Německo si hraje s ohněm. Může za to nezvládnutá migrace

48130
Nemecko
Syřané na útěku do Německa odpočívají na pražském Hlavním nádraží. Snímek je z 22.8. 2022. / Foto: Redakce FinTag

Migrace v Německu zaměstnává celou Evropu. U našich západních sousedů ovšem dospěla situace do stadia, kdy se stala nekontrolovanou. A to hlavně kvůli tomu, že Německo má nejen děravé azylové řízení, ale celou migrační politiku.

Německo se stalo hlavní cílovou destinací migrantů z Afriky a Blízkého východu zejména pro svůj štědrý sociální systém, respektive štědře vyplácené dávky. A příliv migrantů do Spolkové republiky pokračuje rychlým tempem i nadále.

Jen minulý rok Německo přijalo 352 000 azylantů, nejvíce právě ze Sýrie. Těch bylo 104 561. Následovali Turci [62 624] a Afghánci [53 582]. Výše zmíněná statistika dokladuje nejvyšší číslo migrantů, které Německo přijalo v rámci azylového systému od migrační krize v roce 2015.

K tomu připočítejme Ukrajince. V Německu jich našlo útočiště přes jeden milion. Ti zdaleka ale nepředstavují podle statistik takový bezpečnostní problém jako Syřané, Afghánci a jiní.

Lidé chtějí žít. Utíkají kamkoli, kde můžou přežít, říká Zakaria ze Sýrie

Ruku v ruce s vlnou migrantů se do Německa z těchto zemí dostaly i kriminální či deklasované živly, které se staly přímým ohrožením pro obyvatele. Došlo, a stále dochází k mnoha incidentům, za které zaplatily životy již desítky lidí. Nedávné vraždy v Solingenu jsou jen pomyslným vrcholem ledovce, proč se Německo stalo zemí s prakticky nekontrolovanou migrací.

Angela Merkelová: “Wir schaffen das!”

Bylo to vlastně symbolické vyvrcholení německého selhání v migrační otázce. 26letý Syřan zabil nožem ve městě Solingenu tři lidi. Dalším osmi přivodil různě těžká zranění. Tento muž neměl přitom v Německu už dávno být.

„Byl to terorismus,” komentoval případ německý kancléř Olaf Scholz.

Německo urazilo od památného výroku Angely Merkelové “Wir schaffen das!” dlouhou cestu, na jejímž konci je však jednoznačný neúspěch. V roce 2015 jej bývalá německá kancléřka pronesla v souvislosti s masovou migrační krizí, která zachvátila Evropu.

Today, tomorrow I go to Germany, říká Salah ze Sýrie

Berlínu se nakonec situace ale vymkla z rukou. Hlavně v podzimních měsících roku 2015 prudce narostl počet nově příchozích migrantů a úřady byly přetížené, nezvládaly nápor žadatelů o azyl. Je jasné, že Merkelová by dnes svůj výrok, který je už dlouhou dobu zesměšňován, nikdy nezopakovala.

Azylový systém jako děravý cedník

Jedním z hlavním důvodů, proč se Německo nachází dlouhodobě ve svízelné situaci, je tamní azylový systém. Je benevolentní a značně propustný. V praxi nejednou překvapuje. To proto, že chrání migranty, a tak i kriminální živly, více než samotné Němce. O tom názorně svědčí případ zmíněného Syřana, který vraždil v Solingenu.

Muž měl být již před vraždou deportován z Německa do Bulharska, deportaci se ale vyhnul. Navíc získal takzvanou doplňkovou ochranu, takže mohl pobývat na území Německa a připravovat se na svůj „krvavý rej“.

Hodně se nyní diskutuje, jak azylové řízení, které je klíčové, modifikovat, zpřísnit, celkově zlepšit či zefektivnit. Nevýrazný Scholz, který postrádá atributy rozhodného vůdce, slíbil, že dojde k vyššímu nárůstu deportací z Německa. Rovněž se zachovají hraniční kontroly, které byly zavedeny v době mistrovství Evropy v kopané. Současně přislíbil, že individuální právo na udělení azylu zůstane zachováno. Jedinou novinkou tak je, že země zpřísní pravidla „pro držení nožů“ jako chladných zbraní.

Do Německa letos dorazil už čtvrt milion migrantů

Jenže může toto všechno stačit? Proti Scholzovi vystupují více než kdy jindy přední osobnosti z opoziční CDU/CSU. A ty chtějí přísnější azylovou politiku. A to beze zbytku. Což znamená stopku všem nově příchozím ze Sýrie a Afghánistánu. Lídr CDU Friedrich Merz německého kancléře vyzval, aby se zvýšil počet deportací těch uchazečů o azyl, jejichž žádosti byly dříve zamítnuty.

