Mongolsko vysvětlilo, proč nezatklo ruského prezidenta Putina

75419
Putina
Ruský prezident Vladimir Putin na oficiální návštěvě Mongolska / Foto: Government of Mongolia

„Omlouváme se, ale máme svázané ruce!“ Tak zní zpráva světu od mongolské vlády, která odmítla uplatnit mezinárodní zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina během jeho oficiální návštěvy země zkraje tohoto týdne.

Mongolsko je podle římského statutu, který podepsalo v roce 2000, povinno zatknout kohokoliv, na koho byl vydán zatykač Mezinárodního trestního soudu [ICC]. Na Vladimira Putina, který Mongolsko navštívil tento týden v pondělí a úterý, Mezinárodní trestní soud vydal zatykač loni.

V úterním prohlášení pro bruselský list Politico mluvčí mongolské vlády uvedl, že se jeho země nachází v těžké energetické závislosti, a proto nemůže zatknout ruského prezidenta.

„Mongolsko dováží z Ruska 95 procent své potřeby ropných produktů a více než 20 procent elektřiny. Přitom určité technické problémy, které se nedávno vyskytly, naší zemi již způsobily značné potíže. Země a naši lidé jsou na těchto dodávkách životně závislí,“ uvedl mluvčí mongolské vlády.

Analýza: Indie bruslí mezi Západem i Ruskem. Může si to dovolit

Rovněž dodal, že „Mongolsko ve svých diplomatických stycích vždycky zachovávalo politiku neutrality“. A upozornil, že Putinova návštěva souvisela i se společnými oslavami vítězství armád Sovětského svazu a Mongolska nad Japonskem v bitvě Chalchin Gol v roce 1939.

Mongolsko sklízí kritiku za to, že nezatklo Putina

Ještě před návštěvou ruského prezidenta, vyzvala zemi Evropská unie, Ukrajina a mezinárodní lidskoprávní organizace jako Amnesty International, aby splnila svůj závazek.

Heorhij Tykhyi, mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí, nazval neochotu zatknout Putina jako „urážku ICC a mezinárodního justičního systému.“

Nevěřím, že se Trump skloní před nickou, jako je Putin

„Mongolsko dovolilo obžalovanému zločinci uniknout justici, a proto se podílí na odpovědnosti za jeho válečné zločiny. Budeme s našimi partnery spolupracovat, abychom tyto důsledky dali Ulanbátoru najevo,“ řekl Tykhyi.

Zdůraznil, že Mongolsko je členem ICC, který minulý rok v březnu vydal na Putina mezinárodní zatykač za válečné zločiny, za odvlečení ukrajinských dětí z okupovaných území Ukrajiny. Každý člen ICC má povinnost jednat ve smyslu vydaného zatykače, ale Mongolsko tak neučinilo, konstatoval.

Putin pozval mongolského prezidenta na summit BRICKS

List Politico uvedl, že Mongolsko je rozlehlá země s 3,3 milionu obyvateli a z obou stran je obklopena supervelmocemi, Ruskem a Čínou. Proto se podle něj pohybuje na tenkém ledu. Nechce si znepřátelit ani jednoho ze svých sousedů, s nimiž má rozsáhlé historické a ekonomické vztahy.

„Invaze Ruska na Ukrajinu proto postoj mongolské vlády k Rusku neovlivnila,“ konstatuje list Politico.

Dohodou s KLDR Putin riskuje zapojení Jižní Koreje na Ukrajině

Odborník na mezinárodní právo serveru sdělil, že za svoji nečinnost Mongolsko ponese následky. Jaké konkrétní následky už ale blíže neupřesnil. Nyní se ví jen to, že během zmiňované návštěvy pozval Vladimir Putin mongolského prezidenta Uchnágíu Chürelsüda na summit zemí BRICKS. Ten se uskuteční letos v říjnu v Rusku.

–AM–

39 KOMENTÁŘE

  1. Jo ukázka plné závislosti na Rusku a následného zneužití a vydírání Ruska přineslo Mongolsku mezinárodní ostudu. Zároveň je to ukázka čeho jsou schopni Rusové a taky proč Maďarsko a Slovensko zpívá Ruskou píseň.

  2. To je ukázka kdo neleze EU do p…,každý stát o sobě rozhoduje sám a nemusí se nechat vydírat,pokud nemá dementní vládu

    • ICC nemá nic společného s EU a není dokonce ani evropský. Je to projekt, který má hodně “nezápadní” charakter a země mimo západní svět ho halasně vítaly jako projev konce postkoloniální nadvlády Západu – a nyní se ukazuje jejich slabost a závislost.

