Evropská centrální banka snížila sazby, ale i čeká další růst inflace

169
sazby
Šéfka ECB Christine Lagardeová. V eurozóně jí přezdívají madam inflace. / Foto: ECB

Evropská centrální banka [ECB] včera [12.9.] v souladu s tržním očekáváním snížila úrokové sazby. Depozitní sazba klesla o 25 bazických bodů na 3,50 procenta, repo sazba dokonce o 60 bazických bodů na 3,65 procenta.

Uvolnění měnové politiky vychází z nižší inflace a potřeb pro hospodářský růst, oznámila ECB ve své tiskové zprávě. ECB ve svém prohlášení výslovně nenaznačila další snížení sazeb v říjnu. Naopak uvedla, že inflace zůstává vysoká a nad jejím 2% inflačním cílem. Míra inflace v eurozóně v srpnu klesla na 2,2 procenta z červencových 2,6 procenta. ECB letos úroky snížila již podruhé, v červnu vůbec poprvé od roku 2019. Snížení úrokových sazeb trh očekával.

„Evropská centrální banka snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů a 60 bazických bodů podle očekávání,“ uvedl pro FinTag hlavní analytik XTB Jiří Tyleček s tím, že trhy příští týden počítají i se snížením sazeb v USA.

EK chce příští rok 200 mld. eur na provoz EU. ECB varuje před dluhy

Aktuální snížení repo sazby o výrazných 0,6 procenta má podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka svůj důvod.

„Tady se jedná o jednorázovou technickou záležitost. Evropská centrální banka již dříve avizovala, že v souladu s dříve zveřejněnou revizí svých nástrojů od letošního září zároveň dojde k zúžení koridoru mezi depozitní a repo sazbou na pouhých 15 bazických bodů z dosavadních 50 bodů,“ vysvětlil.

Podle něj spíše překvapuje, že nová aktualizovaná prognóza celkové inflace ECB zůstala beze změny. Nejspíš to souvisí s tím, že prognóza byla vytvořena ještě před aktuálním poklesem cen energií, domnívá se.

Jak na snížení sazeb ECB reagovala koruna a dolar

Vývoj kurzu eura k dolaru byl včera podle analytiků klidný a ani odpolední rozhodnutí ECB [i zveřejnění makrodat z USA, pozn. red.] příliš volatility nepřineslo. Po většinu evropské seance se kurz eura vůči dolaru držel stabilně kolem 1,102 USD/EUR. Teprve v průběhu tiskové konference ECB se euro posunulo mírně výše.

Vývoj kurzu eura vůči dolaru EUR/USD v posledních týdnech

[Zdroj: xStation]

Prezidentka ECB Christine Lagardeová nejen v této souvislosti trhy varovala, aby se nenechaly unést pravděpodobně nízkou zářijovou inflací. Naopak ECB podle ní ke konci roku očekává opětovný nárůst inflace. To kvůli efektu srovnávací základny v případě energií. Což, jak potvrzuje i Jan Vejmělek, čeká také Česko.

Vývoj eura vůči koruně v den zasedání ECB

[Zdroj: Bloomberg Finance]

Česká koruna v průběhu včerejšího obchodního dne mírně oslabovala směrem k 25,14 CZK/EUR. Až v odpoledních hodinách se stabilizovala těsně nad 25,10 CZK/EUR.

Hospodářský růst v eurozóně

Rada guvernérů ECB se shodla na tom, že snížení sazeb podpoří ekonomiku eurozóny, která se potýká se slabým růstem. Lagardeová uvedla, že data o inflaci v září nejspíš ovlivní statistické vlivy. Míru inflace sníží.

Inflace ve střední Evropě opět ožívá. Uvádí to analýza Allianz Trade

ECB včera také zveřejnila novou prognózu inflace a hospodářského růstu. V případě inflace potvrdila svůj předchozí výhled z června, podle kterého inflace příští rok zpomalí na 2,2 procenta a v roce následujícím na 1,9 procenta.

Podnikatelská aktivita v eurozóně se téměř zastavila

Rovněž zhoršila o 0,1 procentního bodu odhad hospodářského růstu na letošní i na další dva roky. Letos podle ECB hrubý domácí produkt vykáže růst o 0,8 procenta. Až příští rok jeho tempo růstu zrychlí, to na 1,3 procenta a v roce 2026 na 1,5 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here