Čím dál více mladých lidí rezignuje na sen o vlastním bydlení

1732
bydleni
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Je to vláda a jsou to obce, které mohou zlepšit dostupnost vlastního bydlení v Česku. Vyplývá to z průzkumu skupiny Partners. Podle něj lidé vnímají dostupnost vlastního bydlení v Česku jako nejhorší od 90. let minulého století.

Respondenti průzkumu ve věku nad 43 let se ve svém dlouhodobém hodnocení v 78 procentech případů přiklánějí k tomu, že je dnes situace v dostupnosti vlastního bydlení v Česku horší, než byla v 90. letech. A žádné zlepšení neočekávají. Více než polovina [56 %] všech dotázaných se domnívá, že za pět let budou možnosti vlastního bydlení ještě horší než dnes. Ve zlepšení situace věří jen sedm procent z nich [viz graf vpravo, pozn. red.]. A ti navíc vkládají naděje zejména do snížení úrokových sazeb u hypotečních úvěrů.

„Názor, že vlastní bydlení pro mladé je utopií, za posledních pět let zesílil. Podobně jako názor, že vlastní bydlení je natolik finančně náročné, že jde o závazek na celý život, který snad ani nestojí za to,“ říká obchodní ředitel skupiny Partners Jan Brejl.

Za “hlavního zodpovědného řešitele” nedobré situace u dostupnosti bydlení v Česku vidí respondenti vládu [54 %]. A 16 procent respondentů označilo za “hlavního zodpovědného řešitele” města a obce. Drtivá většina respondentů i při výše uvedeném názoru také ale chápe, že vlastní bydlení si musí zajistit sami. Těch, kteří se vůbec nespoléhají na to, že vláda či municipality by se měly zasadit o zlepšení situace na tuzemském realitním trhu, a musí si vyřešit bydlení sami, avšak bylo “jen” 30 procent. Podle Jana Brejla ale i to má své podmínky.

Pokud mladí lidé plánují pořízení vlastního bydlení, měli by peníze začít odkládat už s první výplatou. A ti, kteří ho už plánují, tak příliš nečekat, až přijdou lepší podmínky. To je, až zlevní hypotéky nebo klesnou ceny nemovitostí,“ říká.

Náklady na bydlení stouply spolu s inflací

Průzkumníci se respondentů ptali i na to, kolik lidé aktuálně vydávají za bydlení. Nejčastěji uváděným [29 %] podílem výdajů za bydlení z celkových příjmů domácností je v rozmezí 20 až 30 procent. Třetina [33 %] respondentů uvedla, že za bydlení vydá do 20 procent celkových příjmů. Před pěti lety tento podíl z příjmů ale uvádělo 40 procent dotázaných.

Jedním z hlavních důvodů jsou rostoucí náklady na bydlení v posledních letech. Jen loni u nás průměrná míra inflace podle dat Eurostatu činila 12 procent. Což bylo o 5,6 procentního bodu nad průměrem EU. Česko tak loni mělo po Maďarsku druhou nejvyšší inflaci v Evropské unii.

„Ve srovnání se zeměmi Visegrádské čtyřky a EU měla ČR výrazně vyšší inflaci v oblasti elektřiny, plynu a tepelné energie. Na meziročním růstu cen se právě nejvíce podílely náklady na bydlení a energie,“ píše se například ve Stanovisku k návrhu státního závěrečného účtu ČR za rok 2023 Nejvyššího kontrolního úřadu.

Aktuální data potvrzují i další negativní trend ve vztahu k dostupnosti bydlení v Česku. Zhruba desetina [9 %] respondentů vydává za bydlení více než polovinu z příjmů domácnosti. Často jde podle průzkumu o lidi se základním vzděláním [17 %], rozvedené osoby [15 %], lidi s nejnižšími osobními příjmy [15 %] a nejnižšími příjmy domácnosti [18 %]. A dále o osoby v domácnosti a nepracující důchodce [shodně 21 %]. Podle Brejla se v těchto případech už jedná o situace, které vážně ohrožují finanční stabilitu lidí.

Zájem o hypotéky mezi lidmi je. I když i ty zdražily

Z průzkumu dále vyplynulo, že téměř 1,2 milionu Čechů by si rádo vzalo hypotéku do dvou let. To uvedlo zhruba 18 procent respondentů. Téměř rozhodnuto pro hypotéku je šest procent lidí. Což absolutně představuje zhruba 390 tisíc Čechů. K nim se přidává dalších 12 procent, kteří čerpání hypotéky v období dvou let vidí jako pravděpodobné. V absolutní hodnotě je to tedy dalších 780 tisíc lidí.

