Nvidia překonala očekávání, ale investoři nejsou spokojení

156
Nvidia
Foto: Freepik.com

Z hlediska dopadu na trh byly v posledních letech nejdůležitějšími událostmi zpravidla zasedání centrálních bank, údaje o nezaměstnanosti nebo výsledky inflace. Vždy se ale teď čeká i na hospodářské výsledky společnosti Nvidia.

Americký výrobce čipů pro systémy strojového učení ztělesňuje fenomén současného AI boomu. Je to až neuvěřitelné, ale Nvidia opět za poslední kvartál překonala všechna očekávání. Tržby společnosti meziročně vzrostly o 122 procent, zisk se zvýšil o 165 procent na 16,6 miliardy USD a čistá marže dosáhla 55,2 procenta.

Cena NVDA.US, denní svíčky

[Zdroj: xStation]

Celý růst akcií společnosti stojí a padá prakticky jen na segmentu datových center. Ten tvoří zhruba 85 procent tržeb firmy. Na ostatní segmenty, jako jsou hry, profesionální vizualizace nebo automobilový průmysl, se prakticky nikdo nedívá. I zde byla čísla vynikající, přesto akcie po zveřejnění výsledků v aftermarketu reagovaly poklesem o zhruba sedm procent.

Co způsobilo pokles akcií

Výhled by mohl být vnímán mírně negativně. Nvidia totiž v aktuálním čtvrtletí očekává tržby ve výši 32,5 miliardy USD. Ačkoli se před zveřejněním výsledků očekávalo 32 až 32,4 miliardy, neoficiální očekávání na Wall Street údajně hovořila až o 33 až 34 miliardách USD. Nvidia rovněž překonala očekávání tržeb o 4,1 procenta. To je sice pěkné číslo, ale jedná se o nejmenší překonání očekávání za posledních šest čtvrtletí. Možná jsme se tedy dostali do fáze, kdy další růst akcií Nvidie bude obtížnější než doposud.

Negativně lze hodnotit i zpoždění výroby nových čipů Blackwell. U nich se vyskytly výrobní problémy, které jejich masovou výrobu o několik měsíců odsunou.

Jinými slovy, ve výsledcích se objevilo několik negativních střípků a trh pravděpodobně očekává jednoduše perfektní výsledky. Nvidia za posledních několik let vzrostla o stovky procent a která se obchoduje za 58násobek zisku při tržní kapitalizaci 3 biliony dolarů.

Nvidia ale samozřejmě není jedinou firmou, kterou stojí za to sledovat. V posledních týdnech byla zveřejněna řada zajímavých dat i o dalších Big tech firmách. Tito technologičtí giganti jsou v mnohém velmi specifičtí a do velké míry v tuto chvíli hýbou celým světem. Patří k nim hlavně Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta nbo Tesla.

 Tomáš Vranka, XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here