Z práce přímo do rakve: Sněmovna jedná o věku odchodu do penze

7479
do_penze
Nejen důchody živa je Sněmovna. V úvodu včerejší schůze složili slib tři noví poslanci – Silvia Doušová [STAN], Radim Jirout [ODS] a Josef Váňa [ANO] nahradili zákonodárce, kteří byli v září zvoleni do Senátu. / Foto: PSP ČR

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] znovu upravil vládní návrh parametrických změn v důchodovém systému. S vládou teď prosazuje posunutí maximální výše věku pro odchod do penze na 67 let.

Návrh novely, která toto zavádí, aktuálně projednává Poslanecká sněmovna PČR na mimořádné schůzi. Tu vyvolala na popud vlády Petra Fialy [ODS]. Mimořádná schůze řeší novelu penzí a dále zvýšení koncesionářských poplatků. V případě penzí přichází ministr Jurečka s další změnou, která se týká prodloužení věku pro odchod do penze.

„Aktuální změna neznamená nic jiného, než to, že lidé budou v budoucnu odcházet do starobního důchodu nejpozději v 67 letech věku,” uvedl ministra Jurečka.

Sněmovní sociální výbor už začátkem září doporučil hlasy vládní většiny schválení takzvané vládní reformy penzí s pomalejším zvyšováním důchodového věku nad 65 let. A to o jeden měsíc ročně. Původně to mělo být o dva měsíce každý rok.

Kdy odcházejí lidé do penze v okolních zemích
Země Základní důchodový věk u žen Základní důchodový věk u mužů
Slovensko * 64 64
Polsko 60 65
Rakousko 60,5 65
Německo 65 let a sedm měsíců 65 let a sedm měsíců

[*odhad; podle slovenské Sociální pojišťovny nelze uvést jeden údaj, protože by se nevztahoval na 80 procent lidí / Zdroj: EK]

„Toto pravidlo však neobsahuje žádný věkový strop důchodového věku. Pokračování ve zvyšování důchodového věku i po roce 2030 se proto navrhuje omezit pevnou věkovou hranicí. A to hranicí 67 let,” uvádí v pozměňovacím návrhu místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a člen sociálního a rozpočtového výboru Jiří Navrátil.

Právě Navrátil vede skupinu koaličních poslanců, která aktuální změnu předkládá. Což potvrdil i ministr Jurečka.

„Bude tady ve druhém čtení načten pozměňovací návrh, který to stropuje na té hranici 67 let. Kam by to v tom tempu jednoho měsíce vyrostlo někdy kolem roku 2050,” řekl a dodal, že to „neznamená, že z práce půjdeme přímo do hrobu”.

Narážel tím na slova a kritiku opoziční SPD, která vládní návrh popsala jako “z práce do rakve”. Proti návrhu se postavilo i opoziční hnutí ANO.

„Obstruuju proto, aby neokradli naše důchodce,“ uvedl například šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ten včera strávil u řečnického pultíku ve Sněmovně tři hodiny bez přestávky.

Co říkají analytici na horní limit pro odchod do penze

Ekonomové se k aktuální změně parametrů prvního pilíře důchodového systému stavějí spíše zdrženlivě.

„Zafixování věku odchodu do penze na 67 let je řešení, které není úplně čisté z hlediska demografických projekcí. Umožní ale po dlouhou dobu dosahovat kýžených cílů penzijní reformy,” říká analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Při každoročním prodlužování věku odchodu do penze o jeden měsíc podle něj navržená úprava znamená stabilizaci podmínek na dobu 24 let.

„Politici se tedy budou muset vrátit k otázce důchodového věku za dvacet či více let. Což přináší výrazné zmírnění dnešní nejistoty,“ dodává.

„Reálně to nic nemění, protože tohoto stropu bychom dosáhli i podle dosavadního znění novely až za mnoho let,” souhlasí analytik Natlandu Petr Bartoň.

Od 1. října platí podmínka 40leté doby pojištění pro předčasný důchod

Co se týče politických dopadů, podle politologa Lukáše Linka ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR na voliče oznámení o zastropování věku odchodu do důchodu příliš nezapůsobí.

„Přestože zvyšování věku odchodu do důchodu teď koalice zkouší zastavit, tak každý ví, že to chtěli prodlužovat,” říká k vnímání změn ze strany společnosti.

Opozice se podle něj naopak staví do role těch, kteří zvyšování důchodového věku zastaví. Což je podle něj pro voliče jasný signál.

„Tohle je kosmetická změna, kterou zaregistruje pár procent lidí, kteří politiku sledují,” uvedl k samotnému návrhu na zastropování věku odchodu do penze.

Jednání ve Sněmovně pokračují i dnes

Včerejší jednání, které trvalo 13 hodin, Sněmovna přerušila ve 22:00. Aniž by cokoli schválila, či neschválila. Do debaty, v níž převažovaly kritické hlasy poslanců ANO a SPD, byly ještě v době jejího přerušení přihlášeny tři desítky poslanců. Jako poslední vystoupil poslanec ANO Hubert Lang.

„Já nevím, co bude za týden v tomto státě pod vaším vedením. A vy tady predikujete věci, které budou za 50 let,” řekl na adresu kabinetu.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura ke včerejšímu jednání na síti X uvedl: „To je neuvěřitelná prasárna – z práce přímo do rakve. Právě teď  ve Sněmovně prosazuje Fialova vláda zákon na neomezenou hranici věku odchodu do důchodu. A zároveň další snižování všech důchodů. Pakliže bude SPD po příštích volbách ve vládě, vrátíme maximální hranici věku odchodu do důchodu zpět na 65 let a znovu zvýšíme důchody.“

Současný důchodový systém je pro většinu Čechů nesrozumitelný

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová řekla, že vládní návrh nepředstavuje důchodovou reformu. Neobsahuje podle ní žádné nové zdroje ani motivační prvky.

„Předložené změny mají jedinou ambici. A to co nejvíce zkrátit pobyt v důchodu silným ročníkům 70. let, takzvaným Husákovým dětem,“ uvedla.

K debatě o změně nastavení důchodového systému se Sněmovna vrací dnes. Živě ji lze sledovat na tomto odkazu. Až poslanci ukončí debatu o novele penzí, přijde na řadu novela zákona, která navyšuje koncesionářské poplatky pro Českou televizi a Český rozhlas. I v tomto případě se očekává vzrušená diskuze.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here