Obce, města a kraje hromadí peníze na účtech. A tak méně investují

206
obce
K hlavním výdajům municipalit patří školství nebo doprava. / Foto: Redakce FinTag

Obce, města, kraje a dobrovolné svazky v letošním prvním pololetí hospodařily s rekordním přebytkem 82,7 miliardy korun. Proti stejnému období loňského roku je vyšší o 35 procent, tedy o 21,4 miliardy korun.

Informuje o tom Ministerstvo financí ČR [MF ČR]. Už za celý loňský rok skončily územní rozpočty v historicky nejvyšším přebytku 72,2 miliardy korun. Stál za tím výrazný meziroční nárůst příjmů o 13,2 procenta, zatímco výdaje rostly o 8,3 procenta.

„Na jedné straně se stát potýká s vysokým deficitem státního rozpočtu, který v roce 2023 dosáhl objemu 288,5 miliardy korun, na straně druhé hospodařily územní rozpočty s historicky nejvyšším přebytkem v hodnotě 72,2 miliardy korun,“ okomentoval loňský vývoj hospodaření tuzemských municipalit Nejvyšší kontrolní úřad [NKÚ] v letošním Stanovisku k návrhu státního závěrečného účtu ČR za rok 2023.

Vývoj struktury daňových příjmů krajů za leden až červen 2013 – 2024

[Zdroj: MF ČR]

Územní rozpočty hospodaří s přebytky pravidelně již od roku 2012. Což dokládají i stavy na jejich bankovních účtech. Na konci roku 2023 držely municipality na bankovních účtech v součtu 482,5 miliardy korun, z toho 339,1 miliardy obce a 65,2 miliardy kraje. Praha měla na účtech 137,4 miliardy korun. To je 28,5 procenta všech zůstatků na bankovních účtech. Jen její přebytek pak z celkových 72,2 miliardy korun činil 29,3 miliardy korun.

„Tyto volné finanční prostředky ztrácejí v důsledku vysoké míry inflace na reálné hodnotě a vhodné investice jsou jednou z možností, jak jejich hodnotu uchovat,“ pokračuje NKÚ.

Obce a kraje: Situace k prvnímu pololetí 2024

I letošní růst příjmů municipalit ministerstvo financí vysvětluje vyššími příjmy, ale i meziročním poklesem výdajů. Což platí jak pro běžné výdaje, tak pro investice.

„Územní rozpočty jsou v polovině roku ve výborné finanční kondici, o čemž vypovídá i historicky nejvyšší přebytek hospodaření. […] Nejedná se však o výjimečnou situaci, neboť velmi dobré výsledky hospodaření územní rozpočty soustavně vykazují již od počátku letošního roku,“ konstatuje MF ČR ve své zprávě.

Vývoj příjmů, výdajů a salda krajů za leden až červen 2013 – 2024

[Zdroj: MF ČR]

I nadále posiluje soběstačnost krajů a obcí, to především v podobě zvýšeného inkasa daňových příjmů. Příjem z daně z příjmu fyzických osob se jim letos meziročně zvýšil v důsledku růstu mezd, ale i opatření konsolidačního balíčku. Stouplo i inkaso daně z přidané hodnoty, či daně z nemovitých věcí, jen to v řádu desítek miliard korun.

  • Po očištění o přímé výdaje na vzdělávání a dotace pro soukromé školy saldo územních rozpočtů v I. pololetí dosáhlo 51,8 mld. Kč [meziročně +13,1 mld. Kč].

Příjmy územních rozpočtů v červnu 2024 činily 458,7 miliardy korun a meziročně vzrostly o 5,2 procenta. Avšak výdaje stouply jen o 0,3 procenta na 376,1 miliardy korun.

A zatímco obce hospodařily s meziročně vyšším přebytkem rozpočtu o šest miliard korun, kraje meziročně vykázaly růst o 14,6 miliardy korun.

Územní rozpočty 2023: Hospodaření a zůstatky na účtech

[Zdroj: NKÚ]

Důležité je i to, že ve srovnání s koncem roku 2023 územní rozpočty v polovině letošního roku snížily svůj dluh. I navýšily stav peněz na bankovních účtech. Mírný pokles dluhu krajů odpovídá jejich nižší investiční aktivitě. Roli v tom podle MF ČR sehrávají vysoké úroky centrální banky, které v posledních inflačních letech zdražily úvěry.

Vysoké příjmy municipalit zaskočily

Podle NKÚ pro rok 2023 byl schválen schodek územních rozpočtů ve výši 89,8 miliardy korun, realita ale byla úplně jiná. A úřad přitom říká to stejné jako MF ČR. Rozdíl způsobilo podhodnocení daňových příjmů a nadhodnocení kapitálových výdajů.

Celkové výdaje územních rozpočtů v letech 2019 – 2023 [v mld. Kč]

[Zdroj: NKÚ]

Ještě v roce 2022 municipality hospodařily se zhruba polovičním přebytkem, než jaký vykazují dnes. Činil 32,8 miliardy korun a už tehdy byl vůbec nejvyšší od vzniku České republiky. MF ČR již dříve uvedlo, že kraje a obce jsou schopny čelit hospodářskému útlumu bez pomoci státního rozpočtu. To v důsledku dostatku vlastních příjmů.

Jsou tu ale i další důležité faktory. Jde o mimořádné výdaje územních samosprávných celků [ÚSC] na pomoc Ukrajině a jejímu obyvatelstvu. Od počátku konfliktu na Ukrajině se tyto výdaje podle MF ČR vyšplhaly na více než 12 miliard korun.

Liberec: Když chceš, tak se máš dobře. Je to jen na Tobě!

Avšak téměř všechny tyto výdaje municipalitám kompenzoval státní rozpočet. Šlo například o ubytování osob z Ukrajiny, zajištění provozu Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině, jazykové kurzy a adaptační skupiny pro děti lidí z Ukrajiny, upozorňuje MF ČR.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here