Řešení dostupného bydlení spočívá i ve standardizaci výstavby

332
bydleni
Typizovaná výstavba v kontrastu s výstavbou novou na pražské Pankráci. / Foto: Redakce FinTag

„Abychom se mohli bavit o dostupném bydlení, musí hlavně vznikat byty – musíme stavět,“ uvedl včera [9.9.] na snídani o investičním rozvoji měst a obcí šéf Central Group Dušan Kunovský. Nemyslel tím ale jen za dotace.

Podle něj by se vzhledem k nedostupnosti vlastního bydlení v Česku mělo postavit 25 tisíc nájemních bytů každý rok. Poptávku ať už po vlastním, či nájemním bydlení projevují podle odhadu v Česku dva miliony lidí v produktivním věku.

„K tomu je potřeba vstřícná legislativa, která nezdržuje a nekomplikuje stavební řízení. Je třeba, aby se rozjely systémy financování, pak se rozjedou systémy výstavby. A developeři hledají cestu, jak se na tom podílet,“ uvedl Kunovský.

Počet dokončených bytů v České republice

[Zdroj: ČSÚ]

Jak vypadá realita? Podle dat Českého statistického úřadu [ČSÚ] se letos v červenci dokončilo celkem 2 719 bytů. To je meziročně bezmála o deset procent méně. Přičemž od roku 2017 se každý rok dokončí v Česku mezi 30 až 40 tisíci bytů.

Avšak vždy zhruba půlka z uvedených dokončených bytů připadá na rodinné domy. Ročně se tak v Česku dokončí ani ne 20 tisíc bytů. Což je stále méně, než činí reálná potřeba dostupného bydlení. Situaci na realitním trhu v posledních letech navíc akceleroval nejen covid-19, ale i příchod zhruba 300 až 400 tisíc nových „nájemníků“ z Ukrajiny.

Co dále zaznělo na snídani o dostupnosti bydlení

Takzvaná Ideová snídaně o investičním rozvoji měst a obcí, kterou pořádala společnost CEEC Research, se zaměřila zejména na dotace pro municipality na výstavbu takzvaných sociálních bytů. Ty od nástupu do funkce vyjednával ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš [Piráti] například i s Evropskou investiční bankou. Nový program na podporu sociálního bydlení se aktuálně stal předmětem střetu Pirátů s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou [ODS]. Tomu z návrhu státního rozpočtu na příští rok k rozjetí programu chybí nutných sedm miliard korun.

Čím dál více mladých lidí rezignuje na sen o vlastním bydlení

Navržený program počítá s tím, že z něj bude možné financovat nejen výstavbu a rekonstrukce bytů, ale i jejich nákupy. Podmiňuje účast významných kapacit celého stavebního sektoru, včetně investic soukromých investorů. Piráti ho dlouhodobě označují za řešení neutěšené situace na tuzemském realitním trhu.

V říjnu začne SFPI přijímat žádosti o zvýhodněné úvěry na bydlení

„Naší ambicí je do dostupného bydlení v následujících letech poslat kontrolovaně až 20 miliard korunTéměř ve všech případech jde o návratné finanční nástroje, kombinace dotace a úvěru, peníze se do systému v průběhu let vrátí,“ takto své plány již loni popsal ministr Bartoš.

Jak to vidí opozice a poradce premiéra

Štěpán Křeček, hlavní ekonoma BH Securites a ekonomický poradce premiéra Fialy [ODS], program Ministerstva pro místní rozvoj ČR [MMR] označil slovy „kapka v moři“. Ani alokace ve výši sedm miliard korun podle něj neřeší problém s výstavbou nových bytů v Česku.

„Je nutné určitě podporovat tyto aktivity, ale politici by měli nastavit prostředí. A to nejen dotace. Je to především otázka územního plánování. Jde o zvyšování počtu pater. A také se snad podaří digitalizace stavebního řízení. Čímž se urychlí výstavba. Zdlouhavé procesy se odráží v celkové ceně bytu,“ uvedl.

Vláda má fakticky dobré výsledky, říká poradce premiéra Fialy

Zároveň popsal současnou situaci na realitním trhu. Potvrdil, že narůstají ceny nájemního i vlastnického bydlení a situace se jenom zhoršuje.

