Žadatelé o příspěvek na péči budou dokládat jméno pečovatele

16653
prispevek_na_peci
Ilustrační foto: Pixabay.com

Žadatelé o příspěvek na péči by měli nově uvádět jméno pečovatele, který jim pomáhá se zvládáním činností. To by daný pečovatel i písemně potvrdil a příjemce dávky doložil úřadům. Dávky pro postižené by se mohly vyřizovat i elektronicky.

Nejen tyto změny přináší novela zákona o sociálních službách, kterou má v budoucích týdnech projednat vláda. Uvedení jména osoby nebo zařízení, které pro příjemce příspěvku na péči zajišťují pomoc při omezené osobní soběstačnosti, má podle novely zajistit kontrolu toho, jak se příspěvek využívá. Zdravotní stav, míru osobní soběstačnosti a celkovou situaci žadatele o příspěvek na péči by pak u něj doma prověřili pracovníci Institutu posuzování zdravotního stavu [IPZS], který spadá pod Českou správu sociálního zabezpečení [ČSSZ].

Součástí novely je i návrh, že by lidem s nevyléčitelnou nemocí či zdravotním hendikepem ČSSZ přiznávala třetí stupeň příspěvku na dobu 12 měsíců bez posuzování. Potvrzení o zdravotním stavu by jí elektronicky zasílal pacientův ošetřující lékař. Nejpozději dva měsíce před koncem maximální lhůty by úředníci začali řešit další postup řízení.

Modlím se, aby byl konec blízko, říká matka, jež se obětovala synovi

Opatření má snížit dopady často zdlouhavých řízení posuzujících nárok na příspěvek, na které si žadatelé o podporu nyní stěžují. Někteří hovoří až o několikaměsíčních lhůtách poté, co podali žádost o příspěvek. Podle novely by sociální správa měla rozhodnout do 15 dnů od začátku řízení. Ve složitých případech by mohla mít dalších 15 dnů navíc. Do této lhůty se ale nepočítá čas na posuzování a zjišťování údajů u jiných úřadů. Příjemci příspěvku se podle novely budou muset také podrobit kontrole jeho využívání. Uvádět by měli nově i rozsah činností, které si z příspěvku hradí.

Elektronická správa příspěvků pro zdravotně postižené

Podle zmiňované novely by příspěvky na péči, dávky pro osoby se zdravotním postižením [OZP] a průkazky ZTP a ZTP/P měla od dubna příštího roku na starosti místo úřadů práce sociální správa. Podle resortu práce a sociálních věcí je současná agenda správy dávek pro OZP a omezeními roztříštěná mezi úřady práce a pobočky sociální správy. Navrhované sjednocení pod ČSSZ podle resortu usnadní řízení, digitalizaci a kontrolu dávek pro tuto skupinu osob. A zároveň uleví úřadům práce.

Příspěvky na péči, na mobilitu, na zvláštní pomůcku i průkazy ZTP a ZTP/P vyřizují a poskytují úřady práce. Zdravotní stav žadatele kvůli nároku na podporu ale hodnotí IPZS, který spadá pod Českou správu sociálního zabezpečení. Ta spravuje veškeré z českého důchodového systému vyplácené důchody, včetně invalidních penzí.

Digitalizace: Pirát Bartoš za pět, lidovec Jurečka za jedna

Žádosti o dávky by sociální správě mohly OZP posílat nově i elektronicky přes zavedenou aplikaci Jenda. Digitálně by o ně mělo být možné požádat i přímo na úřadu s asistencí pracovníků. Zůstala by také možnost podání papírových tiskopisů. Informace či vyrozumění by úřad doručil do aplikace, pokud by to klient výslovně nevyloučil. Spisy by správa ale měla vést už jen v digitální formě.

Příspěvek na péči digitálně a další podpory pro OZP

Za stávající situace si lidé se zdravotním omezením žádají o průkazy ZTP a ZTP/P na úřadech práce. Za jejich vydání platí správní poplatek a nutné je i přinést dvě fotografie v pasovém formátu. I tyto povinnosti by po nabytí účinnosti novely odpadly. Správní poplatek za vydání průkazu už by se neplatil a fotografii by si úředníci sami stáhli z evidence občanských průkazů. Průkazka by pak jejímu příjemci dorazila poštou. Možné by bylo podat také jednu žádost o průkaz a o příspěvek na mobilitu současně.

Stát zatočí s reklamními letáky, hendikepovaní ale přijdou o práci

Vytvoření aplikací by mělo vyjít na 100 milionů korun. Podle odhadu ministerstva by se tím 106 až 111 milionů korun ročně mohlo ušetřit díky digitalizaci, omezení zasílání vyrozumění poštou a také díky upuštění od přezkoumávání stavu neléčitelných stavů. Pracovníci z poboček úřadů práce by se měli podle plánu MPSV přesunout pod sociální správu.

–ČTK/RED–

6 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den. Jsem úplně zničená ze zdravotního stavu našeho syna. Žádali jsme o průkaz ZTP/P ale v žádném případě mu ho nedají. Jeho stav je velice vážný téměř se nepohybuje. Hrozně by nám to pomohlo když s ním jezdíme po lékařích. Jsme už starý nemáme na to síly. Odvolali jsme se psali na ministerstvo ale prostě nedají. Ani když tam byl papír od lékařky že je plně invalidní. Zapojila se do toho i sociální pracovnice z Pleše ale není to nic platné Nevím co dál. Drsková

  2. To púřece už bylo před lety, že se vyplňoval formulář kdo přesně se bude o nemocného starat a v jakém rozsahu. Taky se muselo uvádět jaké služby a v jakém rozsahu si dotyčný za příspěvek nakoupí.
    A záleželo na llidech.Že člen rodiny zůstal doma z práce a staral se a neměl tudíž žádný příjhem? I tak se našli úředníci, kteří stále nutili příjhemce příspěvku jej celý utratit za náku služeb, i těch, které mu poskytovali člen rodiny a také těch, které nechtěl a vlastně ani nepotřeboval.
    To, že si službu může “nakoupit” i od rodinného příslušníka prostě úřednící nemohli strávit.

  3. Jak jim ten formulář jako quadruplek vyplním? Už to že mi příspěvek vůbec přiznají samo o sobě znamená že ho využiji.

  4. Mě po mnoha urgenci na pracaku vyridil pnp po 3 letech od podaní žádosti !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here