Jak začít investovat? Tomáš Vranka z XTB zná odpověď

30
Foto: XTB
Foto: XTB

S koncem léta tradičně přichází i růst zájmu o finanční trhy. Kromě ostřílených investorů se o to, jak začít investovat v tomto období zajímá i mnoho úplných nováčků. Hledají úvod do tohoto na první pohled komplikovaného světa.

Nalézt kvalitní a pochopitelný zdroj informací ale nemusí být jednoduché a právě z tohoto důvodu analytik XTB Tomáš Vranka znovu aktualizoval svůj nejpopulárnější videokurz Tvorba akciového portfolia. Pokud se zajímáte o investice do akcií a ETF, tento materiál byste si neměli nechat ujít!

Na co přesně se můžete v kurzu těšit? Série se skládá ze sedmi videí:

  1. video: Úvod do světa akciového investování
  2. video: Akcie a ETF
  3. video: Co očekávat od ETF?
  4. video: Jak se orientovat v akciích?
  5. video: Základní finanční ukazatele
  6. video: Na co myslet při investování?
  7. video: Zdroje informací a platforma

Videa poskytují základní informace o investování a o tom, jaké jsou dnes možnosti a proč už investování není jen pro bohaté. Najdete v nich také srovnání poplatků a jejich vlivu na konečnou částku a vysvětlení rozdílů mezi investováním do akcií nebo ETF.

Dozvíte se, co to vlastně akcie je, jak na ni nahlížet. Co pro vás znamená stát se akcionářem a jaké výhody či nevýhody vám akcie mohou přinést.

Získáte také základní představu o ETF a o tom, jak fungují a jak jsou rozděleny.

Celý videokurz naleznete zdarma – zde! >

Zatímco v dlouhodobém horizontu akcie rostou, v krátkodobém horizontu mohou poměrně výrazně oslabit, jak jsme byli v posledních letech několikrát svědky. Co tedy můžete od investování očekávat z hlediska možných výnosů nebo propadů.

Jak začít investovat: Druhá polovina kurzu obsahuje

Druhá polovina kurzu se zaměřuje na investování prostřednictvím jednotlivých akcií. Není akcie jako akcie, jsou mezi nimi poměrně značné rozdíly z hlediska rizika či výnosu.

  • Akcie se dělí na hodnotové nebo růstové a každá z nich má v portfoliu jiné místo.
  • Akcie dělíme na ziskové a ztrátové, cyklické a proticyklické a podobně. A toto rozdělení by měl každý investor pochopit, aby byl schopen sestavit vyvážené portfolio.

Akcie je také třeba podle něčeho analyzovat a nejčastěji se k tomu používají čísla společnosti, jako jsou zisky nebo tržby, které lze také dát do souvislosti s cenou akcie.

Celý videokurz naleznete zdarma – zde! >

V pátém videu se tedy dozvíte, jak pomocí čísel zhodnotit, jak se společnosti daří. K investování lze přistupovat různými způsoby. Je rozdíl mezi jednorázovým a pravidelným nákupem, jak načasovat trh a proč by měl každý investor diverzifikovat? Abyste mohli vyvodit relevantní závěry, potřebujete informace. Poslední video se připravuje na reálné příklady a zdroje, ze kterých je možné čerpat.

Celý videokurz naleznete zdarma – zde! >

Jinými slovy, po zhlédnutí všech sedmi videí byste měli být schopni samostatně posoudit jednotlivé akcie a ETF nebo sestavit vlastní portfolio. Samozřejmě, že informace čerpáme po celý život a rozhodně nikdo netvrdí, že další informace nebudou potřeba, ale výše zmíněných 7 videí by mělo tvořit pevný základ pro vaši další investiční cestu.  Investování je rizikové. / Celý videokurz naleznete zdarma na tomto odkazu: https://cz.xtb.com/tvorba-akcioveho-portfolia/ Investujte zodpovědně!

Adman’s Choice

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here