Cena másla opět vylétla k 70 korunám. Mohou za to české krávy

12815
cena_masla
Foto: Pixabay.com

I když inflace v Česku ustoupila ze svých dvouciferných hodnot, zdražuje se dál. Stoupají ceny hlavně za bydlení, ale i potraviny. U potravin se navíc nyní objevil cenový rekordman. A tím je máslo. Proč je cena másla tak vysoká?

Ještě letos na jaře se máslo českých výrobců dalo v obchodních řetězcích pořídit i pod 40 korun. To už ale neplatí. Teď zahraniční obchodní řetězce nabízejí čtvrt kilogramu v Česku vyrobeného živočišného másla za více než 55 korun. A není výjimka, kdy tato másla prodávají bez deseti haléřů za 70 korun, což v praxi značí, že je prodávají za 70 korun.

„Ano, v poslední době cena v řetězcích stoupá. Máslo je v tuto chvíli jedním z výrobků, jehož cena roste nejvíce,“ potvrzuje pro FinTag to, že cena másla rychle stoupá, mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová.

A nejen ona, statistiku k cenám másla přidal před pár dny i Český statistický úřad [ČSÚ]. Ten ve své zprávě o inflaci za srpen uvádí, že ceny másla zrychlily svůj meziroční růst na 22,4 procenta. Přitom už v červenci cena másla meziročně rostla o 15,2 procenta.

Rychle rostoucích cen českého másla si ve svém nedávném komentáři všiml i ekonomický poradce premiéra Petra Fialy [ODS] a hlavní ekonom společnosti BHS Štěpán Křeček.

„Horší je situace u ceny másla. Ta zrychlila svůj meziroční růst z červnových 11,5 procenta na červencových 15,2 procenta a srpnových 22,4 procenta. Podobný vývoj byl zaznamenán i u čokoládových výrobků či nealkoholických nápojů,“ uvedl.

Zároveň si povšiml, že celkově ceny potravin sice dál působí na snižování cenové hladiny, ale toto působení má stále mírnější efekt.

Za to, že cena másla stoupá, mohou české krávy

Podle Heleny Kavanové ale mají aktuálně vysoké ceny másla své důvody. Vysvětluje, že máslo nyní prodražuje cena smetany. Právě z vysokotučné smetany o tučnosti 37–42 procenta, která se ještě dále zpracovává, se máslo vyrábí.

„Cena smetany je v tuto chvíli poměrně vysoká, navíc je jí nedostatek,“ říká pro FinTag.

Hlavním důvodem je pak podle ní nyní mimořádně nízká tučnost českého mléka. Tučnost českého mléka se totiž pohybuje na hranici 3,5 procenta tuku [optimální hranice je 3,7 %, pozn. red.]. Avšak někteří producenti dodávají syrové mléko dokonce o tučnosti 3,2 procenta. A to je podle Kavanové málo, protože takové mléko vykazuje nestandardní hodnoty.

„Pokud tedy dojde k tomu, že se tučnost mléka snižuje, musí mlékárna nakoupit více litrů, aby byla schopná vyrobit standardní máslo s 82 procenta tuku. Při výkupní ceně 11 korun za litr a více je každá chybějící desetina procenta znát,“ vysvětluje Kavanová.

Inflace v srpnu: Zdražily potraviny a bydlení, zlevnil benzin i nafta

Důležité je podle ní i vědět, že v České republice se chová především holštýnský a český strakatý skot. A každé z těchto plemen má určité vlastnosti. V Česku navíc převažuje skot holštýnský, tedy černo-bílé strakaté krávy, u kterých je tučnost mléka nižší, mléčná užitkovost je naopak hodně vysoká. U českých strak je to opačné – mléko je tučnější, ale dojivost je zase o něco nižší. I proto dosahuje celková mléčná užitkovost v ČR dnes téměř 9 400 litrů na dojnici, což je druhá nejvyšší užitkovost v Evropě. Poměr těchto plemen je přibližně 58 procent ku 37 procenta. Další plemena skotu už jsou zastoupena v menší míře.

Jak jsou na tom polské a německé krávy?

Jakkoli vysvětlení 70 korun za české máslo od mluvčí Potravinářské komory ČR dává smysl, vtírá se otázka, proč tuzemské obchodní řetězce nabízejí současně až o 15 korun i více levnější máslo z Polska nebo Německa. Tedy máslo, které je podle mnohých spotřebitelů i odborníků méně chutné. I na to má Helena Kavanová odpověď.

„V Německu a v Polsku v současnosti dosahují vyšší tučnosti mléka, než je tomu u nás. A to o přibližně 0,4 procenta v jednom litru. Na výrobu másla se zde spotřebuje méně litrů mléka a cena másla je více konkurenceschopná,“ říká pro FinTag.