Výhrady měl i člen sněmovního Podvýboru pro bytovou politiku a výstavbu Milan Wenzl [ANO]: „Jako bývalý starosta městské části mám dost zkušeností na to, abych dotačním programům ani naplnění zákona o dostupném bydlení, tak jak jsou teď koncipovány, nevěřil. Na co se zapomíná, to je sto lety ověřený model družstevní výstavby a bydlení.“

Výstavba sama o sobě problém nepředstavuje

V diskuzi na snídani CEEC Research padaly různé argumenty. Stát například vynakládá stovky miliard korun ročně do dopravní infrastruktury, řešení bytové otázky ale odbývá několika miliardami v dotacích.

Příspěvek na bydlení v Česku čerpá téměř 300 000 domácností

Architekt Jan Holna z DAM architekti i Dušan Kunovský se shodli, že není třeba rezignovat na design a stavět „ošklivé paneláky“. Řešení podle nich nabízejí typizované standardy. Například, kdy domy se stejnou konstrukcí mají zvenku jiný obal. Podobný názor měl Kamil Jeřábek, generální ředitel Wienerberger. Cesta k dostupnému bydlení spočívá ve standardizaci výstavby. Ta stavbu zjednoduší, urychlí a také zlevní.

Spolu s cenami nemovitostí přirozeně porostou i ceny nájmů

„I přes různé názory odborníků, který je ten nejlepší, nejekonomičtější, nejrychlejší způsob výstavby dostupného bydlení, se všichni shodli na tom, že nejdůležitější je hledání jiné cesty, než nabízejí jen dotace,” shrnul závěrem ředitel CEEC Research Michal Vacek.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Z mého života :Rok 1982 cena družstevního bytu 35 tisíc+ (anuita ) =17 mých tehdejších platů (Malý pitaval díl 2) .1989 jsem měl nabídku na byt musel bych složit 100 tisíc+anuita =mých 35 tehdejších platů neudělal jsem to ,rok 1993 nákup malého staršího bytu za 130(za komára stál 18000) tisíc půl našetřeno druhou půlku mi půjčil otec ,splaceno za rok…rok 2022 koupila neteř stejný rozměrový byt bez balkonu za 2,5 milionu + 2,5 přeplatí hypotéka na 30 let (cena balkonu 0,5 milionů)= cca 200 jejich platů (odhad) jak můžou mladí volit dnešní IDIOTY( nájem rok 93= 400 Kč dnes pokud bych to dnes pronajímal =12 tisíc) a o domech za hubičku od bolševika nebudu vůbec mluvit půjčka 250 tisíc(1987) a splátka 600 korun do 60 let u kamoša= dům 7+2 chlast 20(2,50 jedno) piv +cigára (7 Kčs) +5xrum (6 Kčs)=80 Kčs dnes 1600 Kč (50+150+50) …chlapi byli každodenně v hospodě —hospody narvaný jídlo 10-20 Kčs v práci 5 Kčs plat 1985 2500 dnes 25000-35000 obyč lidí …..mimo Prahy(vybráno z internetu) otec postavil dům v roce 1974-77 při platu 1500 korun..potkal jsem kamoše jeden splácí 300 druhý 360 korun z bolševické půjčky…Inzerát dnes : V garáži je zavedena elektřina + odpočtové hodniny. Rozměry: délka 9,1m; šířka 3,4m; výška 3,6m; vrata 3x3m; celkem 31m čtverečních. Cena za pronájem 3 500 Kč/měsíc. Garáže jsou i na prodej za cenu 890 000 Kč to byli prefabrikáty z Kuřimi za 10 tisíc možná i míň

    • Toto vše novým bolševikům zfanatizovanými nikde neexistující demokracií nejde vysvětlit. Když napíši dle skutečnosti co zač byl zpěvák na Bartolomějské vénaláhev se svou smečkou chátra77-OF … tak jsem rusofil, debi.. a to je slušné od těchto havlovumlistů-euhujerů .. Sám jsem stavil rod. domek za éry Gorbiho těsně před převratem89 pod velením StB-GRU. Taková supr doba-pohoda pro všechny se už nevrátí a vnuci nikdy nezažijí

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here