Komentář: Fiala nevykopl z vlády Piráty, ale vykopl z ní Ivana Bartoše

2756
Bartose
Ivan Bartoš, předseda Pirátů, který ale už složil funkci předsedy, vypráví v televizi, proč skončí ve vládě jako ministr pro místní rozvoj. Problémy kolem digitalizace stavebního řízení podle něj a jeho kolegů byly nafouklé. / Foto: Redakce FinTag

Včera jsme byli svědky dalšího z dílu vládní reality show. Premiér Petr Fiala [ODS] se odhodlal odvolat ministra pro místní rozvoj a předsedu Pirátů Ivana Bartoše. A následoval celodenní maratón vyjádření nejen od Pirátů.

Na počátku byly volby: I když to teď premiér Fiala zastírá, tak na počátku jeho finálního rozhodnutí odvolat ministra Bartoše z funkce, byly výsledky krajských voleb. V nich strany, které jsou teď u moci, zásadně neuspěly. Naopak uspěly ty strany, které se k moci zas anebo docela nově chtějí dostat. S vládou Petra Fialy jsou dlouhodobě nespokojení i ti lidé, kteří je volili. Což se děje za situace, kdy předseda hnutí ANO Andrej Babiš, snad dobře ví i proč, se drží veřejně spíš zpátky, a tak síla politiky “antibabiš” nefunguje.

Co s tím? Zdravá politická strana, jíž zastupují pracovití a odpovědní lidé, by nejspíš napřela síly do provádění potřebných změn v naší společnosti. Vládla by s lidem, ne proti lidu. Usilovala by o to, aby Česká republika patřila k nejvyspělejším zemím světa a dobře a spokojeně se v ní žilo.

U nás ale nemáme zdravé politické strany s pracovitými a odpovědnými lidmi. Politické funkce na centrální, ale i komunální úrovni od roku 1989 znovu ovládli zejména ti, kteří v politice nacházejí pohodlnou obživu. A nejen obživu, ale i moc a benefity všeho druhu. Začíná to u levných obědů v poslanecké sněmovně, pokračuje přednostními místy u doktora a končí speciálním přístupem k jejich nevychovaným dětem ve školách. Aby i ti mohli pokračovat v politické rodinné tradici.

Pokud by to tak nebylo, nebyli bychom včera svědky další z šarád. Tentokrát na téma, jak „vykopli Piráty z vlády“. Což je tedy vůbec první lež “našeho” nového politického příběhu, jehož se k naší škodě opět staneme svědky v následujících dnech a týdnech. Proč?

Běž domů, Ivane…

Premiér Fiala včera oznámil, že navrhne odvolat šéfa Pirátů Ivana Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj. Piráty rovněž požádal, aby mu za něj navrhli náhradu. Další dva pirátské ministry – Jana Lipavského coby ministra zahraničí a Michala Šalomouna jako ministra pro legislativu – naopak vychválil do nebe.

Premiér Fiala tedy nevykopl z vlády Piráty, ale navrhl z ní vykopnout pouze Ivana Bartoše. Piráti by tedy měli sklapnout, nešířit fámy, a pracovat s tímto jako faktem. A nikoli oblbovat ostatní tím, že vyhozením předsedy strany, který navíc po neúspěchu v krajských volbách složil funkci, se z vlády vyhazuje celá strana. I když…, složil funkci… To také není přesné, protože nové vedení a klidně by to mohlo být i toto staré, by si Piráti zvolili až skoro v půlce listopadu. To znamená, že zombie Bartoš a spol. by nás tu strašil jako zkrachovalý předseda strany ještě minimálně další dva měsíce.

Problém je v řízení státu. Tam je ten problém! Říká šéf NKÚ Kala

Jak vidno, Piráti ale nejsou partou do nepohody. Místo toho, aby z jejich strany zaznělo jasné „ne“, nebo jasné „ano“, slyšíme od nich nejasné „ano“ i „ne“. Z vlády je vykopli, oni neodcházejí. / Z vlády je vykopli, oni z vlády odcházejí. Tak se totiž dá vyložit jejich včerejší reakce. Avšak znovu, premiér Fiala vykopl z vlády Bartoše, ne Piráty. A i když by měl z vlády už dávno vykopnout chrliče frází a zapáleného svazáka Jana Lipavského, i toho Bartoše z vlády vykopl zatraceně pozdě.

Ona totiž taková nefunkční digitalizace stavebního řízení stojí stovky miliardy korun. A zdaleka nejde jen o ztráty z toho, že se tu zase nevystaví nové kancelářské budovy pro domácí a zahraniční firmy, ale i o to, že dostupnost vlastního bydlení, ale dnes i nájemního bydlení dlouhodobě patří v Česku mezi nejhorší na světě. Prostě a jasně, Bartoš podělal klíčový zákon a měl by za to nést politickou odpovědnost. Měl by se odporoučet.

