Peníze z EU na povodně nejsou peníze navíc. Tyto peníze Česko už má

638
povodne
Ilustrační foto: Pixabay.com

Peníze na obnovu po povodních, které Evropská unie přislíbila několika zemím včetně Česka z fondu soudržnosti, bude nutné vzít ze současných programů. Kolik peněz takto Česko na povodně získá, se ale teprve analyzuje. 

Uvedlo to Ministerstvo pro místní rozvoj ČR [MMR]. V zásadě to není v rozporu s tím, co řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová minulý týden v Polsku. Oznámila tam, že státy střední a východní Evropy zasažené povodněmi budou moci využít deset miliard eur [cca 251 mld. Kč] z unijního Fondu soudržnosti. Zmínila i speciální Fond solidarity, ale v jeho případě o žádných konkrétních částkách nemluvila.

Pomoc EU povodněmi dotčeným zemím pak podle ní spočívá v tom, že načerpat peníze na povodňové projekty bude jednodušší a bez finanční spoluúčasti. Více se neví.

„Částka, kterou půjde ze současných programů za stávajících pravidel využít, je nyní předmětem analýz. Až budou zmapovány všechny potřeby, bude třeba řešit věc komplexně. Zřejmě i s využitím jiných evropských nástrojů jako Fond solidarity nebo Národní plán obnovy,” uvedli zástupci MMR.

Detaily návrhu Evropské komise pro poskytnutí peněz zatím MMR nezná. Podle jeho vyjádření ale půjde o prostředky, které vezme v již stávajících dotačních programech. Jen se flexibilněji načerpají. Potíž je, že MMR ale ani neví, kde a jak vezme částku pomoci EU ve výši dvou miliard eur [cca 50 mld. Kč].

Byla to velká chvíle zahraničního úspěchu

Premiér Petr Fiala [ODS] minulý týden po jednání s šéfkou komise von der Leyenovou řekl, že Česko by mělo z fondu soudržnosti v rámci obnovy po povodních získat dvě miliardy eur. Na největší část uvolněných peněz by mělo dosáhnout Polsko, pro které by mělo být vyčleněno pět miliard eur [cca 125,5 mld. Kč].

EU přidá Česku 50 miliard korun na sanaci škod po povodních

Avšak podle vyjádření Evropské komise z tohoto týdne peníze, o kterých mluvila von der Leyenová, nejsou nad to, kolik už se pro jednotlivé státy vyčlenilo v současném rozpočtovém období EU. Státy, pro které budou určeny, je ale budou moci nově použít například k obnově poničené infrastruktury. U projektu navíc odpadne jinak povinná finanční spoluúčast.

Evropský fond solidarity zůstal prozatím zavřený

Země zasažené přírodními katastrofami mohou k obnově poničené infrastruktury využívat také prostředky z Evropského fondu solidarity. Ten unie založila po povodních ve střední Evropě v roce 2002. Ten však šéfka unijní exekutivy zmínila jako jedno z řešení.

„Vím, že ty peníze nevystačí,” naopak uvedla minulý týden při návštěvě Polska.

České ministerstvo financí už tehdy ale upozorňovalo, že peníze z Fondu solidarity bývají uvolňovány s několikaměsíčním zpožděním. Nemohou tedy sloužit k pokrytí nejnutnějších potřeb ihned po povodních. Což ale platí i pro peníze z Fondu soudružnosti.

Vláda Petra Fialy si půjčí, aby měla na sanaci škod po povodních

Samo ministerstvo financí vyčlenilo na škody po povodních letos 30 miliard korun. Dalších deset miliard korun uvolní na sanaci škod po povodních v příštím roce. Celkem 40 miliard korun si půjčí prostřednictvím českých státních dluhopisů. Čímž prohloubí schodek letošního státního rozpočtu i toho na příští rok a zvedne výdaje na obsluhu státního dluhu. Ty jen letos činí 95 miliard korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here