Tržby v maloobchodě v červenci ukázaly jen nepatrný růst

106
trzby_v
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Nadále platí, že reálné tržby v maloobchodě bez prodejů aut významně zaostávají za svou předpandemickou úrovní z února 2020. V červenci to bylo o více než dvě procenta. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu [ČSÚ].

Podle nich se v červenci maloobchodní tržby reálně zvýšily meziročně o 4,5 procenta a meziměsíčně o 0,7 procenta. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel klesly meziročně o 2,1 procenta a meziměsíčně o 0,8 procenta.

„Zvýšil se prodej nepotravinářského zboží, potravin i pohonných hmot. Největší podíl na meziročním růstu maloobchodních tržeb měl prodej prostřednictvím internetu a prodej v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin,” říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Tržby ve specializovaných prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky meziročně vzrostly o 9,9 procenta, s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 9,6 procenta. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se zvýšily o 14,3 procenta. Internetovým a zásilkovým obchodům pak tržby vzrostly o 17,2 procenta. A dále pak prodejnám:

  • S počítačovým a komunikačním zařízením: +0,3 %.
  • S výrobky pro domácnost: +0,2 %.

Naopak tržby klesly v následujících prodejnách:

  • S oděvy a obuví: -1,9 %.
  • S výrobky pro kulturu, sport a rekreaci: -0,5 %.

V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se tržby zvýšily o 4,8 procenta a ve specializovaných prodejnách potravin se snížily o 3,1 procenta.

„Spotřebitelská poptávka sice pokračuje v růstu, nicméně stále spíše umírněným tempem,“ říká k výsledkům maloobchodních tržeb analytik Komerční banky [KB] Martin Gürtler.

A dodává: „Celkově dosavadní data potvrzují naše očekávání, že oživení spotřebitelské poptávky, a tedy i ekonomiky, bude jen pozvolné.

Nadále tak platí, že reálné tržby bez prodejů aut významně zaostávají za svou předpandemickou úrovní z února 2020. Z obchodů si nyní Češi odnášejí přibližně stejné množství zboží jako v březnu roku 2019. Oproti předpandemickému lednu 2020 to je o zhruba 2,5 procenta méně.

Tržby v červenci rostly v maloobchodu i ve službách

ČSÚ směrem dolů aktuálně revidoval údaj za červen, když oproti původně udávanému růstu o 0,7 procenta meziměsíčně data nově ukazují jen na 0,4procentní růst.

Červencový nárůst tržeb v nemotoristickém segmentu táhly vyšší prodeje potravin, motoristickému segmentu se ale nedařilo. Reálné tržby za prodej potravin meziměsíčně vzrostly o 1,3 procenta a za nepotravinářské zboží o 0,4 procenta. Tržby za prodej motorových vozidel pak meziměsíčně propadly o 0,8 procenta a oproti předpandemické úrovni byly nižší o více než 4 procenta.

„Charakter pouze pozvolného oživování [maloobchodu] potvrzuje rovněž vývoj spotřeby domácností. Jeho mezičtvrtletní růst v druhém letošním čtvrtletí výrazně zpomalil na 0,2 procenta poté, kdy v prvním čtvrtletí dosáhl 0,8 procenta,“ vysvětluje analytik KB.

Analýza: Průměrná mzda v Česku roste. Růst je ale příliš pomalý

Upozorňuje, že reálné mzdy stále odpovídají pouze polovině roku 2018 a spotřeba domácností za svou předpandemickou úrovní zaostává o více než 5 procenta.

Tržby za prodej služeb byly v reálném vyjádření v červenci meziměsíčně vyšší o 0,8 procenta. V předchozích dvou měsících ale klesaly rychlejším tempem – každý měsíc o 0,5 procenta. Teď k meziměsíčnímu poklesu došlo u profesních, vědeckých a technických činností [-0,6] a administrativních a podpůrných činností [-0,1 %].

Oživení spotřeby odpovídá aktivitě ekonomiky

„Jak bylo zřejmé již z dosavadních indikací, čeští spotřebitelé se do obchodů zatím vracejí spíše opatrně. V průběhu letošního roku, tedy od ledna do července, zatím reálné tržby obchodů narostly o 1,5 procenta, což skutečně nelze označit za nákupní horečku,“ říká k datům hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Ministerstvo financí slibuje to, co už slibovalo. A tím je růst HDP

Z obchodů si Češi momentálně odnášejí přibližně stejné množství zboží, jako v březnu roku 2019. A oproti předpandemickému lednu 2020 to je stále o zhruba 2,5 procenta méně. Jiné země Evropské unie již hodnoty z předpandemického období překonávají v průměru o zhruba tři procenta, sousední Polsko dokonce o 5,5 procenta.

Podle Víta Hradila nadále platí, že zvyšující se spotřeba domácností bude v letošním roce táhnout ekonomiku směrem nahoru, ovšem rozhodně nepůjde o explozivní nárůst.

„Češi evidentně stále nezískali zpět ztracenou víru v lepší zítřky a své rostoucí reálné výdělky raději nadále spoří,“ uzavírá.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here