Harrisová předčila v debatě Trumpa. Dolar oslabil a trhy se propadly

3243
V debatě s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem byla podle médií lepší současná viceprezidentka USA Kamala Harrisová. Čímž se ve volebních průzkumech dostala před Trumpa. Finanční trhy ale reagovaly poklesem. Platilo to i pro dolar. / Foto: Democratic Party

V noci z úterka na středu se uskutečnila debata mezi kandidáty na prezidenta USA Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou. Podle médií byla lepší Harrisová. Také ale oslabil dolar a klesly výnosy amerických státních dluhopisů. 

Tématem se ve svém komentáři pro FinTag zabývá analytik finančních trhů Marek Nemky ze společnosti XTB. I když začíná docela zeširoka, soustředí se i na dopady debaty na finanční trhy a americký dolar. Více v jeho textu níže.

Zažili jsme první velkou debatu mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem Trumpem a demokratkou a současnou viceprezidentkou USA Kamalou Harrisovou. Kamala Harrisová podle médií vyšla z této konfrontace jako vítězka. Po debatě navíc přišla nečekaná zpráva o podpoře Harrisové od populární popové zpěvačky Taylor Swift. Ta na svém profilu uvedla, že bude volit Harrisovou. Tím vyvrátila zvěsti o své údajné podpoře Donalda Trumpa. Aktuální dění se promítlo už i do odhadů společnosti PredictIt. Ta zvýšila šance Harrisové na vítězství ve volbách na 56 procenta z předchozích 52 procent.

Šance na výhru v prezidents. volbách v USA: Harrisová modře/Trump červeně

[Zdroj: PredictIt]

Debaty kandidátů jsou klíčové pro nerozhodnuté voliče. Ti je často pozorně sledují a poté se přikloní spíše k tomu, kdo je jim nejblíže. A ani tentokrát tomu nejspíš nebylo jinak. Prezidentská debata byla navíc ostrá a plná napětí. Dotýkala se témat, jako jsou ekonomika, geopolitika, a dokonce i právo na potrat. Potraty nyní nechme stranou. Soustřeďme se na ekonomiku, a zejména pak na daňovou politiku Harrisové.

Harrisová poslala dolů dolar i výnosy státních dluhopisů

Ekonomický plán Kamaly Harrisové zahrnuje zvýšení daní pro právnické osoby a kapitálové zisky. A dále zavedení nerealizovaného příjmu pro lidi s majetkem nad 100 milionů dolarů. To proto, aby USA dokázaly financovat deficity veřejných financí a zároveň poskytly daňové úlevy rodinám, malým podnikům a začínajícím podnikatelům.

Amerika nejspíš už brzy zvedne daně, věští Warren Buffett

Tento plán však vyvolal obavy investorů, kteří na zvýšenou pravděpodobnost jejího vítězství reagovali negativně. Vyšší daně z příjmu fyzických osob a kapitálových zisků znamenají pro investory nižší očekávané výnosy. Což se projevilo okamžitě po skončení debaty poklesem futures na akciové indexy o 0,5 procenta.

Kamala, nebo Donald? Vítěz voleb slízne smetanu, píší v USA

Očekávané zvýšení daní může mít navíc širší ekonomické dopady. Organizace Tax Foundation odhaduje, že vyšší daně by mohly vést k poklesu hrubého domácího produktu [HDP] až o dvě procenta. Tento scénář by znamenal, že americká centrální banka by ve snaze podpořit hospodářský růst přistoupila k rychlejšímu snižování úrokových sazeb.

Euro po debatě Harrisová vs. Trump vůči dolaru znatelně posílilo

[Zdroj: xStation]

Tuto hypotézu lze v současné době sledovat i na finančním trhu, neboť výnosy amerických státních dluhopisů po debatě klesly a očekávání rychlejšího snižování úrokových sazeb se nyní také posunula. Na to samozřejmě reagoval dolar, který tváří v tvář nižším výnosům amerických státních dluhopisů oslabil.

