Dávku okamžité pomoci zatopené domácnosti čerpají ihned

175
davku_okamzite_pomoci
Foto: Archiv FinTag

Ještě před vyřízením pojistného plnění kvůli škodám z povodní mohou domácnosti žádat na úřadech práce o dávku mimořádné okamžité pomoci [MOP] ve výši až 72 900 korun. A to oproti čestnému prohlášení o potřebě dávky.

Na zajištění základních věcí pro život, to i v případě povodní, nabízí úřady práce první finanční pomoc formou mimořádné okamžité pomoci [MOP]. O ni mohou lidé, respektive domácnosti žádat třeba na nákup nového oblečení kvůli jeho zničení povodněmi. Dále na dezinfekce, úklidové prostředky, ale i na úhradu poplatků při vyřizování nových osobních a dalších dokladů, o které lidé přišli následkem záplav.

„Nabízíme možnost využití mimořádné okamžité pomoci, která právě k těmto účelům slouží. A chystáme i další formy podpory, abychom zajistili, že nikdo nezůstane bez prostředků,“ říká k pomoci úřadu při současných povodních generální ředitel Úřadu práce ČR [ÚP ČR] Daniel Krištof.

Obracet se lidé ze zasažených oblastí mohou na služby úřadu i nyní o víkendu telefonicky. To na bezplatné telefonní lince ÚP ČR: +420 800 779 900. Pracovníci úřadu jsou na ni dostupní mimořádně i nyní o víkendu v čase 9:00 – 17:00 hodin.

„Do terénu jsou připraveny vyjet také naše mobilní týmy, které finanční pomoc dokážou doručit přímo lidem v nouzi v nejvíce zasažených oblastech,“ dodává Krištof.

A dále: Zaměstnanec má nárok na pracovní volno bez náhrady mzdy, pokud potřebuje odstranit následky povodní na svém majetku. Zaměstnavatel mu také může umožnit, aby si zmeškanou dobu odpracoval jindy.

Úřady nabízejí dávku okamžité pomoci

Dávka mimořádné okamžité pomoci, o kterou se žádá na úřadech práce, se sice vyplácí jednorázově a až po prokázání vynaložených výdajů na věci, které slouží k zabezpečení základních životních potřeb. Nicméně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] říká, že výjimečně se dá vyplatit i opakovaně.

„Chci všechny občany ujistit, že pokud se následkem velké vody ocitnou v mimořádné situaci, zejména v souvislosti s bydlením, jsme připraveni jim neprodleně a přímo pomoci. A to mimo jiné formou MOP. V odůvodněných případech ji lze poskytnout i opakovaně,“ říká k možnostem pomoci ze strany státu.

Povodně opět ukázaly na nutnost pojištění nemovitosti

Výše přiznané dávky MOP se odvíjí od majetkové a sociální situace žadatele stejně jako od výše příjmu posuzované domácnosti. Její horní hranice činí patnáctinásobek částky životního minima pro jednotlivce. To je nyní 72 900 korun. Úřady práce před přiznáním dávky posuzují všechny osoby žijící v domácnosti. A MOP se vyplácí pouze jednomu členu domácnosti. To znamená, že dávka se nepřiznává jednotlivci, ale domácnosti.

Úklidové práce po povodních a zdravotní prevence

Domácnostem z povodněmi zasažených oblastí vydalo doporučení Ministerstvo zemědělství [MZe] o tom, jak zacházet s potravinami dotčenými povodní. K pití mají lidé používat vždy zdravotně nezávadnou vodu. To znamená ideálně z nepoškozených PET lahví nebo dodanou v barelech s označením pitná voda. Při úklidu po povodních nemají lidé zapomínat ani na ochranné pomůcky, vždy si nasadit gumové rukavice a pevnou nepromokavou obuv.

„Ruce si myjte pitnou vodou a mýdlem a utírejte do papírových ubrousků vždy zejména po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly. Vždy před jídlem, pitím a také před kouřením,“ připomíná za MZe jeho mluvčí Vojtěch Bílý.

Česko pokračuje v zanedbávání svých vodních toků

Stejně tak je třeba si ruce a obličej utírat jen do papírových ubrousků. Při kontaktu s infekčním materiálem se doporučují suché ruce dezinfikovat alkoholovými přípravky.

Zaplavené potraviny se likvidují, s výjimkou konzerv

Speciální přístup kvůli snížení rizika šíření infekcí si žádají i potraviny, upozorňuje resort zemědělství.

„Nejezte zaplavené potraviny s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu, konzervy,“ upozorňuje mluvčí úřadu.

Záplavovou vodou dotčené konzervy se ale přesto musí před použitím očistit a ideálně i dezinfikovat. Zaplavené potraviny s výjimkou hermeticky balených se mají podle mluvčího zlikvidovat, uložit do označených kontejnerů.

U pojištění rizika živelních pohrom hraje roli i síla větru

Zlikvidujte všechny následující potraviny vystavené zátopové vodě. Jedná-li se o otevřená balení, která byla v kontaktu se záplavovou vodou, dále všechna i neotevřená papírová, sáčková, látková a celofánová balení a všechny potraviny neuzavřené hermeticky,“ říká k nakládání s potravinami, které prošly povodněmi, Bílý.

Za zdravotně závadné se považují i zemědělské plodiny ze zaplavené oblasti, respektive ty, které byly pod vodou. Zemědělské plodiny, které nebyly zcela zatopeny a dále rostou, doporučují odborníci využívat až po hygienické kontrole. Avšak nejdříve po třech týdnech po skončení záplav. Nezaplavené ovoce na stromech a keřích mohou lidé jíst, ale až po důkladném umytí pitnou vodou. Což ostatně platí i mimo povodňová období.

RED

1 komentář

  1. Ať je to jak je to, zase se projevilo farizejství, pokrytectví nynější hrůzovlády. Sebestřednost úlisného teologa i jeho ministrantů přesahuje meze slušnosti na každém jejich vyklepnutí v provládních mediích, ČT … Pyšní se cizím peřím, ani se u toho nezačervenají ! Copak lidi z těchto zatopených oblastí zajímají jejich opětné kydy, populistické lži-sliby ? Odpovědní lidé z obcí-měst, od hasičů, PČR, dobrovolníků a spousty dalších slušných pomocníků … už se vládním lžím brání. Už i tady přetekla nejen morální hráz. Nevolit členy dvou slepenců z 5hadů do krajů je první cestou k nápravě

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here