Akciové portfolio T. Vranky: Alphabet od roku 2022 přidal 26 %

93
alphabet
Foto: Archiv Tomáše Vranky

Analytik XTB Tomáš Vranka připravil nový díl video pořadu na YouTube ze své série Akciové portfolio. V aktuální epizodě se zaměřil především na společnost Alphabet, jejíž akcie opět přikoupil do svého vzorového portfolia.

Co ho k tomuto nákupu vedlo? V první řadě je třeba zmínit, že akcie Alphabetu [GOOGL.US] jsou součástí jeho akciového vzorového portfolia už dlouhou dobu. V minulosti akcie tohoto technologického giganta Tomáš nakupoval v červenci a září roku 2022 a v září 2023. Za toto období se akcie v portfoliu zhodnotily o 26 procent. Nyní tedy do jeho portfolia přibývá už čtvrtá pozice.

„Big tech společnosti ale díky AI boomu zažily v posledních měsících opravdu nevídaný růst. A i přes nedávnou korekci se cena akcií pohybuje poměrně vysoko, příkup se tak může jevit jako riskantní volba, ale Alphabet má prostor k dalšímu růstu,” vysvětluje Tomáš Vranka.

Denní svíčky: Vývoj ceny akcií společnosti Alphabet 

[Zdroj: xStation]

Podle něj si firma stále drží dominantní postavení v oblasti online reklamy. Google se rovněž stal prakticky synonymem pro internetové vyhledávání. To znamená, že Alphabet sdružuje velké množství produktů či služeb, které pravidelně využívají miliardy lidí. Příkladem je Chrome, vyhledávač Google, mobilní operační systém Android, Google Maps, Gmail, Google Photos, Google Drive a YouTube.

Alphabet a portfolio jeho produktů i příjmů

„Všechny tyto služby tvoří propojený ekosystém dobře fungujících služeb, které umožňují společnosti shromažďovat velké množství dat a využívat je k přesnému cílení reklamy, což jí vydělává peníze,” doplňuje Tomáš Vranka

Většina služeb má společné to, že je Alphabet poskytuje zdarma. Výjimkou jsou placené verze služby, jako je Disk Google a YouTube. Zde za ně uživatel ale platí svými daty.

„Dlouhou dobu tvořil Google v této oblasti virtuální duopol s Metou, ale v posledních letech mu stále více konkurují například Amazon, Microsoft a Apple. Nicméně reklamní byznys Googlu stále slušně roste a zatím to nevypadá, že by byl ohrožen,” tvrdí Tomáš Vranka.

Tomáš Vranka: Stockpicking, nebo ETF? Tentokrát ETF

Kromě reklamního segmentu však Alphabet podniká i v dalších oblastech. Velmi slušně roste podle analytiky XTB segment cloudu. V této oblasti je firma třetím největším hráčem za společnostmi Amazon a Microsoft. Zde v posledním čtvrtletí Google poprvé dosáhl tržeb ve výši 10 miliard USD a zisku 1 miliardy USD.

Dalším zajímavým segmentem je prodej elektroniky. Google již před časem začal prodávat modely chytrých telefonů Pixel a další zařízení, jako jsou tablety, hodinky nebo sluchátka.

„Nejnovější generace však vypadá obzvlášť dobře a přichází s mnoha službami a funkcemi založenými na umělé inteligenci,” vysvětluje Tomáš Vranka.

Google chce konkurovat Applu či Samsungu

Podle něj to značí, že Google má ambice konkurovat i nejlepším světovým výrobcům chytrých telefonů, jako jsou Apple nebo Samsung. Tvrdí, že Google zatím na monetizaci elektroniky příliš netlačí. Nicméně v minulosti i u jiných služeb často postupoval tak, že několik let počkal a až pak k monetizaci přistoupil.

Společnost má ale i další ambice, například v oblasti zdravotnictví, autonomních systémů Waymo nebo v oblasti vědy. Firma je také silně přátelská k akcionářům, ve velkém odkupuje akcie a nedávno dokonce oznámila, že přistoupí k výplatě dividend.

Investování není jen o výnosu, ale i o pohodě, říká Tomáš Vranka

„Kromě Alphabetu jsem se však v nejnovějším dílu svého pořadu Akciové portfolio na kanále YouTube řešil i mnohá další témata. Třeba využití Apple watch ve zdravotnictví, budoucnost sociálních sítí nebo ETF na Ethereum,” láká na další informace Tomáš Vranka.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here