Německo navíc stojí před zemskými volbami v Sasku a Durynsku, které poslouží jako lakmusový papírek současných nálad. Očekává se, že uspěje takzvaná krajní pravice Alternativa pro Německo [AfD]. Tato strana, která se nejvýrazněji vymezuje proti nelegální migraci, stojí v průzkumech hodně vysoko. Buď vede, nebo má k vedení velmi blízko. Pokud vyhraje, vůbec poprvé zvítězí v důležitých zemích, jako jsou Sasko a Durynsko.

Scholz je pod opoziční bubnovou dělostřeleckou palbou

Je zajímavé, že právě CDU, která se při masové migrační krizi v roce 2015 k situaci stavěla více než vstřícně, nyní prosazuje o dost tvrdší postup. Důvod je jednoduchý, z migrace se stalo výsostně politické téma. A to pro všechny politické síly.

Na životech Evropanů záleží! Lidé si připomínají oběti v Británii

Aktuální situace u našich sousedů je mementem, že se Německo posouvá kvůli nezvládnuté migraci zřetelně doprava. K tomu sílí tlak na kancléře Scholze, aby urychleně přidal v řešení migrační otázky, zejména jejích pravidel. To, co se neví, je to, zda už ale není pozdě.

Migrace v Británii se od brexitu opět stala téma číslo jedna

Pozorovatelé nevylučují ani takový scénář, že po parlamentních volbách v roce 2025 Německo nastoupí radikálnější cestu, pokud uspějí nacionalistické strany. Dnes ale víme jen jedno, pokud se zásadně nezmění azylová pravidla, bude imigrace do Německa pokračovat dál, a to nadále rychlým tempem. Což jistě není dobrá zpráva jenom pro Němce.

Petr Duchoslav s využitím zdrojů listu Politico a Business Standard.

Pro úplnost dodejme, že roli tu hraje i takzvaný migrační pakt Evropské unie. Ten již současní němečtí představitelé vlády přivítali. Například ministryně vnitra Nancy Faeserová vyjádřila přesvědčení, že se podařilo překonat hluboké rozdělení Evropy. A chce se teď zasadit o to, aby změny co nejdříve vstoupily v platnost. Její vládní kolegyně, ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, má za to, že EU ukázala ve složité době schopnost konat. Evropa podle ní nyní bude mít závazná pravidla s humanitou a také pořádkem.

21 KOMENTÁŘE

  1. Německo by mělo poděkovat důstojnici Stasi merkel, místo aby ji zavřeli za vlastizradu, tak si nezaslouženě užívá důchod. Ta dnešní čarodějnice v EK delejnová není o nic lepším a jak se duševní skrček pořád roztahuje i rozkazuje. Její tchán (bývalý důstojník u nacistů) spoluzakládal Atlantický pakt= předchůdce agresora NATO

    • Přesně! A otevřela vlkům ovčín. Demokratický sektor podcenil nejen ji ale stejně tak tehdá i Putina. U Němců předcházel veliký problém s Turky. Zaretušováno.

      • Potomci nacis… se rozhodli dát deportovaným vrahům, pedofilům, zlodějům … na cestu do Afganistánu 1 000 eur+ jim zaplatili letenku. Neskutečná morální špína. Za půl roku je mají v Německu zpět. Afgán taky rozdr…l agresor USA se svou scestnou demokracii. Tady se dá poznamenat, kdysi řekl Kadáffí … vy zl… mě demokraticky odstraníte, ale hned budete mít ty nejhorší z nejhorších z Lybie v Evropě, zatím je já držím pod zámkem … Tak se i stalo a vždy vyčur… USA která ho odstranila si zamnula ruce. Jak jde Evropa ekonomicky do hay..kytek. Evropa začínala být velký konkurent USA, ale šašci při své nabubřelosti zapomněli na velmoci z Asie s Ruskem

  2. Omezenost cenzury jasně ukazuje to, že podobné věty by před lety nebylo možné si ani myslet natož psát. Přesto většina diskutujících téměř přesně věděla jak to dopadne jen to nesměla napsat!

  3. Radost z toho že vyhraje AFD můžou mít Němci, ale obávám se že mi ne!!!Jejich řešením bude vyhanet Voldemorty do Sudet. Asi nám i rádi dají peníze na jejich dávky hlavně aby tu zůstali a zabrání návratu kontrolami na hranicích. Následovat budou konflikty s našimi neprizpusobivymi. A paní Laurencikova a neziskovky nebudou vědět koho mají odsoudit🙂

  4. Migrační pakt= dohoda o přenesení potíží s migranty do dosud nezaplevelené střední Evropy.

    Je to zrada zdejší politické garnitury na voličích.

    • Jenže spousta těchto naivních vítačů bude opět volit 5demoliční četu. I když kolínský mafián rybívoko lhal, kvóty.migrantech= ekonom. vyží…, aniž věděl o čem … ostatně jak je u vlastizrádné 5kolky pravidlem.

      • I několik europoslanců zvolených za ANO hlasovali pro migrační pakt. Nejhorší byla paní Maxová, ta z ANO přešla do ČSSD a hlasovala jakonjedina poslankyně pro všechna ustanovení migračního paktu.

