Od 1. října platí podmínka 40leté doby pojištění pro předčasný důchod

14058
predcasny_duchod
Ilustrační foto: Freepik.com

Od 1. října začíná platit podmínka, kdy žadatelé o předčasný důchod musí splnit 40 let doby důchodového pojištění. Důchod se jim i trvale poníží o 1,5 procenta za každých 90 dnů dřívějšího odchodu a na čas přijdou i o valorizaci zásluhové části. 

Do předčasné penze už nyní lidé odcházejí nejdříve tři roky před dosažením zákonem stanoveného důchodového věku. Od 1. října začíná platit další ze zpřísňujících podmínek pro čerpání předčasné penze a tím je 40letá doba účasti na důchodovém pojištění. Na změnu upozorňuje Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ].

„Od 1. října 2024 platí pro nárok na předčasný starobní důchod podmínka získání alespoň 40 let doby pojištění, která zahrnuje doby důchodového pojištění [získané výdělečnou činností] a náhradní doby důchodového pojištění,“ informují zástupci sociální správy.

Do náhradní doby důchodového pojištění se zahrnuje doba strávená péčí o dítě do čtyř let věku. Dále i péče o osobu závislou na pomoci jiných, to ale jen pokud jí úřady přiznaly 2. stupeň závislosti. Do náhradní doby pojištění se zahrnuje základní vojenská služba a v určitém rozsahu evidence na Úřadu práce ČR [ÚP ČR].

Do důchodového pojištění se zahrnují nanejvýš tři roky v evidenci úřadu práce, kdy uchazeč nepobíral žádnou podporu. To ale jen v případě, že není daný uchazeč mladší 55 let. Doba, po kterou podporu, ať už v nezaměstnanosti, nebo při rekvalifikaci pobíral, se započítává v celém rozsahu. Obě tyto doby fungují jako náhradní doby pojištění, nicméně pro výši důchodu se krátí na 80 procent.

Dobu pojištění dnešní důchodci pohodlně překračují

Další ne příliš dobrou zprávou v souvislosti se zpřísňováním podmínek pro odchod do předčasné penze je, že od roku 2010 už se do doby důchodového pojištění nezapočítává doba studia. Do té doby se do ní započítávalo 6 let po dosažení věku 18 let. Studium po roce 2009 se dnes hodnotí pouze pro nárok na invalidní důchod, nikoliv ale pro jeho výši.

Což vzhledem k tomu, že se prodlužuje doba, kterou studenti stráví na školách, sehraje v budoucnu v čerpání předčasných penzí ne nevýznamnou roli. Přesto, že nyní sociální správa tvrdí, že i 40letou dobu pojištění dnes lidé hodně překračují.

„V průměru mají důchodci, kteří odcházejí do předčasného starobního důchodu, 45 let důchodového pojištění,“ uvádí.

Řádný a předčasný důchod se liší zhruba o 1 600 korun

Jak už bylo zmíněno, do předčasné penze se již dnes odchází nejdříve tři roky před dosažením důchodového věku žadatele. Zásadní u této dávky dále je, že při jejím výpočtu se důchod trvale krátí, to o 1,5 % za každých 90 dnů dřívějšího odchodu do důchodu.

Na to navazuje další zpřísnění, které má lidi od čerpání předčasných důchodů odradit. A sice, že procentní výměra předčasného důchodu se až do dne dosažení důchodového věku pro řádný starobní důchod nevalorizuje.

„Je třeba si uvědomit, že přiznání předčasného starobního důchodu je nevratné a jeho krácení je trvalé,“ upozorňuje na nevýhody předčasného důchodu sociální správa.

O předčasný důchod se žádá čtyři měsíce dopředu

Sociální správa u předčasné penze dále upozorňuje, že datum jejího přiznání se stanoví nejdříve ode dne uplatnění žádosti o tento důchod. A uplatnit ji lidé mohou sepsáním přímo na pobočce správy sociálního zabezpečení nebo i online vyplněním žádosti o důchod přes ePortál ČSSZ. Další možností, jak zahájit její vyřizování, je doručení tiskopisu s názvem „Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění“. Poté je třeba do 90 dnů žádost o důchod sepsat či odeslat online.

„Předčasný starobní důchod tak lze přiznat nejdříve ode dne podání žádosti o tento důchod, respektive dne doručení tiskopisu „Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění“,“ upozorňují zástupci ČSSZ.

Při úmrtí důchodce vratku penze určuje její výplatní den

Jinak řečeno, přiznat jej úředníci nemohou zpětně před tímto datem. Na druhou stranu se o něj žádá nejvýše čtyři měsíce dopředu. Pro lepší pochopení přidává ČSSZ názorný příklad.

  • Pojištěnec uplatnil a doručil dne 24. 9. 2024 tiskopis „Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění“. A pak dne 6. 11. 2024, tedy v zákonem stanovené 90denní lhůtě, se dostavil na okresní správu sociálního zabezpečení k sepsání žádosti o předčasný starobní důchod.

V rámci volby data přiznání tohoto důchodu může stanovit datum nejdříve od 24. 9. 2024, s ohledem na uplatněný tiskopis. A nejvýše v březnu 2025, to je 4 měsíce dopředu ode dne sepisování žádosti o důchod.

Předdůchod není příjmem u příspěvku na bydlení. A má i další výhody

Dalším omezením u předčasného důchodu je limitovaná výdělečná činnost. Lidé s touto dávku si smějí přivydělat pouze do takové výše, která jim nezakládá účast na důchodovém pojištění. Nejčastěji pracují tito lidé na dohody o provedení práce s výdělkem do 10 tisíc korun za měsíc. Druhou možností je pro ně zaměstnání malého rozsahu s příjmem nižším než rozhodný příjem 4 000 Kč za měsíc.

„U OSVČ nesmí příjem z této činnosti po odpočtu výdajů přesáhnout zákonem stanovenou hranici, která v roce 2024 činí 8 794 Kč za každý měsíc výkonu samostatné výdělečné činnosti,“ doplňuje sociální správa.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here