Analýza: Průměrná mzda v Česku roste. Růst je ale příliš pomalý

412
mzda
Foto: Pixabay.com

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda v letošním druhém čtvrtletí stoupla proti stejnému období předchozího roku o 6,5 procenta na 45 854 korun. Po odečtení inflace reálně vzrostla o 3,9 procenta. Medián mezd činil 38 529 korun.

O tempu růstu průměrné mzdy dnes [3.9.] informuje Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle jeho dat v letošním druhém čtvrtletí činila průměrná hrubá měsíční mzda 45 854 korun. To je o 2 797 Kč [+6,5 %] více než ve stejném období roku 2023. Spotřebitelské ceny vzrostly za uvedené období o 2,5 procenta, reálně se tak mzda zvýšila o zmíněných 3,9 procenta.

„…v některých odvětvích zaměstnancům mzda reálně vůbec nevzrostla,“ uvedla v této souvislosti vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ Jitka Erhartová.

Medián mezd ve výši 38 529 korun ve druhém čtvrtletí vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 5,8 procenta.

  • U mužů činil medián mezd: 41 540 Kč
  • U žen činil medián mezd: 35 565 Kč

I v letošním druhém čtvrtletí 80 % zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 20 652 Kč a 75 570 Kč. Nejvyšší růst průměrné mzdy proti stejnému období roku 2023 statistici zaznamenali ve zdravotní a sociální péči [+11,1 %] a vodohospodářském sektoru [+7,8 %]. O 7,6 procenta rostla průměrná mzda i ve zpracovatelském průmyslu. Na opačném konci se ocitlo vzdělávání [2,1 %], veřejná správa a obrana [2,9 %] a zemědělství [4,9 %].

Průměrná hrubá mzda stoupla. Ale hlavně lidem s vyššími příjmy

V letošním prvním pololetí dosáhla průměrná mzda 44 943 korun. V meziročním srovnání činil přírůstek 2 884 Kč [+6,9 %]. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2,3 procenta, reálně tak mzda vzrostla o 4,5 procenta.

Co říkají na vývoj průměrné mzdy ekonomové

„Průměrná nominální mzda v letošním druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 6,5 % po růstu o 7,2 % zaznamenaném ve čtvrtletí předtím. Výrazné zpomalení nastalo u mezičtvrtletní mzdové dynamiky, která podle našeho odhadu dosáhla – po sezónním očištění – procento po 2,5 procenta v letošním prvním kvartále,“ komentuje výsledky ekonom Komerční banky Jaromír Gec.

Přesto se podle něj reálná mzda zvyšuje již pět čtvrtletí v řadě. A mezičtvrtletní růst reálných mezd bude podle něj pokračovat i ve zbytku roku. Nicméně zdůrazňuje, že růst průměrné mzdy za poslední čtvrtletí odpovídá hodnotám roku 2018. Celoroční růst nominálních mezd v letošním roce podle Gece zřejmě nepřekoná sedm procent.

Česko je v první trojce zemí EU s nejvyšší inflací od roku 2019

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil upozorňuje na to, že aktuální růst průměrné mzdy zaostává za očekáváním České národní banky [4,6 %] i trhu [4,3 %].

„Cesta českých zaměstnanců ke ztracené prosperitě bude zřejmě ještě trnitá. V reálném vyjádření jejich mzdy momentálně odpovídají druhému čtvrtletí roku 2018 a příznivci ekonomického ´nerůstu´ se tak mohou těšit z úspěšné šestiletky,“ říká.

Útěchou českých zaměstnanců podle Hradila může být, že ve zmíněném mezidobí došlo ke zrušení superhrubé mzdy. V čistém vyjádření reálné zchudnutí nebylo tak dramatické. I když se tato útěcha, jak říká, týká hlavně středně a vysokopříjmových skupin.

Poláci letos vůbec poprvé v historii vydělávají víc než Češi

„Za celý letošek čekám růst nominální průměrné mzdy kolem sedmi procent. Což po zohlednění inflace odpovídá reálnému zbohatnutí o 4,7 procenta,“ přidává i výhled.

Podle hlavního ekonoma Creditas Banky Petra Dufka pomalejší růst mediánu mezd [+5,8 %] ukazuje, že více si opět přilepšili lépe placení zaměstnanci.

„Růst mezd v ekonomice brzdil především veřejný sektor, kde velmi pomalu rostly platy ve veřejné správě a školství.  O více než jedenáct procent si naproti tomu polepšili zdravotníci,“ říká Dufek.

Tušili jsme, že to vláda hodí na nás, říká odborový předák Pavel Bednář

Podnikatelský sektor tentokrát podle něj přidával na mzdách více, avšak ani tak se růst mezd neutrhl ze řetězu navzdory faktu, že napětí na trhu práce polevuje jen velmi pomalu. Na uzdě drží mzdy situace v průmyslu, který se potýká s nedostatkem zakázek a propouští. Nejvíce si s ohledem na výsledky polepšili zaměstnanci v automobilovém průmyslu.

Průměrná mzda podle krajů a dopady na spotřebu

Z regionálního pohledu mzdy nejsvižněji rostly v Ústeckém kraji [8,1 %]. Následuje Středočeský [7,9 %] a Olomoucký [6,6 %] kraj. Nejméně se přidávalo v Praze [5,5 %], na Vysočině [5,7 %] a v Libereckém kraji [5,8 %].

„Z makropohledu ani ve druhém kvartále nemůže být řeč o mzdových proinflačních tlacích. Už data o vývoji mezd a zisků za druhý kvartál potvrdila, že rychleji v ekonomice rostla ziskovost než mzdové náklady,“ říká Petr Dufek.

Ministerstvo financí slibuje to, co už slibovalo. A tím je růst HDP

Pokud se podle něj podíváme na očištěná data, tak se reálná mzda aktuálně vrací na úroveň poloviny roku 2022. Za celý letošní rok se průměrná mzda podle Dufka zvýší pravděpodobně o 6,7 procenta, reálně bude stále asi 4,5 procenta pod úrovní roku 2019.

„Na startovací předcovidovou úroveň se tak dostane nejdříve až v příštím roce,“ vyjasňuje.

Vít Hradil přidává další pohled: „Za absence dynamičtějšího mzdového růstu pak nelze očekávat ani raketové oživení spotřeby domácností. Ta oproti předpandemickému období zůstává v suverénně největším útlumu v rámci Evropské unie a směrem nahoru bude patrně mířit spíše pozvolna, čímž bude brzdit zotavování celé české ekonomiky.“

–DNA–

1 komentář

  1. Do průměru platů by se neměly počítat platy nejvyšších manažerů firem, politiků, ČA, PČR, BIS … apod. Kde jsou platy neúměrné k ostatním .. Pak se průměr uměle navyšuje vůči těm v podhradí, kteří jsou rádi když dostanou 25 000kč čistého. To ne všichni. Tkz. spoluobčané nikdy nepracující velmi přizpůsobiví si přijdou měsíčně na větší peníze, tady je morální špína popučové havlo doby, kterou je třeba odstranit i s těmi, kteří se o takové … starají za peníze z eráru. Včetně “politiků” kteří takové swins.. zavinili a s lidským tímto plevelem se potýká celá Evropa, USA

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here