        • Peníze za flákání kazí charakter, na pol. straně vůbec nezáleží. Podívejte se na spejbla-Špidlu nebo vepříka sašenku s milenkou vrecionovou, drží se kšeftu v EU jako … košile, sprosté urážky svých konkurentů od zákeřného havloj.. saši jsou furt k dohledání … jejich synáček jim znovu oběma dělá poradce. Poradce těchto .. dostává větší peníze, než má u nás ministrant z nutellové vlády. Tak se podniká na úkor … v demagogické EU, jenže nejsou sami takoví.

  5. A když toto tvrdili ti, kteří byli ,,sluníčkovým apartheidem” označováni za xenofoby, rasisty, fašisty a bůhví jak ještě, co dělala redakce tohoto časopisu? Našel se zde byť jediný ,,novinář”, který by řekl, že ,,volná ” migrace rozhodně není dobré řešení?

  6. Jak dnes čtu různé články a poslouchám v televizi debaty politiků a názory různých politologů,analytiků.sociologů,tak čím dál více slyším rétoriku,kterou před pár lety jsem slýchal od Okamury,Le Pénové,Wilandera atd.,a za to byli nazýváni extremisty,xenofoby,krajní pravící a podobně.To co se dnes běžně píše bylo dříve mazáno a udělovány bany.

  7. V Německu smíš nosit nůž do 9 cm, ta opice vraždila velkým kuchyňským nožem a to hovado chce “zpřísnit pravidla „pro držení nožů“ jako chladných zbraní! Tak je debil?!??

  8. Jen okénko do minulosti. Vidíte tu hloupost a naivitu “expertů”? Smutné…

    “27. července 2015 20:46
    Demonstrace s šibenicemi, poplašné zprávy, šíření hoaxů. Češi se příchodu uprchlíků bojí a jedním z důvodů je, že po desetiletí žili v kulturně homogenním prostředí. „Strach z cizího je do určité míry přirozený a vývojově podložený,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz psycholog Dalibor Špok. Jde o to, jak se s ním vypořádáme.
    Nevyvolávají paniku ohledně vlny imigrantů také média tím, že ji dennodenně tematizují, a tím vlastně uměle zveličují?

    Přispívají k tomu, ale nerad bych na ně házel veškerou zodpovědnost. Každý má zodpovědnost za sebe a za své chování. Média k současné situaci strachu až nesnášenlivosti přispívají nejen tím, jak informují o situaci s uprchlíky, ale obecně způsobem, jakým dnes fungují.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozhovor-s-psychologem-spokem.A150727_143005_domaci_zt

  9. Německo se probírá z koksových snů merkel i vítačů z Bruselu. Populisticky lživé pol. strany nyní po volbách dostávají na frak. Pokrytecký křik z nynějších vládních stran už je slyšet až za hranicemi Německa. Hned tito … začali sprostě urážet vítěze z nedávné opozice. Uvidíme co se pro Evropu změní k lepšímu, ale ještě to nějaký čas bude trvat, než se vyženou od … nynější všehoschopní politici jen pro svůj osobní osoh

  10. Já bych to udělal naprosto jednoduše, pracuješ????? né??? tak to je nám líto.Prej pomůžou na pracovním trhu proto je sem tehdy pustily.Naložit na vlaky a deportovat k moři a následně na trajekt a je vyřešeno.A bohužel zase zprovoznit všude hranice.

  11. sláva AfD, hranice stejně nehlídají, současné hlídky jsou pouze na hlavních tazích, to by musel každý stát postavit 5 metrů plot nahoru i pod zemí, jako to mají v Izraeli, nahodit ho pod napětí, všude pohybové senzory, kamery..to je úkol pro armádu, když byla pohraniční stráž zrušena. Jsme ve válce!

    • Už vítači- eubolševici proti AfD vyběhli, honem rychle přepočítali hlasy a jedno křeslo jim sebrali. Jen aby si zase mohli dělat co chtěli. Scholz dokonce nakázal vytvářet jakékoliv slepence socialistů bez AfD .. našel přiklad v Česku s 5hady.

  12. Demografické krize Německa, která má příčiny ve dvou prohranych světových valkach. Německé ženy se nechtějí podílet ná růstu počtu obyvatel a tak je krizove nezvladnuta migrace, kterou politické spicky Německa dopracovali do této situace. Řešení jsou obtížná a hlavně se ztratilo více jak padesát let v bývalé NSR. NDR byla úspěšnější v některých oblastech. Sjednocení Německa bylo úspěšné, ale problém zustal a tak elity opět podporovali migraci. Svět se změnil zničením NSI a II je ohrožena německa emonomika. Německo je v recesi a problémy se umocnuji, Semaforova vláda kancléře Scholze dostává v regionálních volbách účet za své klopytave vládnutí v závěsu za USA.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here