Moody’s opět snížila rating Izraeli. Varuje před rozšiřováním konfliktu

94
rating
Foto: Pixabay.com

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s znovu zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Izraele, tentokrát hned o dva stupně na známku Baa1. Moody’s snížila rating Izraeli už letos v únoru ze známky A1 na A2.

Tehdy zhoršila i hodnocení výhledu ze stabilního na negativní. Negativní výhled ponechala agentura i ve svém aktuálním hodnocení. Což signalizuje, že v budoucnosti v závislosti na pokračujících bojích nejspíš znovu přikročí k dalšímu zhoršení ratingové známky. V letošním roce snížily rating Izraele také agentury S&P Global a Fitch.

Agentura Moody’s své aktuální rozhodnutí zdůvodnila zvýšenými geopolitickými riziky. Poukazuje hlavně na nynější eskalaci konfliktu mezi Izraelem a libanonským šíitským hnutím Hizballáh. Zároveň podle agentury opadly naděje na příměří s palestinským teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy.

V Libanonu Izrael rozpoutal peklo. V pohybu jsou stovky tisíc lidí

„Očekáváme, že izraelská ekonomika bude vojenským konfliktem oslabena trvaleji, než se dříve předpokládalo,” uvedla Moody’s.

Upřesnila, že již neočekává rychlé a silné hospodářské oživení Izraele, jako se tomu dělo v případě dřívějších konfliktů. Izraelský šekel klesl vůči dolaru, zatímco akcie na burze v Tel Avivu oslabily.

Vývoj kurzu dolaru vůči izraelskému šekelu

[Zdroj: xStation

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Významně ovlivňuje ochotu věřitelů příslušnému subjektu půjčovat a rovněž podmínky půjčky, hlavně úrokovou sazbu.

Izraelský ministr financí Becalel Smotrič již v srpnu, kdy zemi snížila úvěrový rating agentura Fitch, uvedl, že „snížení ratingu kvůli válce a geopolitickým rizikům, která z ní vyplývají, je přirozené.”

Izraelská ekonomika roste o 1,2 procenta

Navzdory výdajům na potírání terorismu izraelská ekonomika roste. Hrubý domácí produkt [HDP] země podle tamějšího statistického úřadu v celoročním přepočtu v letošním druhém čtvrtletí stoupl o 1,2 procenta. Výsledek i tak zaostal za očekáváními. Ekonomové v anketě agentury Reuters odhadovali průměrný růst o 4,4 procenta.

Statistický úřad nicméně zpřesnil růst v prvním čtvrtletí na 17,3 procenta z původně ohlášených 14,4 procenta. Izraelská ekonomika se v prvním čtvrtletí zotavila po propadu o 20,6 procenta. Ten zaznamenala v posledních třech měsících loňského roku.

V první polovině letošního roku činil růst izraelské ekonomiky 2,5 procenta, zatímco v loňském prvním pololetí to bylo 4,5 procenta.

Do válčícího Izraele dál jezdí turisté. Ekonomika ale varuje

„Ekonomika se z války vzpamatovává s obtížemi, zejména kvůli problémům na straně nabídky, ne poptávky,” uvedl ekonom Jonathan Katz ze společnosti Leader Capital Markets, který poukázal na nedostatek pracovních sil po vypuknutí konfliktu s Hamásem.

Izrael má problém i s inflací. Ta v posledních měsících rychle roste. V srpnu se dostala na 3,6 procenta. Což je o procento více než na počátku letošního roku. Zároveň se pohybuje nad inflačním cílem izraelské centrální banky. Ta drží meziroční inflaci v rozpětí od jednoho do tří procent.

Vývoj inflace v Izraeli v procentech

[Zdroj: Central Bureau of Statistics, Israel]

„Protože slabé údaje o hospodářském růstu pramení z problémů na straně nabídky, nikoli poptávky, neočekává se snížení úrokových sazeb. Hlavně na pozadí známek zrychlování inflace a vysoké úrovně geopolitických rizik,” uvedl Katz.

Rating Izraeli nedávno snížila i agentura Fitch

Moody’s není první významná agentura, která Izraeli snížila úvěrovou známku. V srpnu ke stejnému kroku přistoupila agentura Fitch. Ta snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Izraele o jeden stupeň na známku A. Důvodem bylo opět zhoršení geopolitického rizika. Hodnocení dluhu země je nadále v pásmu střední vyšší kvalita, výhled ratingu je ale negativní. To znamená, že by se mohl dál snížit.

„Izraelská ekonomika je silná a funguje velmi dobře. Snížení ratingu je důsledkem toho, že se Izrael na několika frontách potýká s válkou, která je mu vnucena,” uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu s tím, že po vítězství Izraele jeho rating opět stoupne.

Ne každý to ale vidí stejně.

„Podle našeho názoru může konflikt v Gaze trvat až do roku 2025 a existuje riziko jeho rozšíření na další fronty,” uvedla agentura Fitch.

Obviňovat Izrael z genocidy Palestinců je úplně mimo

Podle jejích zástupců se obavy, že by konflikt v Pásmu Gazy mohl přerůst v širší válku na Blízkém východě, vystupňovaly, když izraelské síly zabily důležité představitele Hamásu a libanonského hnutí Hizballáh.

„Veřejné finance byly narušeny. V roce 2024 očekáváme rozpočtový deficit 7,8 procenta hrubého domácího produktu, zatímco dluh ve střednědobém horizontu zůstane nad 70 procenty HDP,” uvedla ratingová agentura.

Žádná krev, žádná publicita, ordinují Palestincům v Gaze jejich vůdci

Předpověděla zároveň, že dluh země bude mít rostoucí tendenci i po roce 2025, pokud budou pokračovat vyšší vojenské výdaje a nejistota v ekonomice. V červenci rozpočtový deficit Izraele činil 8,1 procenta HDP.

Ministr financí Smotrič ale vyjádřil přesvědčení, že se schodek do konce roku vrátí k cílové hodnotě 6,6 procenta HDP stanovené pro letošní rok. Už také začaly předběžné diskuse o státním rozpočtu na rok 2025 a podle Smotriče bude schválen zodpovědný rozpočet, který podpoří válku a zároveň zachová fiskální rámce.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here