Ukrajinci se etablovali na českém trhu práce, potvrzují průzkumy

224
prace
Foto: Redakce FinTag.cz

Zahraniční pracovníky – nepočítajíc občany členských států EU – zaměstnává zhruba polovina firem. Většina z nich zaměstnává Ukrajince. Vyplývá to z průzkumů trhu práce Hospodářské komory ČR [HK ČR] a personálních agentur.

Konkrétně zahraniční pracovníky podle výsledků aktuálního průzkumu HK ČR zaměstnává a plánuje v jejich zaměstnávání pokračovat 49,1 procenta firem zapojených do šetření. Celkem je pak otázka zaměstnávání zahraničních pracovníků relevantním tématem pro dvě třetiny respondentů [66,6 %].

Dalších 15,1 procenta dotazovaných zahraniční pracovníky sice nezaměstnává, ale do budoucna by k jejich zaměstnávání chtělo přistoupit. Pouze 2,4 procenta firem uvedlo, že nyní ve své firmě pracovníky ze zahraničí má, ale jsou rozhodnuti jejich zaměstnávání ukončit. Zbývající třetina firem uvedla, že nezaměstnává žádné zahraniční pracovníky a ani neuvažuje v tomto směru o změně.

Velká část Ukrajinek a Ukrajinců pracuje v Česku načerno

Z velkých firem zahraniční pracovníky zaměstnávají a plánují v tom pokračovat téměř tři čtvrtiny respondentů. U malých a středních podniků je to kolem poloviny. Mikro firmy se naopak nejvíce vyjadřovaly ve smyslu, že cizince ve firmě nemají a ani jejich přijetí neplánují. Tuto možnost zvolilo 60 procent z nich.

Většina zahraničních pracovníků jsou Ukrajinci

Mezi zeměmi mimo EU, ze kterých zahraniční pracovníci pocházejí, jednoznačně dominuje Ukrajina. Ukrajince zaměstnává 84,6 procenta firem. Druhou nejčastěji zaměstnávanou skupinou jsou Filipínci [16,8 %]. Následují pracovníci z Moldavska [11 %] a Mongolska [10,6 %]. V tomto případě jde o pracovníky, kteří do ČR přichází v rámci Programu kvalifikovaný zaměstnanec.

Původ pracovníků zaměstnávaných v rámci Programu kvalifikovaný zaměstnanec

[Zdroj: HK ČR]

„V rámci otevřené odpovědi „Jiné země mimo Program kvalifikovaný zaměstnanec“, kterou zvolila pětina respondentů, byl zmíněn poměrně široký výčet různých států, z nichž žádný výrazně nevyčníval svou četností nad ostatními. Firmy zmiňovaly například Vietnam, Bosnu a Hercegovinu nebo Egypt,” doplnil Martin Brychta z tiskového oddělení HK ČR.

Na českém trhu práce jsou i Poláci, Bulhaři a Maďaři

Závěry průzkumu HK ČR potvrzují i výsledky aktuálního šetření personální agentury Hofmann Personal. Z něj vyplynulo, že 74 procent výrobních, velkoobchodních a logistických firem v Česku zaměstnává cizince. 97 procent z nich má pracovníky z Ukrajiny.

Ukrajinci se vrátí domů, říká šéf ukrajinské obchodní komory

„V České republice je přibližně 350 000 lidí z Ukrajiny, kterých se dočasná ochrana týká. Závislost [českých firem] na nich je proto alarmující a nedostatek zaměstnanců řeší jen částečně. Navíc z pohledu ekonomiky není tento stav vůbec zdravý, protože se situace na Ukrajině může změnit,” uvedla Gabriela Hrbáčková, ředitelka agentury Hofmann Personal.

Česko hostí 32,5 Ukrajince na tisíc obyvatel. Průměr EU je 9,1

Dalšími zeměmi, které personalisté uvádějí jako nejčastěji zaměstnávanou národnost, jsou za Ukrajinou [97 %] pracovníci z Polska [16 %], Bulharska [9 %] a Maďarska [7 %].

„Česko by mělo zlepšit podmínky pro přijetí pracovníků i z jiných zemí. Předejde se tak případným problémům s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, které je dlouhodobě podstav,“ tvrdí Hrbáčková s tím, že před válkou na Ukrajině mohli Ukrajinci v České republice žádat o zaměstnaneckou kartu.

Česko stejně jako po II. světové válce absorbuje masu Ukrajinců

Vydávání těchto karet se po válce výrazně omezilo a začal nový vízový režim pro uprchlíky takzvaná dočasná ochrana. Ta aktuálně platí do března 2025. Evropská unie rozhodla o dalším prodloužení dočasné ochrany do března 2026, Česká republika podmínky jejího prodloužení schválí na podzim jako součást novely zákona Lex Ukrajina.

–RED–

1 komentář

  1. No jasně, všichni se etablovali. Jenže tito utekli před voj. převratem Majdan 2014 a užili si své ústrky od státních ouředníčků. Kdo nedal v Praze úplatek 5 000kč do dokladů, tak štempl nedostal. Pak platili výpalné ukáčkám=mafiím na hranicích, když vezli rodině dolary. Nyní tyto ekon. vyžírky za hrůzovlády se mají jako vepři v kukuřici o práci se nezajímají. Jedině tak se ožrat, kšeftovat s drogami, vybílit potravinové banky, zboží pro ně neurčené odvézt při dovolené na UA a kšeftovat kde se nic neděje. Od roku 1995 jsem těmto slušným Ukrajincům šéfoval, tak vím co zažívali s ouředníčky v Praze. Dnes jsou začleněni, platí daně, děti chodí-ily do školy, platili si ze svého pronájmy … nyní media s ČT jen lžou, tak jak dostali rozkazem z vlastizrádné hrůzovlády

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here