Marek Nemky, analytik XTB

Za redakci FinTag k tématu doplňme nedávná slova Global Head of Multi-Asset Solutions společnosti Amundi Johna O’Toola. Ten v podcastu FinTag komentoval pozici analytiků a ekonomů v momentě, kdy mají určit, jakým způsobem dopadne volba budoucího amerického prezidenta na americkou i světovou ekonomiku. Podle něj se toto odhaduje velice obtížně. Což platí dvojnásob v době dnešního geopolitického napětí.

Přesto uvedl: „Například při amerických volbách v roce 2016 jsme se snažili zajistit proti politickému riziku, že se někdo, jako je Donald Trump, stane prezidentem. Ale pak se ukázalo, že na to trh reagoval mimořádně pozitivně, protože Trump přišel a snížil daně. V podstatě velkou měrou podpořil domácí ekonomiku. Finanční trhy skutečně silně posílily. A to bez ohledu na to, co si o tom muži nebo o jeho politice myslíte.“

Války jsou inflační, protože jsou velmi nákladné, říká John O’Toole

Na otázku, co lze čekat, pokud by se Trump znovu stal prezidentem USA, pak uvedl: „Určitě můžeme očekávat větší tlak na Severoatlantickou alianci. A tak můžeme očekávat i větší tlak na evropské země, aby zvýšily své výdaje na obranu. Pokud k tomu dojde, projeví se to ale v jiných oblastech. Peníze na armádu odčerpají peníze jiným agendám.“

Ke Kamale Harrisové se nevyjádřil, protože v té době se s kandidátem na prezidenta USA stále počítalo s Joem Bidenem, jehož byla Harrisová tehdy “pouhou” viceprezidentkou.

–RED–

6 KOMENTÁŘE

  1. Kamala nikoho nepředčila, tak v komunistickém plátku CNN-Politico … Nanejvýš se rychle přiblížila k dementnímu Joe, kterého museli demokraté pol. násilím odstranit. Fox News po průzkumu o debatě je 69% pro Trump. Debata byla jako vystřižená z ČT24, opět 3. zákeřní dravci na jednoho staršího zajíce, Trump osamocen. To nevěděl otázky dopředu jako fanatická Kamala, která měla v naušnicích nápovědu od svých loutkovodičů. (něco jako Drahoš=Bas). Píše se v zahr. tisku … tak kde je pravda ? Nebo je to jen zbožné přání voličů zrádných 5hadů i Pávka

  2. Mi se líbí jak zaprdění čecháčci rádoby světaznalí by nejraději amíkům diktovali kdo má být jejich prezident. Přitom Většina velice chytrých úspěšných čechů žijících v americe jsou ve 100% pro Trumpa ne že by si ho nějak oblíbili, ale Kamala je pro ameriku neskutečný zlo a katastrofa pro demokracii… A vesměs většina PRACUJÍCÍCH američanů si přejí Trumpa

  3. Americké prezidentské volby rozhodne síla dolaru, pokles dolaru po debatě ukazuje co může nastat při zvolení Harrisove. On exprezident Trump není zadny velký vítěz. USA jsou těžce a nevratné rozdělené.

    • USA hlavně krachuje, dluh vůči světu je větší než jejich HDP, což nikdy nevrátí. Tak kdysi promluvil fin. poradce Söröse … Nejvíce dluží Japonsku, VB, Číně .. dokonce USA dluží i Venezuele. Proto tam vloni poslali SEALs udělat státní převrat. Žoldáci byli zatlačeni zpět do moře.

  4. Na webu Forum24 je článek s Blechovou (Matuškovou). Odpovídá dost dobře i dle skutečnosti, ale to se místním zfanatizovaným nutelákům-euhujerům asi líbit nebude. Fanatickou komunistku Kamalu slušní amíci volit nebudou. Rozhodnou levičácká media, stejně jako se většinou děje i v EU státech. V Česku prosazení zrádných 5hadů i Pávka ukázalo co tyto neobjektivní, hlavně štvavá media dokáží nadělat pekla, zla pro republiku.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here