V USA vyhraje Harrisová, shodli se v odhadu analytici Plojhar i Brzek

472
v_USA
#Vítězné portfolio: Roman Chlupatý, Miroslav Plojhar a David Brzek / Foto: Redakce FinTag

Volby v USA jsou velké relevantní téma, investoři by se ale měli se sázkami na jejich výsledky raději držet zpátky, uvedli v debatě #VítěznéPortfolio stratég z České spořitelny Miroslav Plojhar a portfolio manažer z Fio banky David Brzek.

Vedle politiky se zaměřili na příčiny a možná řešení problémů Německa, potažmo celé Evropy. Debatě ale zprvu dominovalo téma prezidentských voleb v USA.

„Je to fifty-fifty. Spíš bych si tipnul, že vyhraje Kamala. Co bude v následujících letech dělat je jiná věc, dojde na zvyšování daní, ale už ne na změnu v geopolitické politice,“ uvedl v zářijové debatě Mirek Plojhar.

Volby v USA: Trump chce 15% korporátní daň, Harrisová 28%

Z hlediska investora u amerických voleb radí, počkat si, jak volby v USA skutečně dopadnou. A upozorňuje, že ve hře je kromě jiného i konsolidace stále více deficitních veřejných rozpočtů ve Spojených státech.

„A tam to bude buď špatný, nebo to bude hodně špatný,“ říká.

Jak vidí volby v USA David Brzek

Portfolio manažer David Brzek by do dlouhodobého „portfoliového investování“ americké prezidentské volby zase tolik nemíchal. Přesto tipuje, že spíše vyhraje Kamala Harrisová.

„Za mě by bylo, kdyby vyhrál republikán, ale nebyl to Trump,“ uvedl.

Upozorňuje na rizika, která pramení z obchodní války mezi Amerikou a Evropskou unií.

Co se týče ekonomického vývoje v Evropě, vyjádřili oba investiční analytici zklamání.

„To, co vidíme v Německu, ale i u nás, tak vidíme určitou deindustrializaci, ale hlavně vidíme následky politiky, která nemá ráda tržní řešení. […] Asi jsme se ještě dostatečně nepoučili,” uvedl Miroslav Plojhar.

Na otázku, co se s tím dá dělat, odpovídá: „To bude hodně těžký, ale všechnu regulaci vzít, dát dohromady, a škrtat v tom. Co to půjde. I když je jasné, že vše vyškrtat nepůjde.“

Krize se musí prohloubit, aby došlo k nějaké katarzi

K tomu, že se to stane, je ale skeptický. Krize se musí podle něj ještě více prohloubit, aby došlo k nějaké katarzi. Na druhé straně také říká, že česká ekonomika může růst i za současné situace.

„Za mě Evropa velký špatný. […] Ta nižší efektivita nás tu bude i nadále brzdit,“ uvedl k tématu David Brzek a za příklad dal pomalá stavební řízení a přemíru byrokracie v Česku.

„Samozřejmě najdou se výjimky, ale zaostáváme,“ dodal.

Dodatečná cla na čínská e-auta akcelerují čínskou výrobu v EU

Přesto podle Mirka Plojhara zůstává region střední Evropy pro investory stále zajímavý. Argumentuje dobrou kondicí českých firem. David Brzek v této souvislosti upozornil na vývoj bankovního trhu, jež se odráží v ceně akcií bank. A zmínil i zbrojní průmysl.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. V USA vyhraje větší populista, lhář, slibotechna .. z “demokratické” strany, tito gau.. jsou těmito podrazy pověstní. Tak to chtěli tkz. analytici na vše a na nic … přesněji říct. Mají zkušenosti s českou hrůzovládou i EU-EK.

  2. 2016 první úterý v listopadu přes den:
    Analytici a média, z toho Česká televize ještě v noci po volbách: “Vítězí Clintonová ve většině států, Hillery je budoucí prezidentka Spojených států amerických!”
    2016 první středa v listopadu ráno:
    Prezidentem Spojených států se proti očekávání stal Trump…”!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here