Ursula von der Leyenová představila kandidáty na eurokomisaře

295
Ursula_von_der_Leyenova
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela během českého předsednictví EU. / Foto: MPO ČR

Předsedkyně Evropské komise [EK] Ursula von der Leyenová dnes [17.9.] představila kandidáty na nové eurokomisaře. Je mezi nimi i dosavadní český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN].

Ze silného ekonomického portfolia v EK nakonec ale sešlo. V novém složení EK Jozef Síkela nejspíš obsadí místo eurokomisaře pro mezinárodní partnerství. V Česku se v souvislosti s ním dlouho spekulovalo jako o komisaři pro energetiku nebo pro obchod. Premiér Petr Fiala [ODS] měl nespočet komentářů, jak pro Česko v Bruselu prosazuje “silné portfolio”.

Nakonec se komisařem pro energetiku nejspíš stane dánský kandidát Dan Jörgensen. A obchod má mít na starosti v unijní exekutivě slovenský zástupce Maroš Šefčovič. Ten už má za sebou tři pětiletá funkční období v komisi.

„Každý člen mého týmu přinese své vlastní zkušenosti a pohledy na Evropu. Společně budeme jeden tým, který má jeden cíl, jímž je silnější Evropa,“ okomentovala svůj návrh na sítí X Ursula von der Leyenová.

Evropská komise: Návrh kandidátů na eurokomisaře >

Navržení eurokomisaři zanedlouho podstoupí série několikahodinových slyšení ve výborech Evropského parlamentu [EP]. Takzvané grilování začne buď v týdnu od 30. září, nebo až od 14. října. Nové členy komise jmenuje Evropský parlament. Očekává se, že se tak stane na jeho druhém říjnovém plenárním zasedání [21. až 24.10.]. V případě, že europoslanci nikoho neodmítnou, mohla by nová Evropská komise začít pracovat od 1. listopadu. Spíše se ale čeká, že některý z návrhů neprojde [více níže, pozn. red.].

Navržení členové Evropské komise 2024-2029

V nové komisi má usednout 16 mužů a 11 žen. Mezi šesti výkonnými místopředsedy jsou čtyři ženy. Místopředsedy a místopředsedkyněmi mají být Estonka Kaja Kallasová, Španělka Teresa Riberaová, Rumunka Roxana Minzatuová, Finka Henna Virkkunenová a Ital Rafaelle Fitto a Francouz Stéphane Sejourné,.

„Všichni členové komise jsou si rovni a musí vzájemně spolupracovat,” řekla von der Leyenová.

Podle ní ke klíčovým prioritám nové Komise patří prosperita, bezpečnost a demokracie. Za přednosti ale označila i posilování konkurenceschopnosti EU, dekarbonizaci a digitalizaci unijních ekonomik. Rovněž vyjádřila spokojenost nad tím, že komisi nyní tvoří jedenáct žen. Což je 40 procentní podíl. Původně jich bylo jen 22 procent, připomněla.

Vyjednávání o postech v EK

Mezi posty vnímanými jako významné je například komisař pro rozpočet, kterým má být dosavadní polský stálý zástupce při EU Piotr Serafin a kterého čeká příprava nového sedmiletého rozpočtu EU.

„Asi dvacet zemí chtělo silné ekonomické portfolio. My nemáme dvacet silných ekonomických portfolií,” přiblížila obtížnost rozdělování postů von der Leyenová.

Nově vytvořenou funkci komisaře pro obranu má zastávat Litevec Andrius Kubilius, komisařem pro klima a čisté hospodářství má být Nizozemec Wopke Hoekstra a jako komisař pro migraci a vnitřní věci je navržen Rakušan Magnus Brunner.

Zadlužení EU se v prvním čtvrtletí zvýšilo na 82 procent HDP

O schválení, či neschválení celé komise rozhodují europoslanci většinou odevzdaných hlasů. Podle pozorovatelů se tak očekává, že některý z návrhů na kandidáta či kandidátku neprojde EP. Jako o rizikovém se spekuluje například o maďarském eurokomisaři Olivéru Várhelyim, jehož výkon v minulosti někteří hodně kritizovali.

Von der Leyenová bude jako šéfka v Evropské komisi dalších pět let

Várhelyi, kterému dala von der Leyenová pro nové funkční období na starosti portfolio zdravotnictví, navíc loni europoslance veřejně nazval “idioty”. Za což se sice následně omluvil, nicméně mnoho z členů EP na to nezapomnělo. Může se proto stát, že se celý proces prodlouží a komise by mohla být funkční až od letošního prosince.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Kdo se této krvelačné staré harpyji úlisně neklaněl a nedošel k ní po čtyřech neměl šanci. Neskutečná morální špína této … i těch kdo ji znovu zvolili na vedení EK. Článek na Echo24 vše dobře vystihl … Smůla pro Evropu. Která rychle směřuje do pekla …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here