Povodně: Pojišťovny radí, jak správně nahlásit pojistnou událost

124
pojistovny
Záchranář při zásahu na sídlišti v Kateřinkách v Opavě, kde se z koryta rozlila řeka Opava. / Foto: HZS ČR

Česko dál bojuje s rozsáhlými povodněmi. Na situaci už reagují pojišťovny. Ty prostřednictvím České asociace pojišťoven zveřejnily takzvané Povodňové desatero. Radí lidem, jak mají postupovat, když chtějí nahlásit pojistnou událost.

Výkonný ředitel České asociace pojišťoven [ČAP] Jan Matoušek uvedl, že pojišťovny jsou maximálně připraveny zatopeným domácnostem pomoci. Ustanovily krizové štáby, posílily call centra a připravují se na co nejrychlejší výplatu peněz poškozeným. Důležité podle něj ale i je, aby lidé věděli, jak správně postupovat při nahlášení pojistné události.

„Pokud se nacházíte v rizikové oblasti, doporučuji provést nyní důkladnou fotodokumentaci nepoškozeného majetku. Kvalitní záznam pomůže pojišťovnám rychleji vyhodnotit průběh škodní události a zjednoduší komunikaci,“ uvedla gestorka neživotního pojištění asociace pojišťoven Lenka Slabejová.

To samé platí i v případě, že domácnost již povodně zasáhly. Vodítkem domácnostem pak podle ní je již zmíněné Povodňové desatero [viz níže, pozn. red.]. U většiny pojišťoven se dá škodní událost nahlásit i přes jejich webovou aplikaci. Další možností je nahlášení škody pomocí webového formuláře dané pojišťovny, kam se dají nahrát i fotografie poškozených věcí a nemovitostí. Anebo se dá s pracovníkem smluvní pojišťovny spojit přímo telefonicky.

Při odklízení škod po povodních doporučují zástupci pojišťoven zajistit některé, respektive dostupné doklady k zasaženým věcem. Jako jsou záruční listy, účty, faktury, na nichž je uvedena doba jejich pořízení a ideálně také cena.

Pojišťovny doporučují zaplaveným domácnostem

  • Následujte pokyny integrovaného záchranného systému.
  • Vyčkejte, než se živel uklidní, aby nedošlo k ohrožení zdraví.
  • Když to bude bezpečné, pořiďte fotodokumentaci situace a poškozených věcí.
  • Odstraňte věci, nebo za pomoci Hasičského záchranného sboru či podobné instituce nechte odstranit věci, které by mohli způsobit navýšení škody a pořiďte jejich fotografie. Třeba zlomený strom, nebo spadlý stožár, odnesený altán apod.
  • Pokud se jedná o poškozené věci vyšší hodnoty, umístěte je na jedno místo pro prohlídku mobilního technika nebo likvidátora pojišťovny. Nevyhazujte!
  • Pokuste se identifikovat viditelně poškozené věci či škody na nemovitosti a proveďte laický součet.
  • Co nejdříve škodu nahlaste své pojišťovně včetně vašeho odhadu výše škody. Pojišťovna vám sdělí, zda a kdy přijede na obhlídku mobilní technik nebo likvidátor. Fotodokumentaci můžete zaslat později.
  • Začněte s úklidem, i nadále však pořizujte fotodokumentaci, abyste mohli doložit poškozené věci.
  • Doplňte hlášení pojistné události o fotodokumentaci a případné pořizovací dokumenty k poškozeným věcem.
  • Poškozené věci, které by mohly způsobit hygienickou, či ekologickou újmu vyfotografujte a odneste na určené místo pro jejich svoz. Zde se jedná o povodní zasažené potraviny, uhynulá zvířata, chemikálie a podobně.

Jaká pomoc se nabízí zaplaveným domácnostem

Ještě před vyřízením pojistného plnění kvůli škodám z povodní mohou domácnosti žádat na úřadech práce o dávku mimořádné okamžité pomoci [MOP]. Ta slouží k zajištění základních věcí pro život, a to i v případě povodní. Dávky poskytují úřady práce. Lidé o ni mohou lidé žádat třeba na nákup nového oblečení kvůli jeho zničení povodněmi. Dále na dezinfekce, úklidové prostředky, ale i na úhradu poplatků při vyřizování nových osobních a dalších dokladů, o které lidé přišli následkem záplav.

„Nabízíme možnost využití mimořádné okamžité pomoci, která právě k těmto účelům slouží. A chystáme i další formy podpory, abychom zajistili, že nikdo nezůstane bez prostředků,“ říká k pomoci úřadu při současných povodních generální ředitel Úřadu práce ČR [ÚP ČR] Daniel Krištof.

Dávku okamžité pomoci zatopené domácnosti čerpají ihned

Obracet se lidé ze zasažených oblastí mohou na služby úřadu i nyní o víkendu telefonicky. To na bezplatné telefonní lince ÚP ČR: +420 800 779 900. Pracovníci úřadu jsou na ni dostupní mimořádně i nyní o víkendu v čase 9:00 – 17:00 hodin.

„Do terénu jsou připraveny vyjet také naše mobilní týmy, které finanční pomoc dokážou doručit přímo lidem v nouzi v nejvíce zasažených oblastech,“ dodává Krištof.

Lidé ze zatopených oblastí nemusejí do práce

A dále: Zaměstnanec má nárok na pracovní volno bez náhrady mzdy, pokud potřebuje odstranit následky povodní na svém majetku. Zaměstnavatel mu také může umožnit, aby si zmeškanou dobu odpracoval jindy. Na síti X a to uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Podle Jurečky se situace týká případů, kdy lidé musí například bezprostředně po povodni vyklízet dům, zajistit základní věci nebo si třeba vyřídit nové doklady.

„V ten okamžik má člověk nárok využít překážku na straně zaměstnance, do práce přijít nemusí. Musí to však oznámit zaměstnavateli a nenáleží mu mzda,” uvedl ministr Jurečka.

I živnostníci a dohodáři dostanou od příštího roku ošetřovné

Na volno bez náhrady mzdy má podle ministra člověk nárok i v případě, že škody odstraňuje na základě veřejného zájmu nebo pokud poskytuje pomoc někomu jinému.

„Ve všech případech platí, že překážku v práci i délku jejího trvání prokazujete zaměstnavateli,” upozornil Jurečka.

Pokud by rodiče museli kvůli zavřeným školám nebo školkám zůstat s menšími dětmi doma, mají podle Jurečky také nárok na takzvané ošetřovné.

Ministr rovněž potvrdil, že lidé mohou také žádat o mimořádnou okamžitou finanční pomoc, lze o ni požádat na úřadech práce nebo například přes webový formulář. Doplnil, že další materiální pomoc zasaženým oblastem dnes projedná vláda.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here