Město Zlín zvedlo daň z nemovitosti pětinásobně. Teď ji snižuje

663
Zlin
Budova Finančního úřadu pro Zlínský kraj / Foto: Redakce FinTag

Zastupitelé města Zlín dnes [12.9.] na návrh vedení města schválili snížení daně z nemovitosti. Pro bylo všech 32 hlasujících zastupitelů. Od příštího roku tak budou Zlíňané na dani platit až o třetinu méně než letos.

Daň z nemovitosti letos výrazně stoupla po 15 letech, v průměru až na její pětinásobek. Způsobil to vládní konsolidační balíček, který zvýšil koeficient u této daně na 1,8násobek. A obcím a městům umožnil sazbu ještě dále navyšovat.

Například jihočeský Písek zvedl daň z nemovitosti o 40 procent, to ještě bez započtení vládního koeficientu 1,8. Celkové zvýšení daně z nemovitosti v Písku vedlo k tomu, že za byt, za který dříve jeho majitel platil daň ve výši jeden tisíc korun, nyní na této dani zaplatí o 1 520 korun více, tedy 2 520 korun na rok.

Lidé i firmy dostávají předpisy k dani z nemovitosti. Zvýšení je enormní

Ve Zlíně, kde nyní sazbu daně snižují, majitelé bytů o velikosti 2+1 v minulosti platili daň z nemovitosti v průměrné výši 659 korun, letos už je to 2 241 korun. Majitelé bytů o velikosti 3+1 platili průměrně 1 098 korun, ale letos zaplatí 3 736 korun. Lidé žijící v typických baťovských půldomcích platili cca 1 000 korun, nově jim finanční úřad vyměřil 5 000 korun.

Co schválili zastupitelé města Zlín

Obyvatelé města i opozice letošní výrazné zvýšení daně kritizovali. Snížením daně z nemovitosti se proto zabývali zastupitelé už letos v červnu, kdy ji od příštího roku mírně snížili. Poplatek měl klesnout v průměru o 16 procent. Avšak i to se nyní ukázalo jako nedostačující. Vedení města proto oznámilo, že po “monitoringu vývoje daně v ostatních městech” sníží daň ještě výrazněji. Navrhlo úpravu obecní vyhlášky a zastupitelé Zlína ji schválili spolu se sníženými koeficienty pro výpočet daně z nemovitých věcí. Průměrný místní koeficient ve Zlíně tím klesne z 2,3 na hodnotu 1,8. Přičemž platí, že:

  • Pro centrum města bude místo koeficientu 2,6 platit hodnota 2,0.
  • U místní části se hodnota sníží z 2,0 na 1,6.
  • Pro místní část Salaš, Lhotka a Klečůvka se sníží koeficient z 1,7 na 1,4.

Po snížení místních koeficientů se v příštích letech oproti letošku sníží příjem města zhruba o 67 milionů korun.

„Navrhované snížení jde čistě na vrub městského rozpočtu. Což ovlivní priority jednotlivých projektů ve střednědobém plánu města,” přiblížil dopady rozhodnutí na městský rozpočet náměstek primátora Zlína Miroslav Chalánek [ODS].

Město si stěžuje na dopady nižšího inkasa z daně

„Navýšení daně z nemovitosti ze strany vlády nemůžeme ovlivnit, a navíc nám ani nepokrývá konsolidačním balíčkem snížený příjem města,” uvedl dále Chalánek.

Podle něj nelze ale zastírat, že nižší výběr daně bude mít na město dopady.

Vezměme peníze obcím a krajům a dejme je státu, navrhuje NRR

„Zvládneme to, ale bude to mít nějaké dopady. Je férové říct lidem, že seznam priorit budeme muset rozložit v delším čase,” vysvětlil.

Ještě loni v červnu přitom radnice a zastupitelé zvýšení daně pro letošek obhajovali tím, že se poplatek ve Zlíně neměnil mnoho let. A také potřebou získat peníze na opravy a další investice.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here