Babiš zpražil šéfku Sněmovny Pekarovou nejen za nízké platy kuchařů

77556
Babis
Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Pekarová jedná na setkání Slavkovské skupiny o spolupráci v kybernetické bezpečnosti. Ministr financí Zbyněk Stanjura jí v rozpočtu na příští rok pro Sněmovnu navrhl zvýšit rozpočet o 200 milionů korun. / Foto: PS PČR

Šéfku Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou [TOP 09] ve středu [18.9.] na jednání zpražil šéf hnutí ANO Andrej Babiš za nízké platy kuchařů a pomocné síly v jejím úřadu. Pekarová považuje jeho slova za odtržená od reality.

Na nízké platy kuchařů a pomocných sil ve Sněmovně upozornil ve svém vystoupení na včerejším zasedání dolní komory parlamentu předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Jednání předsedala zrovna jím kritizovaná šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Kuchař, který má tři roky do důchodu, bere 30 tisíc korun, vy berete 300 tisíc a máte všechno zdarma. A čočka se sázeným vejcem stojí 70 korun,“ řekl směrem k předsedkyni Sněmovny poslanec Babiš.

Cena másla opět vylétla k 70 korunám. Mohou za to české krávy

Reagoval i na to, proč nemůže Kancelář Poslanecké Sněmovny, respektive její oddělení gastronomie sehnat kuchaře pro svou restauraci.

„Šéfkuchař není schopen najít kuchaře? V centru Prahy? […] Nabízíte 26 tisíc korun kuchaři,“ uvedl s tím, že by měla Sněmovna navýšit tabulkové platy pracovníkům kuchyně alespoň o 20 procent. Pak by neměla problém sehnat pracovní sílu.

Andrej Babiš: Kolik bere pomocná síla ve Sněmovně

A nejen jim, pomocná síla v kuchyni bere podobně jako kuchařky ve školní jídelně, kolem 21 tisíc korun, dodal šéf hnutí ANO.

„Děláte rauty v hodně 100 tisíc a prodáváte je za 30 tisíc,“ řekl směrem k vedení Sněmovny.

Zdůraznil, že ministrem financí Zbyňkem Stanjurou [ODS] navržený státní rozpočet pro rok 2025 navyšuje rozpočet Sněmovny o 200 milionů korun na celkových 1,7 mld. korun. A rovněž zmínil, že o zhruba půl miliardy korun stoupne rozpočet Úřadu vlády ČR.

Komentář: Ministr Stanjura má prázdné prasátko. A spolu s ním i my

Krátce poté reagovala na vystoupení Andreje Babiše v dolní komoře na sociální síti X sama šéfka Sněmovny.

„Zatímco Jesenicko a Opavsko řeší nedostatek pitné vody, poslanec Babiš se ve Sněmovně zabývá nemožností dát si ve sněmovní jídelně čočku a kritizuje nízké platy v gastru. Míra jeho odtržení od reality evidentně dosáhla maxima“ uvedla Pekarová Adamová.

V souvislosti s negativními dopady povodní Pekarové a celé vládě Petra Fialy již před tím Andrej Babiš doporučil, aby se vzdala navýšení peněz pro Sněmovnu a Úřad vlády ČR na příští rok. Tak by totiž získala na sanaci škod z povodní hned 700 milionů korun.

Sněmovna i vláda si příští rok polepší o stovky milionů Kč

Na druhé straně ale je skutečností, že v návrhu rozpočtu na rok 2025 navýšilo ministerstvo financí Poslanecké Sněmovně PČR rozpočet proti letošnímu roku o 200 milionů korun na celkových 1,7 miliardy korun. Už loni vydala Sněmovna 1,597 miliardy korun, což bylo meziročně asi o 87 milionů korun víc a o 44 milionů víc, než kolik stanovil schválený rozpočet. To znamená, že vedení Sněmovny opravdu překročilo jí přidělené státní prostředky tak, jak na jednání Sněmovny upozornil i šéf hnutí ANO. Navíc Sněmovna využila více než 57 milionů korun z nespotřebovaných peněz z předchozích let.

Kalousek se nemýlil, cpou se koláči a lidem sypou drobky

Navýšení rozpočtu pro příští rok Sněmovna vysvětluje vyššími náklady souvisejícími s volbami na podzim 2025. Pořizovat chce nové notebooky a jejich příslušenství pro poslance. Vyšší výdaje si vyžádají podle ní i opatření na zajištění kybernetické bezpečnosti.

Navýšení prostředků pro příští rok se dočká i Úřad vlády ČR [ÚV ČR], který by měl v roce 2025 hospodařit s částkou 1,55 mld. korun. To je oproti letošku nárůst o více než 300 milionů korun, ukazuje návrh rozpočtu MF ČR.

Státní rozpočet 2025: Fialova vláda nás bude zadlužovat i příští rok

Zatímco v letošním rozpočtu má Strakova akademie na výdaje vyčleněno 1,22 miliardy, tak příští rok půjde o nárůst o více než čtvrtinu. Z celkové částky by měl úřad vlády příští rok dát 1,04 miliardy korun na vlastní výdaje, zbývajících 508 milionů korun je určených na výdaje spojené s činností poradních orgánů vlády. Na platy zaměstnanců a další platby za práci z toho připadá 485 milionů korun.

