Září na trzích: Obrňme se trpělivostí a akceptujme vyšší volatilitu

224
zari
Zasedání centrálních bankéřů v USA / Foto: FED

Září je pro akcie statisticky nejen ve Spojených státech nejhorší měsíc. S&P 500 v posledních zhruba sto letech přišel v tomto měsíci průměrně o 1 procento a Dow Jones o 1,09 procenta. 

Historická data nicméně ani letos nemusejí nic znamenat. Dynamičtější segmenty trhu snad pokropí živou vodou snižování úrokových sazeb klíčových centrálních bank. Urychlí to nalití rekordních šesti bilionů dolarů, které na začátku roku vyčkávaly na příležitosti, do atraktivních aktiv. Otázkou je, kolik z toho skončí mimo veřejné trhy, jejichž atraktivita z pohledu výnosů klesá. Aktuální vyhlídky komentují členové expertního týmu projektu #VítěznéPortfolio a hosté.

Jan Macek / Conseq Investment Management: První polovina roku byla a druhá bude pod taktovkou americké centrální banky. Na trzích je aktuálně zaceněno snížení sazeb v polovině září o čtvrt procentního bodu. Podle mého názoru FED bude opatrný a s dalšími kroky nebude pospíchat. To způsobí podobné tržní “vlnky”, jaké jsme viděli na začátku srpna. Obrňme se trpělivostí a akceptujme vyšší volatilitu. I nadále z toho vytěží z toho nejspíš zlato, jehož cena roste v nepřímé úměře pohybu dolarových úrokových sazeb.

Tomas Michálek / STARTer Investment Partners: Do konce roku očekávám mírný, ale volatilní růst amerických a evropských akciových indexů. V USA nejvýznamnějším faktorům, které rozhýbají ekonomikou a zprostředkovaně i trhy vévodí probíhající řízené ekonomické zpomalení a blížící se volby. V EU pak jde o postoj k ruské agresi na Ukrajině. A jde i o hospodářské zpomalení v Číně, které ji ovlivňuje výrazněji než Spojené státy. Evropa se stala obětí nekontrolovaných událostí než řízeného zpomalení. Což negativní dopadá v podstatě pro “každý kout” její ekonomiky. Navzdory tomu dobře řízené společnosti nejenže zpomalení přežívají, ale dokonce sílí, a to na úkor konkurentů.

Miroslav Novák / AKCENTA CZ: V září se na finanční trhy vrátí vysoká volatilita. Začátek srpna ukázal, jak moc momentálně jsou trhy citlivé i jen na náznaky hospodářské recese v USA. V září se uskuteční důležitá zasedání centrálních bank v eurozóně a především v USA. I se publikuje mnoho statistik z americké ekonomiky, které potvrdí, či vyvrátí tamní hospodářské zpomalení. A v neposlední řadě se opět přiblížíme termínu prezidentských voleb ve Spojených státech. FED přesouvá svoji pozornost od inflace k nezaměstnanosti. Takže srpnová čísla o ní už tento pátek trhy opět nejspíš rozpohybují. Výsledně pro září, stejně jako pro čtvrté čtvrtletí, se tak zvyšuje pravděpodobnost vyšší nejistoty a volatility.

Tomáš Daňhel / Saxo Bank: Již první týden v září může zodpovědět otázky, kdy a jak rychle FED sniží úrokové sazby. Tímto indikátorem by mohla být data z amerického trhu práce. Nyní trh sází z 30% na agresivnější snížení hned na prvním poprázdninovém zasedání. Nechme se překvapit, na kterou stranu se pomyslný jazyk vah přikloní. Makrodata jistě mohou přinést krátkodobou volatilitu na akciových trzích, nicméně změnu v dlouhodobém trendu neočekávám. To však neplatí pro hlavní měnový pár EUR/USD. Ten je naopak na změny amerických sazeb extrémně citlivý, což je patrné v jeho trendu.

Sektorový tip na září

Josef Novotný / SISU Investment: Navzdory vzedmuté vlně kritiky zelené agendy nabízejí obnovitelné zdroje nadále zajímavé příležitosti. Kritika totiž vede k očistě od ideologického balastu, ne ke změně trendu. Například fotovoltaika tak zůstává strategickou volbou pro zajištění udržitelné budoucnosti a ekonomické efektivity. Z pohledu investorů proto představuje stabilní sázku s návratností přes 10 %, a to i díky dlouhodobým smlouvám na odběr umožňujícím prodej elektřiny za pevné ceny, což minimalizuje riziko spjaté s tržní volatilitou.

Roman Chlupatý, #VítěznéPortfolio

Aktualizace: Americká ekonomika vytvořila v srpnu 142.000 nových pracovních míst, méně než se čekalo. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech se mírně snížila na 4,2 procenta z 4,3 procenta v červenci. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here