Obchod mezi Británií a EU klesl víc než o čtvrtinu

42
Ilustrační foto: Aston University

Obchodní výměna mezi Británií a Evropskou unií po brexitu klesla. V letech 2021 až 2023 se hodnota britského vývozu zboží do unie snížila o 27 procent, hodnota dovozu pak o 32 procent. Snižuje se i rozmanitost vyměňovaného zboží.

Na vině jsou významné obchodní překážky, jejichž negativní dopady se časem ještě stupňují. EU ale pro Británii stále zůstává nejdůležitějším obchodním partnerem, uvádí to analýza Astonské univerzity v Birminghamu.

„Bez urychlených politických opatření se ekonomická pozice Spojeného království a jeho postavení na světovém trhu nadále zhorší,” uvedl hlavní autor studie profesor Jun Du.

Británie do celní války s Čínou u elektroaut nejspíš nepůjde

Podle studie Astonské univerzity patří mezi nejvíce zasažená odvětví zemědělství, oděvní průmysl a produkce dřeva a papíru. Největší pokles vývozu vykazuje jedlé ovoce a ořechy, jejichž hodnota se snížila téměř o tři čtvrtiny. Naopak se zvýšil vývoz tabáku, železničního a leteckého zboží.

Británii komplikuje život vstup na jednotný trh EU

Do zemí sedmadvacítky z Británie směřovalo o 1 645 druhů britských výrobků méně. Studie ale nezohledňuje sektor služeb, který si po brexitu vedl lépe, než se očekávalo. Ale ani to celkovému propadu nezabránilo.

„Negativní dopad obchodní dohody se v průběhu času prohlubuje, přičemž v roce 2024 se obchod projeví prudším poklesem než v předchozích letech,“ stojí v analýze.

Podle ní zejména menší britští vývozci na obchod s EU rezignovali. Autoři studie navrhují, aby se politici pokusili o změny. Ty by podle nich měly zahrnovat reorganizaci dodavatelských řetězců a podporu podniků ve snaze přizpůsobit se obchodním překážkám.

Nová britská vláda navrhla zákon, jímž se vrací zpět do lůna EU

Nová sociálnědemokratická vláda v Londýně chce zlepšit vztahy s EU. Premiér Keir Starmer je však striktně proti opětovnému vstupu do celní unie nebo zapojení do jednotného trhu, ačkoli se o tom před volbami hodně diskutovalo.

Británie na brexitu „nevydělala“

Letos v lednu byla podle týdeníku Der Spiegel zveřejněna studie, podle níž brexit jen v roce 2023 stál britskou ekonomiku přibližně 140 miliard liber [4,2 bil. Kč].

„Když se podíváme na Spojené království po brexitu, vidíme jasné negativní dopady na britskou ekonomiku. A ty se postupně projevují,“ uvedl v nedávném podcastu FinTag Global Head of Multi-Asset Solutions společnosti Amundi John O’Toole.

Mít euro je jen další malý krok, říká asset manažer John O’Toole

„Geopoliticky Británie ztratila hodně ze své moci, hodně ze svého vlivu. A velkou část svého vlivu ztratila samozřejmě i kvůli odchodu z de facto třetího největšího obchodního bloku na světě. Odešla z EU,“ doplnil s tím, že Británie jen obtížně navazuje nové obchodní vztahy s třetími zeměmi.

Brexit v plné parádě: Na hranicích s UK vládne dokonalý Kocourkov

Británie opustila EU na konci ledna 2020 a od roku 2021 už není členem celní unie a jednotného trhu EU. Dohoda o volném obchodu uzavřená na poslední chvíli jen vytvořila byrokratické překážky a další obchodní bariéry. EU přesto zůstává, jak už bylo řečeno, největším obchodním partnerem ostrovní Británie.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here