V Americe znovuotevírají dříve odstavené jaderné elektrány

241
jaderne
Foto: Constellation Energy

Zavřená jaderná elektrárna Three Mile Island u amerického města Harrisburg v Pensylvánii se znovu otevře. Byla to právě tato elektrárna, která po své havárii v roce 1979 zbrzdila rozvoj jaderné energetiky v USA na několik desetiletí.

I když tehdejší roztavení druhého reaktoru elektrárny Three Mile Island nemělo fatální následky na její nejbližší okolí, přesto došlo ke zpřísnění mnoha jaderných zákonů v USA. Nové jaderné elektrárny se začaly v Americe následně stavět až po uplynutí dlouhých 33 let v roce 2012. Sama elektrárna Three Mile Island ale sloužila ještě do roku 2019. Její první reaktor produkoval 837 MW. Což krylo potřebu pro více než 800 000 domácností.

Co se děje v elektrárně Three Mile Island teď? Na to odpovídá v článku “The AI boom may give Three Mile Island a new life supplying power to Microsoft´s data centers”  agentura Associated Press [AP]. Ta upozorňuje na nově uzavřenou smlouvu mezi elektrárnou a technologickým gigantem, firmou Microsoft. Smlouva Microsoft zavazuje odebírat po dobu 20 let bezuhlíkovou energii z elektrárny pro provoz jeho datových center.

„Oznámení společnosti Constellation Energy přichází pět let poté, kdy její mateřská společnost Exelon jadernou elektrárnu uzavřela s tím, že je ztrátová. A že ji představitelé státu Pensylvánie odmítli dotovat,“ uvádí AP.

Microsoft neuvedl, která jeho datová centra odeberou energii z této elektrárny. Avšak ví se, že středoatlantická rozvodná síť sahá od Virginie, kde se centra Microsoftu a dalších firem nacházejí, až po Ohio, kde Microsoft plánuje výstavbu dalších takových center. Ani Microsoft ani Constellation podrobnosti smlouvy ale nezveřejnily. Microsoft za dodávky elektřiny zřejmě zaplatí vyšší než tržní cenu. Připlatí si za “čistší elektřinu”.

O elektrárně Three Mile Island

Elektrárna Three Mile Island, která stojí na ostrově řeky Susquehanna nedaleko města Harrisburku, se stala v roce 1979 místem největší katastrofy komerční jaderné elektrárny. Tehdy v ní došlo ke zničení jednoho z jejích dvou reaktorů.

Firma Constellation uvedla, že náklady na jeho opětovné zprovoznění dosáhnou 1,6 miliardy dolarů [cca 36 mld. Kč]. Což je podle ní oproti výstavbě nového reaktoru stále snesitelný náklad. Peníze si vyžádá oprava turbíny, generátoru, hlavního elektrického měniče, chladících a kontrolních systémů.

Firma doufá, že zničený reaktor zprovozní do roku 2028. K obnovení provozu potřebuje schválení od U.S. Nuclear Regulatory Commision a souhlas státních a místních úřadů.

„Znovuuvedení jaderné elektrárny do chodu je možné, ale ne snadné,“ říká Jacopo Buongiorno, jaderný vědec a profesor Center for Advanced Nuclear Energy Systems MIT.

Ukrajina plánuje nákup ruských jaderných reaktorů. Ozývá se kritika

„Vše závisí na tom, v jakém stavu jsou její části a systémy. Pokud byly během odstávky dobře servisovány, vše může jít velice hladce,“ doplňuje.

Právě o tom mluvčí vlastníka továrny, společnost Constellation, ujišťuje. Tvrdí, že vše je ve výborném stavu. Upozorňuje, že zničený reaktor byl dlouhodobě zapečetěný, ale jeho dvě chladicí věže jsou v pořádku. Poškozené jádro reaktoru bylo navíc převezeno do laboratoří ministerstva energetiky v Idaho. To, co v reaktoru zůstalo, a bylo vysoce radioaktivní, se zalilo betonem. Ani rozvodné sítě, ani chladící věže, ovládací centrum a ani její betonové prvky poškozeny nebyly, uvádí.

Výhodná smlouva pro všechny strany

Smlouva mezi Constellation a Microsoftem je podle Buongiorna výhodná pro obě strany. Navíc je levnější jadernou elektrárnu restartovat než stavět novou.

A spokojený může být i Microsoft. Nákupem z ní nově vyrobené elektřiny splní svůj „ESG závazek“, že do roku 2030 dosáhne uhlíkové neutrality. Přičemž poptávka po elektřině se aktuálně soustřeďuje zejména ve Virginii a Texasu, kde vznikají nová datová centra nejrychleji. Jde o centra gigantů, jako je právě Microsoft, ale i Alphabet, Amazon a mnoho dalších. Všechna si žádají čím dál více energie. Na spotřebě elektřiny se v USA podílejí čtyřmi procenty a do roku 2030 se má tento podíl zdvojnásobit.

Válka o AI: Vyhraje Google nebo Microsoft?

Plán na restartování elektrárny Three Mile Island podle AP přichází v době renesance jaderné energetiky v USA. Podle AP se smlouva Constellation a Microsoftu i časově kryje s tlakem Bidenovy administrativy vzít opět na milost jadernou energetiku, to kvůli omezení produkce skleníkových plynů. Loni v USA uvedli do provozu jadernou elektrárnu Georgia Power. Šlo o vůbec první postavenou elektrárnu od incidentu Three Mile Island.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here