Volební vítězství AfD i BSW v Německu zaskočilo tamější firmy

4609
Spolupředsedkyně AfD Alice Weidelová na dovolené ve Švýcarsku. Podle německých médií její strana neohrožuje jen německou demokracii, ale už i německou ekonomiku. Foto: AfD

Výsledky nedělních voleb v německém Sasku a Durynsku zaskočily ekonomy, firmy i hospodářské svazy. Obávají se, že posílení krajní pravice a levice zhorší situaci na pracovním trhu. Toho, že ztíží zaměstnávání pracovníků ze zahraničí.

Informuje o tom týdeník Der Spiegel. Ten staví na tom, že v Durynsku vyhrála poprvé v poválečné historii strana Alternativa pro Německo [AfD]. Tu mnozí označují za pravicově populistickou až krajně pravicovou. V Sasku se strana těsně umístila na druhém místě. V obou východoněmeckých spolkových zemích si dvoumístné procentní zisky a třetí místo připsala i nová krajně levicová formace BSW. Ta kombinuje levicovou hospodářskou politiku se skepsí k migraci. Což se podle německého týdeníku může negativně promítnout do zaměstnávání cizinců v Německu.

„Kromě zdejších firem by nedostatkem kvalifikované pracovní síly trpěly i státní instituce jako zdravotnická a vzdělávací zařízení, která by v důsledku toho musela dále omezit své služby,“ píše der Spiegel.

Německo si hraje s ohněm. Může za to nezvládnutá migrace

Připomíná, že oba státy ztratily od znovusjednocení v roce 1990 přibližně pětinu obyvatel. Některé okresy pravděpodobně v příštích letech přijdou o dalších 20 až 30 procent práceschopného obyvatelstva.

„Již existující nedostatek kvalifikované pracovní síly se tak ještě více prohloubí. Odmítání kvalifikované imigrace je v této chvíli špatným signálem, protože odradí kvalifikované pracovníky od toho, aby o těchto spolkových zemích uvažovali jako o volbě,“ cituje německý týdeník ekonomku Moniku Schnitzerovou.

Před AfD varoval DIW, IW a další svazy

Před programem AfD varoval i předseda Německého institutu pro hospodářský výzkum [DIW] Marcel Fratzscher. Připomněl, že se strana zasazuje zejména o protekcionismus a podle jeho slov také o izolaci Evropy. Rovněž je podle něj pro snížení imigrace kvalifikované pracovní síly a menší otevřenost a rozmanitost.

„Zejména mladí, dobře kvalifikovaní a vysoce motivovaní občané opustí obě spolkové země a odejdou tam, kde zažijí větší otevřenost a uznání,“ uvedl ekonom a doplnil: „To nejspíš povede k nárůstu insolvencí a odlivu firem.“

Ekonomika EU nejede. Stojí spotřeba i export. Potíže má Německo

Se znepokojením hledí na výsledky zemských voleb i další německé hospodářské svazy.

„Výsledky voleb v Sasku a Durynsku jsou varovným signálem pro digitální ekonomiku,“ uvedl předseda digitálního sdružení Bitkom Ralf Wintergerst.

„Německo musí zůstat zemí, která se zasazuje o kosmopolitismus a o inovace,“ řekl s tím, že AfD a BSW tyto hodnoty ale neprosazují.

Podle něj bez kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí Němci nezajistí ani provoz plánované polovodičové továrny v Sasku. To proto, že špičkoví odborníci, jak řekl, kteří by v ní měli pracovat, půjdou pracovat raději někam jinam.

Němci řeší buď továrnu na čipy, nebo Green Deal

Obavy z dopadů výsledků voleb vyjádřil i Michael Hüther, ředitel Institutu německého hospodářství [IW], který je blízký zaměstnavatelům.

„Pro ekonomiku to nemůže znamenat nic dobrého, protože potřebuje politickou předvídatelnost, institucionální stabilitu a spolehlivé rámcové podmínky,“ uvedl.

Výsledky voleb pravděpodobně ovlivní i spolkovou úroveň německé politiky, kde bude potřeba se odhodlaně postavit výzvám, uvedl.

„Jedna věc je jasná: lidem nezabrání více sociální politiky volit populistické strany,“ řekl Hüther s tím, že podle jeho názoru je spíše zapotřebí, aby stát více investoval, než aby posiloval pečující roli.

Co říkají politici v Německu

K výsledkům zemských voleb ve dvou spolkových zemí se vyjádřil i německý kancléř Olaf Scholz z vládnoucí SPD. Ten vyzval, aby v Durynsku i Sasku vznikly zemské vlády bez účasti krajní pravice. Jeho SPD, která v roce 2021 vyhrála celoněmecké parlamentní volby, teď získala v Sasku 7,3 procenta hlasů a v Durynsku dokonce jen 6,1 procenta. To je nejhorší výsledek strany v zemských volbách od vzniku spolkové republiky v roce 1949.

Spolupředsedkyně AfD Alice Weidelová kancléře Scholze naopak vyzvala, aby si i s celou svou vládou po volbách v Sasku a Durynsku sbalil kufry, vyklidil pozice a vyhlásil předčasné volby.

V Německu se ozývají hlasy žádající předčasné volby

V Durynsku podle zemského statistického úřadu zvítězila AfD s 32,8 procenta hlasů, druhá CDU výrazně zaostala a získala 23,6 procenta hlasů. V Sasku podle tamního statistického úřadu zvítězila CDU dosavadního zemského premiéra Michaela Kretschmera se ziskem 31,9 procenta. AfD skončila jen těsně druhá s 30,6 procenta hlasů.

–ČTK/RED–

3 KOMENTÁŘE

    • To je, bohužel, ten kámen úrazu. Sice jsme všichni “lidé”, ale ne všichni máme stejné vzdělání, stejné zvyky, stejný “nadhled”. Nejsmutnější je, že poslední “ožrala” v hospodě vidí věci ohledně migrace lépe než “elita”, která je u vlády.
      Mně osobně je úplně jedno, jaké národnosti (a nakonec i barvy pleti) je můj spolupracující či soused, tedy POKUD má odpovídající předpoklad, že bude pro společnost přínosem, tj. že bude pracovat (a že to bude i umět – člověk, který jen pásl kozy asi úplně přínosem není), že se naučí řeč, osvojí si (a bude si chtít osvojit) naše zvyky …
      Kolik je takových migrantů ze zemí mimo Evropu?

  1. To musí být fejk. Vždyť od časů důstojnice Stasi Merkel neustále do Německa proudí samí odborníci, atomoví fyzici, doktoři a to na kdeco. I na práci s noži, tyčemi, samopaly, bombami, chtíčem … takže pro ně není umístění ve firmách. Není se čemu divit, už před příchodem těchto vědátorů měli Němci problémy se svými stejnými “odborníky”. K tomu přišli stejní ze západní Ukrajiny, takže si nejen firmy neví rady

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here