Bez řetězce si neškrtnete, tvrdí zemědělci i potravináři

Více konkurenceschopná cena u polského a německého másla je pak podle ní i proto, že v těchto zemích je větší trh, větší výrobce a vyšší podpory pro zemědělce a potravináře. Dochází tam v daleko větší míře k úsporám díky velikosti trhu a propracovanosti celého dotačního systému než v Česku.

Přesto si podle Kavanové ani český spotřebitel nemusí zoufat. Upozorňuje na aktuální slevovou akci v Tescu. Tam v těchto dnech majitelům věrnostní kartičky Tesco prodají Jihočeské máslo Madeta za 52,90 koruny. Přičemž ještě nedávno ho řetězec prodával za 64,90 koruny. A až slevová akce skončí, zřejmě ho za tuto nebo i vyšší cenu řetězec znovu nabídne. V tomto případě jde o čistý marketing a českou politiku slev a akcí. Není totiž nic známo o tom, že by české krávy právě v posledních dnech přidaly na tučnosti svého mléka.

Stolní máslo znovu v akci a za 39,90 Kč

Helena Kavanová se vyjadřuje i k cenám nejen českého másla pod 40 korun. Podle ní se z takové ceny „nedá vycházet“. To proto, že ji určují prodejní akce a často se jedná o máslo horší kvality. Je to něco jako kdysi „stolní máslo“.

„Často se v takovýchto případech jedná o máslo z dovozu uvolňované z mrazírenských zásob, tedy máslo, které není čerstvé a jehož kvalita je tudíž nižší. Je i možné, že se jedná o máslo ze státních hmotných rezerv, které bylo zamrazeno a je třeba i dva roky staré. Ale je těžké toto poznat,“ vysvětluje, co také sehrává roli u ceny másla, pro FinTag.

Podle ní takové máslo šlo dříve v České republice poznat snadno. Toto máslo se prodávalo jako již zmíněné „stolní máslo“, takzvaná “dvojka”.

„Říkávali jsme, že ´dvojka je vlastně rok stará jednička´, protože už při výrobě se výrobek balil do stolní fólie a pak šel na jeden rok do mrazíren. Toto se dnes děje velmi zřídka, protože evropská legislativa pojem „stolní máslo“ nezná, a vše je prostě MÁSLO,“ upozorňuje mluvčí Potravinářské komory ČR.

Podle ní přitom platí, že máslo starší dvou let by se vůbec prodávat nemělo kvůli jeho nízké kvalitě. A dále: Pokud se někde prodává máslo krájené, z 25 kg bloků, tak je to s určitostí máslo se skladových zásob, tedy dříve zamrazené.

„Starší máslo se často prodává za nižší ceny nebo třeba v akcích – hlavně v případě zahraničních výrobků, kdy se k nám dostávají i másla přepracovaná/přehnětená právě z dřívějších zásob,“ upozorňuje Kavanová.

Cena másla: Jednou jsou nahoře, jindy dole

Ceny másla podle ní obecně patří k těm volatilnějším. Konečné ceny výrobků pak určuje obchodník. Obvykle jsou dohody o cenách konkrétních výrobků mezi dodavatelem a odběratelem na bázi tří měsíců. Jednání o ceně másla ovlivňuje i přebytek nebo nedostatek mléka a mléčných výrobků na okolních trzích v Evropě nebo ve světě. A pak je tu tuková bilance českých a zahraničních krav.

Současné faktory, které nyní ovlivnily nerovnováhu v tukové bilanci:
  • Horké a velmi suché léto znamenalo pro dojnice tepelný stres. Proto mají také dojnice nižší tučnost svého mléka.
  • Horké počasí ovlivnilo i kvalitu „zelených“ krmiv. Opět problém ve výživě může znamenat nižší tučnost mléka
  • V ČR se nyní vyrábí vyšší množství sýrů [o + 8,5 % více než loni]. Mléko používané na výrobu sýrů také odčerpává mléčný tuk z celkové bilance, který pak chybí, a cena průmyslové smetany, ze které se vyrábí máslo, stoupá.

Tučnost mléka českých krav, jak už jsme uvedli, navíc v průběhu roku kolísá. V létě je tradičně nižší, v zimních měsících naopak vyšší. Vliv na tučnost mléka má teplota/počasí, kvalita krmiva, plemeno a další faktory. V létě obvykle krávy produkují mléko s nižším obsahem bílkovin a tuku, ale zato ve větším objemu než v zimě.