„Každá příjmová skupina lidí má svou cenovou skupinu nemovitostí. Dosah na tu nemovitost určitě mají i lidé s průměrnými příjmy, ale nemohou se koukat na novostavby v luxusních lokalitách. Já těmto lidem doporučuji se dívat na nemovitosti v hladině jejich příjmů,” uvedl pro FinTag v této souvislosti finanční poradce Partners Ondřej Hatlapatka.

Podle něj je jedině tato cesta k vlastnímu bydlení schůdná. Za příklad dal nemovitost za zhruba 6,6 milionu korun. V případě, že o hypotéku požádá pár se společným příjmem 80 tisíc, tak na hypotéku podle něj dosáhne.

Analýza: Průměrná mzda v Česku roste. Růst je ale příliš pomalý

„Jako problém se v praxi často ukazují vlastní zdroje, spoluúčast na hypotéce, tam je v tomto případě nutné mít zhruba 600 tisíc korun. Ty je třeba našetřit, nebo mohou páru pomoci zástavou další nemovitostí příbuzní,” vysvětlil možnosti pro FinTag Hatlapatka.

Vyjádřil se i k tomu, že stát před pár roky přestal nabízet mladým lidem zvýhodněné úvěry na pořízení vlastního bydlení. Podle něj je to ale chyba.

„Na jedné straně tvoříme podpůrné programy na to, aby lidé opravovali staré domy po babičce. To znamená, aby bydleli ve vlastním, ale na druhé straně je nijak v tomto cíli nepodporujeme. Kdyby tady ta podpora byla, tak ti lidé se dostanou do vlastního bydlení rychleji. To se ale neděje. Naopak stát jediné, co chce a nabízí, je to, aby si lidé za draho koupili nemovitost, a on jim přispěje na tepelné čerpadlo,” upřesnil pro FinTag.

Změna náhledu a neporozumění finančním produktům

Průzkum dále ukázal, že za posledních pět let se dramaticky změnil náhled Čechů na to, zda bydlet ve vlastním, nebo v nájmu. Pokud ještě v roce 2019 uváděly téměř tři čtvrtiny z nich, že je rozhodně výhodnější bydlet ve svém, pak je po pěti letech takto jednoznačně rozhodnutých pouze 43 procent.

„Celkově sice pořád převládá příklon k vlastnímu bydlení, ale toto přesvědčení během posledních pět let výrazně ´vychladlo´. Nejnižší podpora vlastního bydlení je zejména mezi mladšími ročníky, tedy mezi věkovou skupinou 18-30 let,” uvedl Jan Brejl.

Příspěvek na bydlení v Česku čerpá téměř 300 000 domácností

Naopak podle průzkumu vzrostla četnost hodnocení nájmu jako dlouhodobě výhodnějšího způsobu bydlení. To před pěti lety podporovala jen tři procenta dotázaných, nyní je jich ale téměř 12 procent. Bydlení v nájmu „nefandí“ lidé s vyššími příjmy. Podporují ho častěji lidé s nižšími příjmy, středoškoláci bez maturity, rozvedení, lidé v domácnosti a nepracující důchodci.

Z průzkumu dále vyplynulo, že pouze třetina respondentů [34 %] má z minulosti nebo i aktuálně zkušenost s hypotékou. Z těch, kteří zkušenost s hypotékou mají, čerpaly tři čtvrtiny úvěr na nemovitost, ve které doteď bydlí. Jen sedm procent jich úvěrovanou nemovitost již nevlastní. V šesti procentech hypotékou úvěrovali investiční nemovitost.

Australský sen o vlastním bydlení se obrátil v prach

A jsou tu i další zajímavá zjištění. Z těch, kteří ještě nemají vyřešeno vlastní bydlení, si na bydlení aktuálně spoří a zhodnocuje své peníze 56 procent dotázaných. Bohužel se ale ukázalo, že nevolí příliš efektivní cestu. Nejčastěji využívají spořicí účet nebo termínované vklady [59 %] a stavební spoření [39 %]. A 16 procent respondentů dokonce uvedlo, že si na vlastní bydlení spoří v rámci penzijního spoření. Což je podle finančního poradce Ondřeje Hatlapatky zjevná ukázka neporozumění finančním produktům. Podle něj k tomuto účelu slouží zejména investice v podílových fondech.

