existenčními potížemi se podle indexu sociálního vyloučení potýkala loni skoro čtyři procenta z celkem 6 258 měst a obcí.

„Zhoršení situace v obcích evidujeme již v druhém roce po sobě. Zátěž se nadále koncentruje zejména na severu Čech, Moravy a ve Slezsku, v tzv. vnějších a vnitřních periferiích,“ přiblížil místa nárůstu obcí potýkajících se se sociálním vyloučením ředitel Agentury Martin Šimáček.

V Česku se nyní nachází 238 obcí, v nichž míra sociálního vyloučení přesahuje v měření Indexem sociálního vyloučení hodnotu 12. To znamená vysokou zátěž. Agentura aktualizuje Index každoročně. Měří ho na pěti indikátorech, jimiž jsou exekuce, nezaměstnanost, nedostupnost bydlení, materiální chudoba a předčasné odchody dětí ze vzdělávání.

Města a obce by činnost agentury utlumily

Agentura podle vlády pomáhá městům a obcím zpracovat a uvést do praxe projekty z evropských operačních programů. Podle Šimáčka jich takto spolurealizovala za uplynulé čtyři roky 400, to za zhruba tři miliardy korun. Agentura metodicky rozvíjí komunitní práci ve 20 obcích. Její lokální konzultanti rovněž působí na více než 60 místech včetně velkých měst jako Ostrava, Brno Liberec, ale i v menších obcích v hůře dostupných oblastech Jesenicka a Šluknovska.

„Zájem o podporu Agentury narůstá. Ke spolupráci se hlásí nejen menší obce, ale i velká města, která potřebují řešit přebujelé chudinské ubytovny, nedostupnost bydlení i narušené soužití v okolí některých lokalit. Z pozitivní zpětné vazby vidíme, že se na tuto podporu spoléhají,“ tvrdí Šimáček.

Chudoba v ČR ohrožuje i ty, kteří poctivě pracují. Hlavně ženy

Agentura nově otevřela program pro města a obce pro systematický rozvoj vybraných sociálně vyloučených lokalit. Podle zástupců municipalit agentura ale nepracuje, jak má. K jejímu útlumu se přiklání Svaz měst a obcí. Jeho zástupci již dříve uváděli, že agentura spolupracuje jen se zlomkem obcí s problémy a řešení sociálního vyloučení není systémové a efektivní. Doporučovali peníze na činnost agentury přesměrovat do přímé sociální práce.

–DNA–

1 komentář

  1. Je potřeba začlenit za katr i 4. Ukrajince kteří kradli v Polsku, udělali škodu za 38 mil. kč a jsou vyšetřováni na svobodě, aby měli čas zmizet z Česka. Hnusný to režim i soudnictví. Ale nikdy nezmizí na neonacisti.. UA ! … Za názor ideologicky nevhodný dnešnímu totalitnímu režimu je hned pět let natvrdo.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here