        • Zelenský normálně cestuje po světě a pohybuje se po Ukrajinských ulicích, na rozdíl o podobně mentálně neduživého individua, jako jste vy.

          • Jo jo, psychopat v teplácích normálně cestuje, to se teda povedlo. Duševně nemocný klaun zdarma cestuje a všude po světě jen vyhrožuje, lže i žebrá dolary pro svá osobní konta s uaoligarchy. Tito si sedí v Emirátech s ruskými oligarchy u snídaně a domlouvají se jak takové neduživé individua jako jsou v hrůzovládě 5hadů i s vámi ukronác.. ještě více oškubat.

          • Ano píší jako i vy. Jenže já jsem váš dozorující lékař. Vidím že svou práci dělám nepoctivě, musím vám amorálním nutellákům i ukronác.. přidat více skotských střiků, taky zakázat sledování štvavé ČT a PC omezit.

    • Jste na hlavu, dejte si mokrý hadr na hlavu a odstěhujte se k těm azbukům v okolí Kremlu, když je tak milujete. Vaše názory jsou ostudné.

  3. Mongolsku nevládne Fiala který by zaprodal svůj lid cizáckum. Mongolsko se neplazí podle EU. Potřebují od Ruska ropu Elektřinu tak proč by se to mělo z Ruském rozházet. EU jím v dodávkách nepomůže.

    • Takzase se pláží před russakem, aby mu nevypl ropua plyn. Teď jsi na ro kápl. A pak to není suverénní země, ale loutka russka a Činy, protože mezinárodní dohody se mají plnit pokud se k nim zavázali. Ale tobě to nic neříká, ty by jsi trhal dohody jak Hitler a russák a pak by jsi nadával, že nás Britové a Frantíci zradili.

      • No my se ” neplazíme ” před Ruskem kvůli ropě a plynu tak nám to z vděku za pomoc vypne k 1.1.2025 Ukrajina.

        • Ať ho vypne. Jestli umíte číst, tak už se v různých článcích několik měsíců píše o tom, že za rusácký plyn i ropu máme náhradu. Podívejte se na mapu plynovodů a ropovodů v Evropě. To, že se čoboláci a maďaři na to vykašlali a nic nevybudovali, je jen jejich věc. Ti ať skučí. Ale nás se ten Ukrajinský krok dotkne minimálně.

          • Máme ? Jo máme 3x dražší přes překupníky. Ale stejně plyn bude z Ruska, ale už demokratický. Za ty prachy proč ne, že ? Vy zfanatizovaní nutelláci ale budete taky platit za debi..u nynější neschopné- všehoschopné zrádné hrůzovlády.

      • Měl by jsi si to po sobě přečíst, než něco pustíš do éteru. Spoustu chyb jako v páté třídě a budeš tady nutit své názory druhým. :-))

  4. ICC je poslušné nynější doktríně z EU-USA. Když je vydán zatykač na Putina musí být vydán zatykač i na Zelenského. Tento kyjevský somrák si jezdí po světě jako pán a hlúpé Česko, Evropě i UA nebezpečnému klaunovi zdarma půjčilo vládní letadlo, hnus. Co zatykače na někoho z Izraele-Palestiny nebo Afriky stejní g… Biden ml. který za dolary z USA rozpoutal voj. převrat Majdan 2014 už si obvinění na kdeco vyslechl … zatykač ICC nevydalo, proč asi ?

    • USA jsou nejrozhodnějším odpůrcem ICC, jako jediná země světa přímo vydaly zákony proti tomuto soudu. Z pěti představitelů soudu je jeden Evropan – Ital (jinak Japonka, Ekvádorec, Afričanka z Beninu a Pákistánec). Putin je stíhán pro konkrétní zločin, kterého se Zelenskij ani dopustit nemohl, nemůžou tedy být stíháni oba. Právěže stíháni jsou takřka výhradně Afričané – Putin je první velká ryba. Existují podezření, že Izraelci nejsou stíháni, protože Mossad zastrašuje žalobce ICC. Nyní je stíhán Netanyahu (druhá velká ryba), přičemž trumpovští republikáni v Kongresu v této souvislosti vyhrožovali velmi nevybíravě ICC (můj názor je takový, že je to výhrůžka užitím vojenské síly USA proti ICC, ale ta slova se dají vyložit různě…) Organizování převratu není zločin podle Statutu ICC (kromě toho, z něj Bidena ml. ani nikdo nikdy nepodezíral – jste první:-). Ještě nějaké otázky?

