Zemědělec našel mrtvé tělo narkomana přímo v makovém poli

8353
narkomana
Ilustrační foto: Freepik.com

I v Česku narkomani obléhají maková pole, kde sbírají makovice, aby z nich vyrobili drogu podobnou heroinu zvanou „óčko“. Látka má účinky podobné heroinu, ale nižší kvalitu. Mrtvé tělo narkomana nedávno našel zemědělec přímo v poli.

I letos policie řešila situace, kdy v makových polích nebo jejich blízkosti kempovali lidé a sklízeli makovou úrodu k nelegální výrobě takzvaného „óčka“. Mrtvé tělo našel zemědělec dokonce při sklizni přímo v makovém poli.

„Při sekání makového pole ve Středočeském kraji bylo nalezeno mrtvé tělo muže, který dlouhodobě užíval opioidy,“ potvrzuje mluvčí Národní protidrogové centrály [NPC SKPV] Policie ČR Lucie Šmoldasová.

Cizí zavinění na smrti této osoby se podle ní nezjistilo. Naopak u těla našli policisté náčiní k aplikaci drog. Podle mluvčí Šmoldasové letos jen v Praze došlo k fatální intoxikaci látkou z českých makovic ve třech případech.

Legalizace konopí, která má státu vynést miliardy, se komplikuje

Dodává, že s lidmi likvidujícími maková pole kvůli nelegální výrobě opioidu setkávají policisté každý rok. Nejvíce pak právě v Praze a ve Středočeském kraji.

Práce jednoho narkomana slouží celé komunitě

Takzvané óčko, tedy látka nelegálně vyrobená v domácích podmínkách ze zmiňovaného českého máku, se svými účinky podobá heroinu. Uživatelům obvykle poslouží k zahnání krize. Někdy vede až ke smrtelnému předávkování.

  • Látka GBL, která je v čistidlech, se mění na drogu. Úřady mluví o zákazu

„Pachatelé stanují u polí a ničí je. To může být řešeno jako přestupek proti majetku, v horším případě během letních měsíců sklízí úrodu a v zimě drogu vyrábějí a distribuují,“ vysvětluje Lucie Šmoldasová.

Obvyklými pachateli této trestné činnosti podle ní bývají uživatelé, které už policie stíhala v minulosti za obdobnou trestnou činnost. Tuto nelegální a velmi nebezpečnou drogu nevyrábí ani tak pro zisk, ale spíše kvůli uspokojení abstinenčních příznaků. Nejen pro sebe, ale i pro lidi z komunity uživatelů drog. Což má samozřejmě i finanční rozměr.

Za nelegální výrobu drogy z máku hrozí až pět let vězení

Výrobci drogy “óčko” získávají ze sušené makové šťávy nebo sušiny makovic, které se také říká maková sláma nebo makovina. Známo je více výrobních postupů, výroba trvá několik hodin. Jednou z metod je například příprava takzvaného „kompotu“ nebo „polského heroinu“ z makové tekutiny nebo ze samotných makových tobolek.

mak
Pomůcka k výrobě “óčka” z českých makovic / Foto: NPC SKPV PČR

„Látka má podobné účinky jako heroin, ale výrazně nižší kvalitu. ´Kompot´ uživatelům slouží především k zahnání krize,“ říká Šmoldasová.

Od roku 2018 policie registruje dvacet odhalených nelegálních laboratoří na výrobu opioidů. Prekurzorem jsou léčiva s obsahem konkrétních druhů opioidů nebo právě makovina.

Loni našli policisté z Obvodního ředitelství policie Praha 1 výrobnu této látky, kdy zajistili zhruba 211 kg makoviny s obsahem až 1027 g netto morfinu báze.

„Z takového množství by bylo možné vyrobit přibližně 800 gramů heroinu o 8% čistotě,“ přibližuje mluvčí centrály.

Také dodává, že za výrobu “óčka“ pachatelům hrozí jeden rok až pět let odnětí svobody. Nebo peněžitý trest. Při vyšším množství nebo distribuci se tresty ještě stupňují.

Fentanyl si v USA vyžádal další oběť. Mexiko žádá o pomoc Čínu

Co do pěstování máku na území České republiky, tak patříme k nejvýznamnějším producentům potravinářského máku na světě. A zároveň k jeho druhým největším vývozcům na světě. K nelegální výrobě heroinu dováženého ze zahraničí slouží jiné odrůdy. Ty podle policie obsahují násobně vyšší podíl morfinanových alkaloidů. Tento mák se podle mluvčí Šmoldasové na českých polích nenachází.

RED

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here