Na Liberecku lidem i firmám stoupnou daně z nemovitosti

583
Náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci / Foto: Redakce FinTag

Města a obce na Liberecku se v přístupu k dani z nemovitosti liší. Nejvíc tato daň zřejmě vzroste příští rok v Jablonci nad Nisou. Kvůli úpravě koeficientu se tam zvýší v průměru o 140 procent. V Liberci daň stoupne vybraným firmám.

Více na dani zaplatí také vlastníci nemovitostí v Turnově na Semilsku. Vládní konsolidační balíček letos daň z nemovitosti zvýšil v průměru o 80 procent, čímž vzrostly příjmy obcí.

Město Zlín zvedlo daň z nemovitosti pětinásobně. Teď ji snižuje

V Jablonci, který je druhým největším městem v Libereckém kraji, měli do loňska ze statutárních měst nejnižší daň, ročně na ní vybírali kolem 21 milionů korun. Letos daň a příjmy z ní s novelou vzrostly na 36 milionů korun. A v příštím roce se zvýší zákonný koeficient podle velikosti města na 3,5, a Jablonec tak získá do městské kasy dalších zhruba sedm milionů, dohromady 43 milionů korun. V červnu k tomu zastupitelé přidali místní koeficient 2, kterým se daň ještě zdvojnásobí. A to značí:

  • Majitel rodinného domu zaplatí příští rok na dani téměř pětkrát víc než loni. 

Víc zaplatí i majitelé nemovitostí v Turnově, z daně by mělo město získat 50 milionů korun, tedy asi o 28 procent víc. Zatímco majitelům domů a bytů stoupne daň úpravou koeficientu jen zhruba o 14 procent, vlastníci objektů k podnikání zaplatí o 43 procent víc a majitelům rekreačních nemovitostí vzroste daň o dvě třetiny.

Proč na Liberecku znovu roste daň z nemovitosti

Důvod, proč dochází k dalšímu zvýšení daní, spočívá v tom, že některá ustanovení obecních vyhlášek v příštím roce pozbydou platnosti.

„Kdybychom nepřijali vyhlášku, tak by se zvýšila daň z nemovitostí trvale bydlícím obyvatelům o dalších 42 procent, naopak by se snížila pro majitele rekreačních objektů, garáží a pro podnikatele,” řekl starosta města Tomáš Hocke [Nezávislý blok].

To by podle něj nebylo fér. V regionu ale dochází i k dalším změnám. Vyšší daň z nemovitosti budou platit od příštího roku firmy z 51 průmyslových a obchodních lokalit se zvýšenou dopravní zátěží v Liberci. Pro ostatní zůstane na letošní úrovni. Podle primátora Jaroslava Zámečníka [Starostové pro Liberecký kraj] by tak měla radnice k letošním 244 milionům korun získat navíc 35 až 40 milionů korun.

Na Liberec dopadl konsolidační balíček. A tak zvedá daně firmám

Liberec využil opatření obecné povahy, kdy se zvýšení daně týká obou průmyslových zón, velkých obchodních center, garáží dopravního podniku nebo třeba obalovny v Machníně. Peníze získané navíc chce město investovat do obnovy silnic a mostů.

Jinde daně zůstávají

Naopak jen minimální změny čekají vlastníky nemovitostí v České Lípě, radnice toho dosáhla úpravou koeficientů. Město tak příští rok vybere místo letošních 75,4 milionu zhruba o jeden milion méně.

„Domluvili jsme se, že nechceme další zátěž pro většinu občanů a snažili jsme se nastavit koeficienty tak, abychom z nich tu zátěž sejmuli,” komentovala vyhlášku starostka Jitka Volfová [ANO].

Samotné město bude mít pro daň místní koeficient 2, pro okrajové části budou ale platit koeficienty nižší, nejnižší koeficient činí 1,2, to pro části Vítkov a Vlčí Důl.

Liberec: Když chceš, tak se máš dobře. Je to jen na Tobě!

A například ve Frýdlantu na Liberecku se radnice rozhodla daň snížit. Zastupitelé v září schválili vyhlášku s místním koeficientem 0,8, který se vztahuje na všechny nemovitosti a na celé katastrální území města.

„Vždy jsme hájili zachování sazby daně na dlouhodobé úrovni, abychom místní nezatěžovali dalšími náklady,” řekl starosta Dan Ramzer [ODS].

I proto podle něj vedení města upravilo koeficient tak, aby daň o pětinu snížilo. To přesto, že změna městu přinese příští rok o 1,24 milionu korun méně než letos.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here