      • Ani jednu. Vy jste zapomněl co se psalo před i po voj. převratu Majdan 2014 u nás v mediích ? Já i spousta slušných … ne. Kdežto vy jste zapomenout chtěl nebo kvůli kariéře musel. Nic se po puči89 nezměnilo, ale určitě zhoršilo. — Jinak .. Biden ml. raději přiznal fin. podvody, než desítku dalších svých prohřešků, za ty jsou větší tresty i v USA

        • Co jsem měl zapomenout? Hunter Biden byl obviněn z korupčního jednání spojeného s ukrajinskou firmou Burisma. Konspiračněteoretická část příběhu říká, že Joe Biden měl tlačit na vyhazov ukrajinského generálního prokurátora Viktora Šokina… Ale nic z toho nesouvisí s Majdanem. Šokin se generálním prokurátorem díky Majdanu stal, takže smysl by dávalo jen, pokud by se Hunter pokusil Majdanu zabránit..:-)

          • Smutný příběh pro Evropu. Jak rozpoutat válku mimo území USA, kde hlavní aktér je vždy USA. Tak to voj. agresor USA dělá 150.let.

  5. Mělo by se zvážit VYLOUČENÍ Mongolska z ICC, protože porušilo mezinárodní smlouvu, kterou dobrovolně podepsalo! Pokud k tomu nedojde, tak snad raději zrušit ICC, pokud si to nechá líbit.

  6. Ve skutečnosti by v Mongolsku udělali nejlépe, kdyby z té nesmyslné organizace zvané ICC vystoupili. Ani radši nechci zkoumat, kým byli do podpisu této voloviny donuceni, ale tipuju, že vítr vane z druhé strany Atlantiku, z té, kde se ovšem daná instituce taktéž neuznává, ale ráda ji zneužívá proto politickým nepřátelům a je histerická, když jim nejde na ruku a napadne ju věc typu vydání zatykače na vraždící židy. Shodou okolností za situace, kde narozdíl od smyšlenek z Ukrajiny je důkazů o zrůdě zvané Netanjahu dostatek.

    • Konečně nějaký normální názor. ICC je spíše zločinecká organizace řízená z povzdálí Amíky, než nezávislý spravedlivý soud.

      • Stejným je tkz. soud v Haagu, kterým se “demokraté” pokrytecky pořád zaštitují. Jak funguje soud v Haagu nám ukázal hned po konci WWII s nacisty … dodnes se nic u tohoto soudu nezměnilo, stále jim vládne politika. Ostatně jako všude na světě

  7. Zase kecy. Existuje mnoho alternatív, mohli tam pozvať ministra zahraničia, alebo mohol prísť mongolský premiér do ruSSka. Alebo sa mohli stretnúť v tretej krajine. Buď majú ľudí za blbcov, alebo (a to je pravdepodobnejšie) sú ľudia naozaj blbci.

  8. Zatknout prezidenta nebo diplomaty cizí země při oficiální návštěvě je podle mě něco jako vyhlášení války.

    • Jenže zfanatizovaným nejen českým ukroná.. +eubolšev..m tak jednoduchou věc nevysvětlíte. Evropa se s těmito zrádnými … rozhodla sama sebe zničit i bez přispění jiných států

  9. Ty některé zde zveřejněne kydy se ani nedají číst. Ale co, člověk se aspoň vrátí do “zlatých časů” kdy se sháněly bony. Hlavně ti kovaní soudruzi. Nyní řvou, ale stěhovat se k Putinovi nechystají. Ten má pro nespokojence pěkné ubytování na Sibiři. Tak tam já nechci a asi nikdo. A nebo, že bychom zaznamenali nějakého migranta překračujícího ilegálně hranice Ruska.

    • Jo jo, ti kovaní soudruzi dnes i kvůli vám … sedí na hradě i u ÚS atd. Vy .. farizeji nyní pokrytecky tleskáte jako když jste na 1.máje skandovali hesla … na věčné časy s .. jen jste vyměnili název státu, ale ještě horšího kolonizátora. Aniž jste to při své vysoké inteligenci zaznamenali.

  10. Mongolsko se rozhodlo ukázat svou suverenitu, je to takové plácnutí do vody. Zatknout prezidenta, Putina při oficiální návštěvě Mongolska, vyžadovala nejvic Ukrajina. ICC mlčí. Situace na Ukrajině po intervencí Ruska nemá žádná dobrá řešení. Americké volby nic nerozhodnu, jsou to bludy.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here