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Rozpočtové příjmy vzrostou o 7,5 procenta na 2,086 bilionu korun, výdaje stoupnou o 5,7 procenta na 2,316 bilionu korun. Letos vláda Petra Fialy [ODS] hospodaří s rozpočtem ve výši 252 mld. korun. Kvůli povodním už ale vláda hovoří o novelizaci státního rozpočtu na letošní rok. Tedy se dá očekávat ještě hlubší deficitní hospodaření, než je současných čtvrt bilionu korun pro letošní rok.

Veronika Táchová/ČTK

17 KOMENTÁŘE

  1. Si děláte legraci ne ? Na co tam ta verbeš je ? Vždyť za Československa bylo 100 úředníků kterým se říkala vláda a braly platy jako ve svém dosavadním zaměstnání než vstoupili do vlády, nechápu jak se mohl s toho stat takový biznis na úkor občanů

    • Jo jo, zkrouhl všechny na daních v podhradí … Na solár barony (nejen) za nějakou desítku milionů do kapsy zapomněl. Sta miliony si přihrál na voj. zakázkách, až všechny podvody odnesl jeho švagr. Který byl bezvýznamným pěšákem v Mirdově mafii, tak to na něho u soudu vše svedli jako v Cosa Nostra. Kalda se otřepal a nyní zákeřák od vatikánské sekty Jidášů pindá do kdečeho, místo aby ho zavřeli na Mírov

  2. Pane Babiši, kolik platíte Vy zaměstnancúm ve firmě Kostelecké uzeniny ap.?
    To jen,že ukazujete na tento problém zrovna Vy. Jsem také kuchař a na svúj plat nenadávám.
    Pokud se nám navýší mzda o 20% bude to super. Věřím, že to uděláte i Vy svým zaměstnancům.

  3. Babiš už tuto … párkrát dobře setřel jenže … je splachovací ! Sebestřednou fúrii MPA poslat za katr, co má tato … na starost ? Nic, jen sprostě prudí pomlouvá-lže, žádná zodpovědnost za 240 000kč měsíčně+ vše možné zločinné výhody jako mají i ministranti. Včetně služ. auta s řidiči, to je safra hnus popučové doby. I toto lidské svin.. jste si stupi.. voliči 5hadů zvolili jste stejnými amorálními šme… jako 5hadi

  4. „Zatímco Jesenicko a Opavsko řeší nedostatek pitné vody, poslanec Babiš se ve Sněmovně zabývá nemožností dát si ve sněmovní jídelně čočku a kritizuje nízké platy v gastru. Míra jeho odtržení od reality evidentně dosáhla maxima“ uvedla Pekarová Adamová.
    Toto prohlášení Pekarové je ubohost sama a dokazuje zač nás oni mají !!

  5. A kolik brali za Andreje.Ten co platí lidem ani né minimální mzdu za 12 hodin se ozval. Sice to platí vietnamským a mongolským gastarbeitrům, ale mít máslo na hlavě a kritizovat tak tos pos…. MONIKO MOTÝLE.Ale co se dá čekat od maďarského slovenského migranta čena KSČ a Stb.Kalit vodu a lhát jak bylo za něj a komančů lépe. Možná jemu a jeho bolševickým rodičům, ale většina národa tu byla ve státě obehnaném plotem s ostnatými dráty. A kdo chtěl ven, riskoval bez výjezdní doložky, zastřelení na hranici. A dnes nikdo pře dráty neutíká, pokud chce jede kam chce a odstěhuje se kam chce.A že se zase drapeme nahoru mezi země Západu to je většině jasné.Jsou tu excesy, krade se a někteří politici kradou. Jen Andrej nekrade, proč by, my občané mu z našich daní každý rok dáme miliardy na dotacích , jen na hektarech, které i některým ukradl jako na znojemsku.Jen 30% hlupáků mu věří , že jim pomáhá.Nemám zájem aby mne někdo dotoval , postarám se o sebe sám.JEN SE MUSÍ HOLT MAKAT.A nostalgie jeho voličů po socialismu ,kdy jsme měli všichni stejně a všichni h,,, se mnohým pracovitým nezamlouvá.A silně zadlužený Agrofert jim to nezajistí. Až budou čínské banky chtít dluh zaplatit, pak je konec Agročertu.Pak se ukáže jaký je podnikatel podnikat bez dotací a půjček.

    • Lžete jako nutelový farář, ten taky furt svádí svou stupidní neschopnost na Babiše. Titul teologa se zaměřením na historii katolické církve, co studoval za komunistů se mu dnes jako premiérovi UA velmi hodí, co ? Když Evropě nebezpečný šílenec zakázal na UA Pravoslavnou víru.

  6. Nutellový fanatiku, Babiš už nic nevlastní, ale bere desátky z toho co vybudoval. Stejně jako dotační podvodníci Jurečka, Rakušan, Stanjura, farář Fiala … i další z 5hadů. Tak je potřeba změnit náboženství antibabiš, založené úlisným farářem z brněnské mafie. Jinak by zákeřné 5hyeny nevyhrály volby, pak i s velmi ohebným kontrášem Pávkem na hradě.

  7. Psát o Pekarové slušně, nelze po nikom žádat,nelidský asociální tvor,který se dostal do funkce jak,? Takže tohle žádat je odporné ,tohle stvoření se nemělo nikdy narodit

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here