„Díky této skutečnosti bývá cena mléka v létě nižší, v zimě se díky vyššímu obsahu složek cena zvyšuje,“ vysvětluje v této souvislosti Kavanová.

Na otázku, jak se podle ní dál vyvine cena másla, odpovídá, že máslo patří k velmi citlivým komoditám. Na jeho ceně se podílí mnoho faktorů. A ty ne vždy souvisí s tukovou bilancí tuzemských krav, která by v podzimních a zimních měsících měla být snad už na svých obvyklých hodnotách. S čím tedy souvisí? Podle Kavanové souvisí s převyšující poptávkou nad nabídkou. Což je například v době předvánoční a předvelikonoční, kdy se více peče. A tak se cena másla, jak uvedla pro FinTag, obvykle zvyšuje.

Daniel Tácha

8 KOMENTÁŘE

  1. Je zajímavé, že okolní země tento problém nemají. Copak se asi s našimi kravičkami najednou děje? Že by na pastvách pořádaly Diamantovou ligu a všechno najednou vyběhaly? Vůbec neuvažuji možnost pančování mléka vodou. Na to by snad kontroly nepřízniého vývoje tučnosti mléka, které by se teď měly rozjet v nebývalé míře, rychle přišly. Patrně chybu bude potřeba hledat ve starém rčení ” Co krávě dáš, do zpátky dostaneš”.

  2. 20 let jsem pracoval v zemědělství.V létě tučnost mléka 3.4 v zimě 4.2.Obsahově bylo mléka více ,ale platilo se za tučnost,takže pro mlékárny to bylo skoro šul nul.A cena od4kč do 4.6kč právě dle tučnosti.V článku bylo ,že výkupní cena 11 to je 2.4xvíce,ale máslo stálo 10 dnes normálně 45-50 což je 5x více mléko 1.5% bylo 2kč takže výkupní cena děleno/2.2kč.dnes mléko kolem 15 což je x3kc z výk.ceny,třeba podmáslí 0.5kc litr dnes 20kčlitr tvaroh vanička 150g 1,80kč dnes kolem 18kč.Z toho plyne,že při výkupní ceně mléka 2.4 krát jsou výrobky z mléka prodávány v průměru 5až 6x dráže.A pak Prouza řekne ,že si mastí kapsy agrobaroni.Kdybych byl v tom studiu ,když to řekl tak bych stoupl a měl by nejen modré oči ,ale i pod očima jakou by dostal bombu.

    • Obchodníci v Česku jedou jako vždy svoji ziskovou inflaci, jinak řečeno zdražují vysoko nad úroveň inflace, vše ostatní jsou výmluvy neukojitelně nenažraných obchodníků.

      • Všechny velké Markety vlastní němčouři, tak se pak nikdo z cinkálistů nedivte. Co jste si vycinkali máte a bude hůř, ale už pro všechny i ty, kteří se zločinnými opilci z chátry77-OF po balkonech necinkali. Opět je Česko kolonií, tak načpak byl puč89 pod vedením StB ?

  3. V Polsku kupujeme kvalitní máslo za 25 korun , rozdíl v krmení krav a tučnosti mléka , mezi Českem a Polskem nevidím, problém je v nenažranosti řetězců a ostatních prodejců , které se jim cenově přízpůsobují ve všem . Výkupní ceny mléka jsou na minimu , prodává se mléko do ciziny za eura, a pak kupujeme zpět drahou smetanu a máslo a za tučnou provizi si prodejci přirazí na ceně. Vždy to odnese spotřebitel, zákazník. Podobný problém je výrobě masa a masných výrobků, chovatelé , jatka a výrobci mizí a nakupuje se draze v zahraničí . Objevují se důsledky špatné zemědělsko- hospodářské politiky za posledních 20 let..

    • Jen za posledních 20. let ? Od puče89 šlo vše do ř..zádele. Od špičkového školství až po zemědělství, kdy do Slušovic jezdili až z Austrálie na školení jak se má na polích hospodařit. O úpadek politické morálky i národa se nejvíce zasloužil vénaflaška se zločinnou chátrou77-OF, což trvá dodnes. Viz. zrádná hrůzovláda z 5hadů.

  4. Zrovna Madeta je hlavní špínou na trhu. Vlastníci sedí na Britských ostrovech v Karibiku a tkz. šéf Madety je 5% spoluvlastník. Navíc Madeta má lukrativní smlouvu se státem o st. rezervách. Máslo které si koupíte v marketu není nikdy čerstvé a je napřed rok uskladněno, pak rozmraženo. Přidá se 10% nejhoršího oleje na trhu (prý na přání zákazníků), teprve pak si ho za draho nakoupíte. Pro nevěřící tomáše- nutelláky, dokument na čt2.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here