Firmy důrazně varují vládu před dalším zdražením energií

29081
energii
Předseda představenstva a generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš, ministr financí Zbyněk Stanjura, premiér Petr Fiala a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. / Foto: Úřad vlády ČR

Vláda Petra Fialy [ODS] představila návrh státního rozpočtu na příští rok se zpožděním dvou měsíců. Ani teď není podle ministra financí Zbyňka Stanjury [ODS] finální. A chybí v něm peníze na podporu energií z obnovitelných zdrojů.

Alespoň to zaznívá ze strany zaměstnavatelů, kteří o návrhu státního rozpočtu jednali minulý týden na zářijovém zasedání tripartity. Výsledek? Návrh státního rozpočtu na rok 2025 vzbudil u Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] překvapení a některé aspekty návrhu považuje za nedostatečné. Svaz nesouhlasí především s nedostatečným financováním podporovaných zdrojů energie [PoZE]. To podle jeho zástupců dál sníží konkurenceschopnost českých firem právě v oblasti cen energií.

„Obáváme se, že tak jak je státní rozpočet navržen, může vést k dalšímu navýšení poplatků souvisejících s cenami energií, a tím opět zhoršovat konkurenceschopnost českých firem,“ říká prezident SP ČR Jan Rafaj.

Jan Rafaj: Němci daně firmám snižují, my jim je zvyšujeme

Podle něj rozpočet zahrnuje 8,5 miliardy korun na podporu PoZE. Což ale nepokrývá ani zákonné minimum. Nedostatek prostředků podle jeho názoru povede k dalšímu růstu cen energií pro firmy. A to negativně ovlivní jejich konkurenceschopnost.

„I přes opakovaná jednání, která jsme vedli s ministry, návrh neodráží jednání o zlepšení konkurenceschopnosti,“ říká Rafaj.

Státní rozpočet 2025: Fialova vláda nás bude zadlužovat i příští rok

Zkratka PoZE, která znamená podporované zdroje energie, představuje systém podpory výroby energie z obnovitelných a druhotných zdrojů a na výrobu elektřiny z decentrálních zdrojů a z vysoce účinné kombinované výroby. Stát garantuje výkupní cenu této energie. Což investorům umožňuje financovat výstavbu a provoz elektráren, které využívají právě obnovitelné zdroje energie. Výkupní cena elektřiny z těchto elektráren je obvykle vyšší než cena elektřiny z klasických elektráren. Rozdíl mezi těmito cenami se hradí právě z poplatku za PoZE. A ten je součástí ceny elektřiny a platí ho všichni odběratelé.

Nejen ceny energií, ale i doprava a příležitosti na Ukrajině

Podpora obnovitelných zdrojů ale není jediný problém státního rozpočtu na příští rok, na který upozorňují zaměstnavatelé. Zmiňují i slabé investice do zlepšení dopravní infrastruktury v ČR.

Přestože rozpočet Státní fond dopravní infrastruktury narostl na 151,3 miliardy korun, jde fakticky o zvýšení pouze o jednu miliardu korun. Stále tak chybí prostředky na nové investiční projekty. Upozorňujeme, že plánovaný rozpočet SFDI pro rok 2025 by měl dosahovat hodnoty 198 miliard korun,“ tvrdí zástupci SP ČR s tím, že žádají přehodnocení a navýšení rozpočtu na dopravní infrastrukturu.

Ukrajincům jsme nesmírně pomohli, říká Jaroslav Hanák

Problém české firmy spatřují i ve státní podpoře podnikání na Ukrajině. Svaz proto znovu apeloval na vládu, aby transparentně zajistila dostatečnou finanční podporu pro export.

„V rozpočtu na rok 2025 však nevidíme adekvátní zajištění prostředků pro expanzi českých firem na Ukrajinu. Považujeme za klíčové, aby byl navýšen fond Ukrajina a podpora exportu byla posílena,“ jmenuje další z požadavků Jan Rafaj.

Málo peněz na aplikovaný výzkum

Ani tím výčet problémů státního rozpočtu pro rok 2025 ze strany SP ČR nekončí. Největší tuzemský zaměstnavatelský svaz sice ocenil, že po letech stagnace vláda navýšila rozpočet na výzkum a vývoj, mimo jiné také pro Technologickou agenturu ČR, prostředky pro klíčový program Trend ale zůstávají nízké. Stejně tak je nedostatečný střednědobý výhled rozpočtu, který je pro oblast výzkumu a vývoje, kde jsou podporovány víceleté projekty, důležitý a ovlivňuje stabilitu prostředí, uvádí.

Pak je tu poslední z výtek SP ČR. A tou je navrhované zvýšení prostředků na platy státních zaměstnanců o 11,2 miliardy korun [rozpočet 2025 kalkuluje 20 mld. Kč]. Podle něj musí takové zvýšení současně provázet zefektivnění státní správy.

Tušili jsme, že to vláda hodí na nás, říká odborový předák Pavel Bednář

Což se ale neděje. A naděje, že se tomu stane v roce příštím, je hodně malá. Proto považuje SP ČR plošné zvyšování platů bez odpovídajících reforem a digitalizace státní správy za neudržitelné a jako další zátěž pro státní rozpočet.

„Absence systémových kroků komplikuje konsolidaci veřejných financí, a tím dopadá na podnikatelské prostředí,” uvedl Rafaj.

Problém je v řízení státu. Tam je ten problém! Říká šéf NKÚ Kala

Podle něj mezi prioritami rozpočtu by mělo zůstat nastavení takových podmínek, které nebudou zhoršovat konkurenceschopnost našich firem a tím omezovat dlouhodobý růst.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Zajimavé je že firmy vyžadují stabilizaci cen energií, měly by však daleko rychleji zvyšovat svoji produktivitu, mají podstatně levnější vstupní zdroje než před rokem nebo dvěma (nafta, el. energie, plyn a stále i mzdy) přesto není vidět stabilizace jejich cen a zvýšení produktivity a řešení menší energetické náročnosti. Ta rychlost změn by měla být daleko větší.

  2. Byl jsem slušný, ale spíše vadili moje názory na případný mně způsobený problém . Proto mi Seznam diskuzi zablokoval.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here