–DNA–

6 KOMENTÁŘE

  1. Může tady všem pan Hatlapatka vysvětlil, jakým způsobem pomůže mladým lidem investice do podílových fondu v rámci bydlení? Proč zde uvádí zavádějící informace, že investování je spoření? Děkuji.

  2. Bydlení ? Všehoschopný vénaláhev kdysi nazval bydlení před pučem89 “kravíny”. Proč tkz. demokraté nestaví mladým rodinám po převratu89 fin. dostupné supr vybavené kravíny ? Sám si za komouše jako “disident” bydlel v 4+1, koksové dýchánky na hrádečku, nákup jen Tuzex, cigarety velbloud, chlast bourbon … jeho 4% brácha studoval v zahraničí … panečku to vám byli disidenti, co ? Když praví disidenti makali na uranu, rodiny třely bídu … tento nefér kulisák měl velmi náročnou práci= jednou týdně chodit zpívat na Bartolomějskou. Tak co se pro rodiny v podhradí za 35. let změnilo ? Nic, hlavně je to horším o to více musí podhradí makat, hnus režimu

    • No jo, to se stane, když se necháte dobrovolně prodat Západu jako kolonie. A že my jsme luxusní kolonie. Stačí se podívat třeba na mobilní operátory, všude na západě rozdávají zákazníkům ke smlouvám(za daleko nižší ceny) zadarmo pravidelně nové telefony, které jim my, kolonie, platíme(tady se pravidelně v reklamách chlubí, že vám dají “slevu” – pár procent na nejlevnější šmejd, co sem posílají ze zbytků právě ze Západu). Protože jsme tzv. “specifický”(čti koloniální) trh a proto zde můžou operátoři řejžovat jako diví. A jsme takové nuly, že je ani neumíme poslat do pr… Představte si ty bubáky v Africe, sice neumí nic, číst, psát, ale když už nic, tak si uměli pořídit kalašnikovy a ty kolonisty hnali, že i slavná Cizinecká legie nestíhala utíkat. To se tady nikdy nestane, my budeme poklonkovat s nadšením, jaké prezentuje Nutellák Fiala.

  3. Co teprve rozkrádačka za bílého dne privatizace, horšího znárodnění než byly padesátky. Vše co vydělávalo státu peníze na zdravotnictví, školy … až po důchodce, tak rozkradeno a za babku dáno jednotlivcům za desátek pol. stranám, viz. modré straky s černok..ky. Co nevydělávalo bylo ponecháno státu a státe starej se. I tuto špínu jste zmasírovaní- obelhaní cinkálisti nachystali svým vnukům. Pod záštitou nikdy neexistující demokracie, děshnus jak se vše se zločinnou chátrou77-OF zvrhlo do žumpy dnešní ideologické demokratúry.

  4. …proč brecite, jsem důchodce a co si pamatuji tak otázka bydlení je vždy jen předvolební výkřik. Nárok na samostatné bydlení prostě není a každý kdo chce bydlet si to musí zařídit sám. Každá pomoc je dotace a dotace jsou zlo. Kazí trh a nic dobrého nepřináší. Pamatuji dobu před rokem 89, kdy se v Prare prodávaly byty Opbh (bytak) tedy ne do vlastnictví, ale nájem, za 90.000,- Kc za 1 pokoj a plat byl 2.200,- Kč. Každý se musí postarat sám a sliby politiku jsou prazdna sláma. Je třeba přijmout myšlenku, že samostatne bydlení je luxus, který si každý nemůže dovolit.

    • P. Matějů tak si určitě pamatujete dodnes tvrdého stalinistu P. Rychetského. Viz. článek o jeho povedené rodince s udavačskými sklony … Který seděl na OPBH Praha a do své kapsy za 5 000 kč v té době, přiděloval přednostně soudruhům byty. Od té doby je zván pětitisícovka a podívejte se kde takového bezpáteřního hay… dostal převrat89 řízený StB. Stačilo se stát přes noc … havlojidem, tento .. nejhorší z nejhorších skončil až u šéfa ÚS na 20. let. Strašná morální špína popučové doby. Nyní ÚS šéfuje stejný gau.. od Kladna, který své spisy o spolupráci s StB zamlžil. Jak se v této morálně zcurw..nefér době musí říkat pro naivní i deb.. voliče 5hadů.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here