Po izraelské vojenské akci v Libanonu rychle stoupá cena ropy

338
ropy
Foto: Pixabay.com

Hlavní geopolitickou událostí včerejšího [1.10.] dne byl raketový útok Íránu na Izrael. Jedním z výsledků je akcelerace růstu ceny ropy, která od začátku roku jenom ztrácela. A cena ropy roste i dnes. 

Od svých letošních maxim z dubna se „černé zlato” propadlo o 23 procent na 70 USD za barel. To už ale neplatí… Blízký východ je v celosvětovém měřítku významný producent ropy. V této oblasti se těží desítky milionů barelů denně a samotný Írán nyní produkuje až čtyři miliony barelů denně. Což je nejvyšší produkce Íránu za posledních více než pět let.

A jedním z možných cílů izraelské odvety může být íránská ropná infrastruktura. Pokud by na ni Izrael zaútočil a výrazně ji poškodil, mohlo by to vyvolat paniku na trhu s ropou. Ropa, která má za sebou dlouhodobý pokles, by znovu zdražila. Ceny ropy přitom rostly již včera o více než tři procenta. Také dnes pokračují v mírném růstu o necelé procento.

1.10. až 2.10.: Aktuální vývoj ceny ropy

 

 

 

 

 

 

[Zdroj: xStation]

Kartami může zamíchat i postoj USA, které jsou dlouhodobým spojencem Izraele. Vzhledem k blížícím se prezidentským volbám v USA jsou právě ceny benzínu v USA velmi citlivé téma. A je proto možné, že současná Bidenova administrativa bude v tomto případě o něco zdrženlivější. Už kvůli tomu, že další eskalace by téměř jistě způsobila růst cen ropy, a tedy i benzínu, což není před volbami ideální. To se jistě netýká jen USA, ale celého světa, protože konflikt ovlivňuje ceny ropy na všech burzách.

Nejen ceny ropy, ale rostla i cena zlata

Kromě ropy na útoky reagovaly i další trhy. Jako první jmenujme zlato. To se v podobných situacích považuje za bezpečný přístav, a zlato na útok reagovalo růstem zhruba o procento. Posílily i americký dolar a americké dluhopisy.

27.9. až 2.10.: Vývoj ceny zlata

[Zdroj: xStation]

Na druhé straně bitcoin, který patří mezi riziková aktiva, klesal. Včera se propadl o více než čtyři procenta. Americké akciové trhy spadly o jedno až dvě procenta podle konkrétního indexu.

Zbrojaři zase jedou

Komu se nyní hodně daří, jsou akcie zbrojařů. Největší z nich je americká společnost Lockheed Martin, která vyrábí například i stíhačky F-35, jež používá Izrael a kupuje mnoho evropských zemí.

25.9. až 2.10.: Vývoj ceny akcií Lockheed Martin

[Zdroj: xStation]

Akcie této společnosti včera poprvé vzrostly o 3,5 procenta na historická maxima nad 600 USD. V podobných situacích je však třeba počítat s tím, že trhy mohou prudce reagovat na další kroky zúčastněných stran a také na prohlášení jejich hlavních představitelů. A tak velké pohyby ještě nemusí být u konce.

Tomáš Vranka, analytik XTB a spolupracovník redakce

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here