Sloučení Národní rozvojové a České exportní banky je před schválením

82
rozvojove
Foto: Redakce FinTag

Návrh nového zákona o Národní rozvojové bance [NRB] včera [11.9.] projednala Sněmovna. Legislativní norma tak postoupila do závěrečného schvalování. Zákon má do budoucna umožnit integraci NRB s Českou exportní bankou [ČEB].

Záměr sloučit obě státní banky schválila vláda Petra Fialy [ODS] už loni. ČEB by se měla stát dceřinou společností NRB. Cílem tohoto kroku je, aby se Národní rozvojová banka stala významnější součástí hospodářské politiky a silným partnerem pro podporu malých a středních podniků. Rozvojová banka by také měla hrát roli při výstavbě infrastruktury, zelené tranzici a v digitalizaci.

Pro veřejný sektor bude poskytovat poradenskou činnost týkající se financí. Avšak také bude moci vydávat střednědobé státní dluhopisy se státní zárukou. Na NRB se ale nebudou vztahovat některé povinnosti pro banky. Nebude spadat pod směrnici EU pro úvěrové instituce. Přijde i o možnost přijímat vklady od občanů, což se však dosud nedělo.

Jsme odsouzení, abychom NRF využívali, říká ředitel ČMZRB

Sněmovní rozpočtový výbor včera doporučil zákon schválit beze změny. Do navazující změnové předlohy ale doporučil vložit úpravu, která by měla zlepšit podporu exportu. Poslanec ODS Libor Turek návrhu přidal “přílepek”, jenž se NRB ale netýká. Jím chce změnit pravidla vyhlášky o Fondu kulturních a sociálních potřeb [FKSP].

Co říká opozice a ministr financí

Někdejší ministryně financí Alena Schillerová [ANO] o samotném návrhu zákona řekla, že v rukách současné vládní koalice vytvoří zásadní chaos ve státním výkaznictví. Koalici podle ní jde jen o to, aby vytvořila dojem, že snižuje schodek rozpočtu. Vysvětlila to tím, že státní dluhopisy, které banka bude moci vydávat, budou sice součástí veřejného dluhu, ale nebudou součástí schodku státního rozpočtu.

Český státní dluh stoupl o 96,2 miliardy korun na 3,207 bil. Kč

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] v reakci na to uvedl, že je běžné, když se státní záruky nezahrnují ve schodku státního rozpočtu. Schillerové připomněl záruky ze záručních programů během pandemie covidu. Dodal, že integrací NRB a ČEB stát zvyšuje jejich úvěrovou kapacitu. Ale i podotkl, že v prvních letech nepůjde řádově o stovky miliard.

„První oblastí, kde by mohla být pomoc banky vidět, by mohlo být dostupné bydlení,“ řekl ministr Stanjura.

Řešení dostupného bydlení spočívá i ve standardizaci výstavby

Skutečností je, že poslanec ODS Jiří Havránek k projednávanému zákonu předložil návrh vytvořený ve spolupráci mezi ministerstvy financí a pro místní rozvoj. Tento návrh má podle něj právě podpořit dostupné nájemní bydlení. V této souvislosti včera zaznělo oznámení od ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše [Piráti], že poslední jednání o státním rozpočtu na příští rok, jež se konalo rovněž včera, „bylo úspěšné“. Vláda podle něj našla cestu, jak dodržet slib o výstavbě 10 000 sociálních bytů navíc. Což bylo předmětem sporu mezi Bartošem a Stanjurou u návrhu rozpočtu 2025.

Spolupráce Národní rozvojové banky s Evropskou komisí

Národní rozvojová banka se loni stala takzvaným prováděcím partnerem pro unijní programy spravované Evropskou komisí [EK]. Partnerství NRB a EK mimo jiné nabízí lepší přístup k úvěrům pro české malé a střední podniky.

Sloučení ČEB a EGAP podporuje HK ČR i podniky

Za zásadní se považuje program InvestEU, do kterého se nyní NRB zapojí napřímo, tedy bez nutnosti využití třetí strany. Program mimo jiné nabízí Česku financování projektů z oblasti infrastruktury. InvestEU cílí na vznik nových pracovních míst v EU a hodlá zajistit do roku 2027 privátní a soukromé investice v objemu 372 miliard eur. To pomocí garancí z unijního rozpočtu ve výši 26,2 miliardy eur.

Program podporuje čtyři hlavní oblasti investic

  • Udržitelná infrastruktura
  • Výzkum, inovace a digitalizace
  • Malé a střední podniky
  • Investice do sociální oblasti a schopnosti

Notifikaci o ukončeném pilířovém hodnocení, které je nutné pro získání partnerství s EK, získala NRB minulý týden. Šlo o externí audit procesů a systémů, který je nezbytnou podmínkou pro to, aby se banka mohla zapojit do nepřímo řízených unijních programů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here