Podnikatelé v průmyslu věří v obrat k lepšímu. PMI v srpnu stoupl

60
prumyslu
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Index nákupních manažerů [PMI] S&P Global v českém zpracovatelském průmyslu v srpnu oproti předchozímu měsíci stoupl o 2,9 bodu na hodnotu 46,7. Podle analytiků jde o příjemné překvapení. Růst sice čekali, ale jen na 44 bodů.

„Hodnota indexu se tak dostala na nejvyšší úroveň za poslední dva roky. I nadále ovšem zůstává bezpečně v pásmu kontrakce [<50] a signalizuje tedy další ochlazování výrobní aktivity, což platí již 27 měsíců v řadě. Naposledy se nad touto metou nacházel v květnu roku 2022,“ komentuje aktuální výsledek hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru. Tuzemští zpracovatelé hlásí další pokles objemu zakázek. Ty ubývají jak z tuzemska, tak i ze zahraničí. Na tento vývoj reagují utlumováním výroby, zlevňováním vlastních výrobků, snižováním stavu zaměstnanců a omezováním nákupů vstupů. To vše při dlouhodobě nezanedbatelné inflaci. Podle Víta Hradila je tak třeba brát aktuální zlepšení PMI s rezervou.

„Současná poptávka zůstává slabá. To znemožňuje promítání zdražujících vstupů do cen finální produkce a vytváří na zpracovatelské podniky obtížně řešitelný ekonomický tlak. Naděje do příštích měsíců se opírají o očekávané nastartování evropské ekonomiky po pominutí inflačního období, které ukouslo z kupní síly obyvatel a způsobilo růst úrokových sazeb,“ vysvětluje Hradil.

Tato očekávání jsou podle něj veskrze racionální. Ovšem otázkou zůstává, zda nejsou poněkud předčasná. Z německé ekonomiky totiž nadále přicházejí spíše špatné zprávy a její odražení ode dna se zřejmě dále odkládá.

Recese v průmyslu podle PMI ještě nekončí

„Už 27 měsíců v řadě se index nákupních manažerů v českém průmyslu nachází pod hranicí 50 bodů, tedy v pásmu útlumu,“ říká k údajům hlavní ekonom Creditas Banky Petr Dufek.

Jako bod obratu by se podle něj mohl jevit srpnový výsledek, který se ukázal jako lepší než ten červencový. Problém, jak dodává, ale je, že za zlepšením v posledním měsíci nestojí rostoucí zakázky, ale jen velká očekávání výrobců od dalších měsíců.

„Proud nových objednávek zůstává slabý, firmy si vypomáhají doděláváním starších, likvidují zásoby, aby optimalizovaly své finance, a propouštějí. Ke komplikacím se zakázkami se přidávají i logistické problémy, protože cesty výrobních vstupů z Asie se prodlužují a prodražují,“ říká Dufek.

Problém nejen, ale hlavně českého průmyslu jsou ceny energií

Podle něj je příjemné vidět lepší čísla PMI, i když nejsou nad padesátkou, která znamená růst. Současně si ale klade otázku, zda se aktuální očekávání výrobců vůbec naplní.

„Naděje na brzký růst zahraniční poptávky není ve světle vývoje německé ekonomiky nijak velká. Může se proto vzápětí znovu ukázat, že srpnový lepší PMI byl opět jen falešným signálem. Proto nemá smysl v tuto chvíli nad ním jásat. Dokud nejsou objednávky, je vše jen o víře,“ shrnuje Dufek, podle kterého je ale už teď jasné, že průmysl letos skončí v červených číslech a růst české ekonomiky rozhodně nepodpoří.

Ekonomicky aktivní lidé v Česku

S aktuální statistikou dnes přišel i Český statistický úřad [ČSÚ], když zveřejnil svá čísla o nezaměstnanosti a ekonomické aktivitě obyvatelstva. A jaký je výsledek?

Podíl ekonomicky aktivních k populaci 15– 64letých letos v srpnu činil 77,1 procenta. Oproti červenci 2023 se zvýšil o 0,1 procentního bodu. Míra ekonomické aktivity mužů [82,9 %] převyšovala míru ekonomické aktivity žen [70,9 %] o 12,0 procentního bodu.

„Časové řady dat o nezaměstnanosti ukazují od loňského července pouze drobné kolísání a žádný trend. V případě zaměstnanosti pak můžeme sledovat nevýrazný protichůdný pohyb, kdy zaměstnanost u žen mírně roste a u mužů mírně klesá,“ uvedl Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

EY: Nastartovat český průmysl i ekonomiku není raketová věda

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15– 64letých dosáhl v červenci 75 procent. Oproti červenci 2023 se zvýšil o 0,2 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů činila 81 procent, žen 68,7 procenta. Míra zaměstnanosti osob ve věku 15– 29 let činila 41,3 procenta, u 30 – 49 let 85,3 procenta a u 50– 64letých 83,2 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here