TOP 09 a ODS nečekaně navrhly omezit náročné profese

5958
narocen_profese
Do projednávané novely o důchodovém pojištění podali předsedové klubů TOP 09 a ODS Jan Jakob a Marek Benda návrh, který vztáhne náročné profese s nárokem na dřívější a neponížený důchod jen na 4. kategorii prací, 3. kategorie vypadne. / Foto: TOP 09

Do projednávané novely o důchodovém pojištění podali předsedové klubů TOP 09 a ODS Jan Jakob a Marek Benda návrh, který vztáhne náročné profese s nárokem na dřívější a neponížený důchod jen na 4. kategorii prací.

3. kategorie prací by tak z návrhu vypadla. Při přijetí takového návrhu, který vypouští z původní úpravy některé z třetí kategorie prací s možností uznání jako náročné profese a nárokem na dřívější odchod do důchodu bez ponížení dávky, by se náročné profese dotkly jen čtvrté kategorie prací. V ní pracuje asi 12 tisíc lidí, ve třetí kategorii je to asi 109 tisíc pracovníků.

„Navrhuje se úpravu v novele zákona o důchodovém pojištění zúžit tak, aby se vztahovala jen na práce zařazené do kategorie čtvrté. Tedy na práce nejrizikovější z hlediska dopadů na zdraví zaměstnanců,“ napsali předkladatelé v důvodové zprávě.

Práce zařazené pouze v kategorii čtvrté byly podle nich zvoleny jako náročné především z důvodu, že se jedná o nejrizikovější kategorii pro zdraví. Při takových pracích jsou překračovány hygienické limity.

„Tedy hrozí vysoké riziko ohrožení zdraví, které nelze vyloučit ani při používání dostupných a použitelných ochranných opatření,” argumentují pro změnu návrhu v novele o důchodovém pojištění její předkladatelé.

Podle jednoho z nich poslance Marka Bendy jde o návrh dvou stran současné vládní čtyřkoalice.

„Budeme se muset do třetího čtení domluvit, které návrhy budou koaličně podpořeny,” řekl novinářům Benda.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] potvrdil, že se o úpravě náročných profesí bude ještě jednat. Stoprocentní shoda podle něho dosud nebyla. Protože Sněmovna v reformě zřejmě zpomalí navyšování věku pro odchod do penze z dvou měsíců za rok na jeden měsíc ročně, umí si, jak řekl, omezení okruhu rizikových profesí představit. Lidi, kteří by ze skupiny vypadli, by chtěl podpořit pomocí doplňkového penzijního spoření.

„Abychom příspěvek zaměstnavatele navázali povinně na přispívání těm lidem do třetího pilíře,” nastínil své další plány v důchodové novele ministr Jurečka.

Pozměňovák TOP 09 a ODS překvapuje…

Podle navrhované úpravy poslanců Jakoba a Bendy by z novely vypadly práce zařazené do třetí kategorie, které se v původním návrhu měly dát uznat jako náročné profese. Přesněji mělo jít původně o práce, které doprovázejí vibrace, zátěž chladem nebo teplem nebo celková fyzická zátěž.

Podle dřívějšího prohlášení ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky [KDU-ČSL] je v třetí kategorii asi 109 tisíc pracovníků. A podle něj nejde přesně jmenovat ty profese z třetí kategorie, které splňují podmínky náročné profese. Na rozdíl od 4. kategorie profesí, které se po nabytí platnosti novely budou považovat všechny jako náročná povolání. Ve čtvrté kategorii je asi 12 tisíc pracovníků.

Náročné profese: Plný důchod dostane dříve asi 120 tisíc lidí

Oproti tomu u třetí kategorie rizikových prací se musí při hodnocení jejich náročnosti zvažovat konkrétní pracovní zařazení v dané oblasti. Například to, s jakou technologií výroby zaměstnanec či živnostník pracoval. S jakými látkami se dostával do kontaktu. A jak tato rizika snižují používané ochranné pomůcky.

Příkladem jako náročné profese jmenoval pracovníky v lesnictví, seřizovače obráběcích strojů, důlní pracovníky v kontaktu s důlními přístroji [horníci]. Dále zdravotní sestry s některými specializacemi a pracovnice v sociálních službách, jejichž práce je zvlášť fyzicky náročná. Ministr zmínil také kováře, skláře, svářeče a další fyzicky náročná povolání.

„Nemá to být politické rozhodování,“ zdůraznil letos při představování novely ministr.

Předkladatelé změny upozorňují na finanční dopady

Nyní se ale do návrhu novely, která rozšiřuje okruh náročných profesí, dostala úprava, která z nich vypouští celou třetí kategorii prací. A vztahuje se výhradně na 4. kategorii prací. Předkladatelé změny argumentují, že tím zmírní finanční dopady takového kroku.

„Tímto zúžením ve vymezení okruhu rizikových prací se dosáhne určité redukce případných negativních finančních dopadů spojených s rozšířením okruhu pojištěnců s nárokem na dřívější odchod do nekráceného starobního důchodu. Předpokládá se, že půjde o necelých 15 000 osob,” stojí ve zdůvodnění.

Do předčasné penze půjdou už jen lidé se 40letou dobou pojištění

Podle nich by bylo účelné nejprve zhodnotit dopady rozšíření okruhu lidí se sníženým důchodovým věkem na ty, kteří pracují ve čtvrté kategorii prací.

„A až poté případně přistoupit k další úpravě okruhu osob, kterých by se týkalo,” píší v důvodové zprávě.

Uznaná náročná povolání odcházejí až o pět let dříve do důchodu v závislosti na počtu odpracovaných směn v takové práci. Aniž by se jim snížila měsíční penze. Na druhou stranu na ně musí jejich zaměstnavatel odvádět vyšší částku na důchodové pojištění. Nyní už do této skupiny pracovníků patří zdravotničtí záchranáři, profesionální hasiči a horníci.

–ČTK/VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here