Inflace v srpnu: Zdražily potraviny a bydlení, zlevnil benzin i nafta

243
inflace_v_srpnu
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Meziroční inflace v srpnu dosáhla 2,2 procenta a zůstala na stejné úrovni jako v červenci. Tehdy stoupla meziročně o 0,2 procenta. Srpnový vývoj vnímají analytici jako lehce proinflační a shodují se v tom, že už v září inflace znovu zesílí.

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 procenta, uvedl dnes [10.9.] Český statistický úřad [ČSÚ]. Opět zdražily potraviny i alkoholické a nealkoholické nápoje a tabák. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu stejně jako v červenci o 2,2 procenta.

„Srpnový meziroční vývoj spotřebitelských cen významně ovlivnily ceny potravin a pohonných hmot, jejichž oboustranné pohyby se však vzájemně vykompenzovaly,“ říká Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

„Aktuální data o inflaci jsou o dvě až tři desetiny procentního bodu nad očekáváním,” říká k odhadu trhu analytik České spořitelny Jiří Polanský.

EUR/CZK: Reakce kurzu koruny vůči euru na dnešní data o inflaci

[Zdroj: xStation]

Hlavním překvapením je výrazný meziměsíční nárůst cen potravin. Potraviny a nealkoholické nápoje zdražily o 0,5 procenta meziměsíčně a alkoholické nápoje a tabák o 1,2 procenta. Pohonné hmoty zlevnily o výrazných 2,2 procenta. Ceny energií pro domácnosti zůstaly v srpnu v průměru beze změny. Avšak pozor, zatímco ceny zboží v srpnu úhrnem vzrostly o 0,5 procenta, ceny služeb o 5,0 procenta.

„Inflace se přestěhovala do služeb, které jsou proti přísnější měnové politice docela silně rezistentní. Tentokrát se jejich ceny zvýšily o pět procent a evidentně stále nijak nebrzdí,“ říká hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

V nejbližších měsících se podle něj inflace zřejmě udrží velmi blízko současných hodnot, ale s koncem roku opět stoupne. Na tom se shoduje většina analytiků.

Spotřebitelské ceny podrobně

Meziročně ovlivnily v srpnu inflaci ceny za dopravu, kde došlo k poklesu pohonných hmot o zhruba čtyři procenta. Na druhé straně ale například cena másla zrychlila svůj meziroční růst na 22,4 procenta, když už v červenci přidávala 15,2 procenta. Nealkoholické nápoje zdražily o více než čtyři procenta. Čokoládové výrobky zdražily o bezmála 19 procent. Na meziroční růst cenové hladiny měly v srpnu nadále největší vliv ceny za bydlení:

  • Ceny nájemného z bytu: +6,6 %
  • Výrobky a služby pro běžnou údržbu bytu: +4,7 %
  • Vodné: +10,9 %
  • Stočné: +13,4 %
  • Elektřina: +8,2 %
  • Teplo a teplá voda: +5,8 %.

Jako další v pořadí vlivu působily ceny stravování a ubytování, kdy u stravování došlo k růstu o 6,8 procenta. Ceny ubytovacích služeb se zvedly o 8,5 procenta.

Česko je v první trojce zemí EU s nejvyšší inflací od roku 2019

V srpnu zdražily alkoholické nápoje i tabák. Vzrostly ceny lihovin o 5,0 procenta, piva o 4,4 procenta a tabákových výrobků o 6,5 procenta.

Jádrová inflace nejspíše mírně zrychlila. Analytici odhadují, že v meziročním vyjádření mohlo dojít k jejímu zvýšení z červencových 2,3 procenta na 2,4 procenta v srpnu.

Inflace v srpnu a dalších měsících

Míru inflace v letošním čtvrtém čtvrtletí tipuje analytik České spořitelny Jiří Polanský nad úrovní tří procent. Zmiňuje vliv nízké základny z loňského roku, ale i proinflační působení oživení spotřeby a s ním související další růst cen služeb a mezd.

„Nejistotu představuje vývoj v Německu, když případné pozdější oživení německé ekonomiky by celkovou inflaci v Česku tlumilo,“ tvrdí.

„Bude to ovšem spíš taková hra čísel způsobená nízkým srovnávacím základem z konce loňského roku,“ myslí si Petr Dufek, který současně upozorňuje na rostoucí ceny nemovitostí, které do inflace vstupují skrze takzvané imputované nájemné.

Řešení dostupného bydlení spočívá i ve standardizaci výstavby

Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka a poradce premiéra Petra Fialy [ODS] se inflace z hlediska centrální banky pohybuje lehce nad svým cílem, ale udržuje se bezpečně ve svém tolerančním pásmu. To umožňuje, aby Česká národní banka dál pokračovala v postupném snižování úrokových sazeb.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here