Piráti buď dělají, že jsou úplně blbí, nebo jsou úplně blbí

Avšak bohužel. Piráti včera ukázali, že nemají nárok na to být v kterékoli vládě. To proto, že místo jasné a odpovědné reakce na vzniklou situaci hodili všechnu „špatnost“ na své kolegy z vlády. Tedy: Problémy kolem stavebního řízení se přifoukly, Fiala byl pod tlakem spolupracovníků, kteří mu vyhrožovali, že když nevyhodí Piráty z vlády, skončí on sám. Donedávna nás řídil Babiš, teď, rozuměj bez nás, nás zase budou řídit mediální a korporátní komplexy. Premiér se neumí chovat slušně a další podobné věty zazněly na jejich tiskové konferenci. Piráti dokonce i sdělili, že ve vládě ostatním koukali pod prsty, a proto je z ní vykopli. A tak trochu hráli i na tu notu, že pokud mají jít z vlády oni, měli by s nimi jít i kolegové ze STAN, s nímž do vlády vstupovali v koalici PirSTAN.

Tak včera mluvili Piráti, kteří za celou dobu existence vlády Petra Fialy výměnou za pár funkcí hlavně a jen poslušně drželi ústa a krok. S kolegy z vlády a ostatních stran se plácali po ramenou, jací jsou kabrňáci. Smutná podívaná. Pokud měl Ivan Bartoš vůbec ještě nějaký kredit, včera ho jako politik docela ztratil. Jeho kolegy a kolegyně, jako je pirátka Richterová, ponechám stranou, protože mám za to, že ti politický kredit neměli nikdy.

Richterová nemá odvahu dělat, natož dělat to, co je správné

Co přimělo Piráty k takové otočce ve výběru kamarádů? Odpověď je nasnadě, Piráti se bojí o funkce nejenom ministrů, ale i náměstků, poradců, členů všemožných rad a dalších  svých politických “podržtašků”. A proto včera jasně neřekli, zda ve vládě končí, nebo v ní naopak pokračují. Z nastalé situace se i teď snaží vytřískat – pro sebe – co nejvíce. Vyjádření Jana Lipavského v tom smyslu, že když bude muset podat demisi jako ministr zahraničí, ukončí ihned své členství u Pirátů, mluví za vše.

Nejde jen o Bartoše. Fialova vláda ČR dopředu neposouvá

Ze včerejší reality show, bohužel, nevyšel dobře ale ani premiér Petr Fiala. I ten si stejně jako celá pirátská parta utrhl ostudu. Předně se ukázalo, že nejenže neumí vyměnit ministra včas, ale on ho pořádně neumí vyměnit vůbec. Neumí mu to jasně sdělit, neumí si výměnu řádně předem vyjednat. A neumí si ji ani věrohodně obhájit před kolegy.

Kdyby to totiž uměl, ušetřil by nás včerejší frašky a frašky, která bude následovat v dalších dnech, kdy dojde na dohodovací řízení o odvolání Ivana Bartoše v rámci koaliční smlouvy. A Fialovým slovům, že náprava zpackané digitalizace stavebního řízení nesnese ani hodiny odkladu, se také nedá věřit.

Odhad ztrát kvůli potížím stavebního řízení je 100 miliard korun

Již téměř připravený stavební zákon právě jeho vláda v čele s Bartošem podělala už na úplném začátku tím, že jeho přijetí minimálně o rok a půl zpozdila. Aktuální [ne]digitalizace stavebního řízení byla jen třešničkou na dortu. Bartoš se měl poroučet mnohem dříve.

Jenomže, co bychom chtěli od premiéra, který ve své vládě toleruje ministry, jako jsou například ministr financí Zbyněk Stanjura, Vlastimil Válek, Vít Rakušan nebo Marian Jurečka? A je mu docela jedno, jaké jsou za nimi výsledky?

Česko zaostává za ostatními ve všem

O tom, v jakém stavu jsou české veřejné finance by se dalo psát dlouze, stejně jako o tom, v jakém stavu se nachází česká ekonomika. Článek by mohl skončit odstavcem, kdo to všechno platí. Dalo by se psát i o tom, že dostupnost zdravotní péče se lidem v Česku vzdaluje a vzdaluje se jim i možnost získat vlastní bydlení.

NKÚ: Zaostáváme ve všech klíčových ekonomických parametrech

A dalo by se psát i o tom, že od tragické střelby na Filozofické fakultě uběhlo přece jen dost času, abychom se vůbec dozvěděli, proč k ní došlo a co se udělalo pro to, aby se podobné události již rozhodně neopakovaly. Se střelbou na fakultě souvisí i případ ministra Jurečky, který ten den s kolegy řádně oslavil. A když bychom i toto přešli, pak je tu stále důchodová reforma, která žádnou důchodovou reformou ale není.

Proto i to, že právě teď premiér Fiala odvolává Ivana Bartoše, patří jen mezi další politické šarády. Je to plácnutí do vody, jehož skutečná hodnota je nulová. To vše navíc v situaci, kdy vyhlídky na lepší zítřky jsou jenom špatné.

Daniel Tácha

1 komentář

  1. Zákeřný teolog zachraňuje svoji kůži všelijakými podrazy jemu blízkými … Bartoše měl pokrytec vyhodit před volbami a ne čekat až jak dostanou hyeny z 5smečky napráskáno u voleb. Nyní by měla padnout tato nevláda komplet, svých průse.. mají na 300 let dopředu. Kuba bude za rok vládnout s Babišem, bez těchto nynějších … mafiánů ze slepenců

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here