Evropa potřebuje „rozsáhlou agendu“, píše list Politico

222
Politico
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Podporovat ekonomický růst není jen otázka dobré politiky a dobrých politiků. Je to rovněž podmínka toho, aby svět bral Evropskou unii vážně. Alespoň tak to popisuje bruselský list Politico v článku Europe needs an „Abudance Agenda“.

Podle něj téměř všeobecný posměch, jemuž čelil evropský komisař Thierry Breton, když ve svém dopise Elona Muska varoval před „ilegálním obsahem“ na jeho platformě X, ukazuje spíše na Bretonovo karatelství nebo na jeho mylnou představu o majestátnosti.

Pravdou naopak je, bez ohledu na skutečnost, že je Evropská unie supervelmoc v regulacích, která pomalu vplouvá do mrtvých vod.

Názor z Německa: AfD je pravice v tom starém slova smyslu

Překvapení? Ne tak docela. Zatímco se Evropská unie v roce 1990 podílela na globálním HDP 27 procenty, což bylo více než Spojené státy, dnes je to jen něco málo přes 17 procent. A jak Evropa ekonomicky oslabuje, tím menší má vliv na regulace ve světovém měřítku. Nejvýstižněji to ilustruje fakt, že selhalo 14 unijních balíčků sankcí vyhlášených proti ruské válečné mašinerii, píše Politico.

Dále tvrdí, že evropští centristé se pokoušejí posílit globální úlohu Evropy a umlčet populisty. A i rádi by opět posunuli ekonomiku do centra pozornosti politické agendy.

„Pocit křivdy, kterým trpí populisté, pramenící od cen bydlení, pohonných hmot a energií až po služby, které poskytujeme přistěhovalcům, vyplývá z nedostatku ekonomické dynamiky a zpomalení produktivity práce,“ uvádí Politico.

Politico: EU vs. USA

Situaci dokresluje srovnáním výkonu ekonomiky USA a EU. I přes všechny problémy je i podle něj americká ekonomika v mnohem lepším stavu než její evropský protějšek.

  • Francouzský hrubý domácí produkt [HDP] na hlavu je nižší než ve 48. nejchudším americkém státu Arkansas.
  • Německý HDP na hlavu byl až za 38. nejchudším státem USA Oklahomou.
  • Reálné mzdy vyjádřené paritou kupní síly stoupaly v USA rychleji než v kterékoli zemi Skupiny G7.
  • Ve srovnání s Německem jsou reálné mzdy v USA vyšší o více než 30 procent.

Pro ilustraci pak bruselský list přidává další informaci. Počátkem letošního srpna Bílý dům zveřejnil nová opatření na omezení existujících regulačních požadavků včetně výstavby nových domů a dopravních projektů.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here