V ČR od začátku roku zbankrotovalo o 9 % více firem než loni

30
firem
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Od ledna do konce září letošního roku v Česku zbankrotovalo 524 obchodních společností. To je o 42 firem, tedy devět procent, více než loni. Za stejné období došlo k podání 789 insolvenčních návrhů na firmy.

V poslední době firemních bankrotů mírně přibývá. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Ta konstatuje, že letos se počet firemních bankrotů, po poklesu v předchozích dvou letech, mírně zvyšuje. Což může být podle zástupců firmy následkem velkého množství bankrotů firem v sousedním Německu, tedy u našeho největšího obchodního partnera, jak upozorňuje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF.

„Vliv na tento počet má rovněž nízký ekonomický růst, vyšší ceny energií, jen pomalé snižování úrokových sazeb a nízká domácí poptávka po zboží a službách,“ doplňuje.

Bankroty obchodních společností 2022 – 2024 v ČR

[Zdroj: CRIF]

Jinak stejně jako každý měsíc, kdy CRIF publikuje svá data, ale zůstává optimistická. Podle ní „jinak“ platí, že české firmy jsou v poměrně dobré kondici. A proto se, jak říká, neobávejme výrazného zhoršení situace.

„Podíl nevýkonných úvěrů firem dále klesá a objem vkladů firem stále převyšuje objem jejich úvěrů,“ argumentuje.

Meziměsíčně bankrotů firem ubylo

Přidává i statistiku za září, kdy v Česku zbankrotovalo 54 obchodních společností. Což je o deset méně než v srpnu. V září tak společnost eviduje letos druhý nejnižší počet bankrotů hned po dubnu. Meziměsíčně se podalo méně návrhů na konkurz. Těch bylo dvaaosmdesát. Největšími subjekty v konkurzu byly z hlediska obratu hutní společnost GALMET, společnost zaměřená na nákladní dopravu Stebal Spedition s.r.o., a WALBO ENGINEERING s.r.o.

V Liberty došlo na nejčernější scénář. Rozprodává majetek a propouští

Z dlouhodobějšího pohledu už statistiky ale ukazují na docela odlišné trendy. Za posledních 12 měsíců byl vyhlášen bankrot u 693 obchodních společností. To je o 44 více než v předchozím období. Zároveň došlo na podání 1 050 návrhů na firemní bankrot. Což je o devět více než v předchozích dvanácti měsících. Za uplynulých 12 měsíců zbankrotovalo 16 z 10 tisíc aktivních firem.

Nejčastěji bankrotují firmy na Liberecku a v dopravě

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo za posledních 12 měsíců vyhlášeno v Praze [312], v Jihomoravském [98] a v Moravskoslezském kraji [60]. Na 10 tisíc aktivních firem připadlo v posledních 12 měsících nejvíce bankrotů v Libereckém [21] a Karlovarském kraji [20], nejméně pak v Pardubickém kraji [7] a na Vysočině [9].

Liberec: Když chceš, tak se máš dobře. Je to jen na Tobě!

Z pohledu odvětví došlo v posledních 12 měsících nejčastěji k bankrotům v obchodu [153], ve zpracovatelském průmyslu [113] a v odvětví stavebnictví [80].

Nejvyšší počet bankrotů na 10 tisíc registrovaných firem vykázalo za sledované období odvětví dopravy a skladování [21], zpracovatelský průmysl a kategorie ostatních činností [shodně 19].

V Německu dochází ke zpožďování plateb mezi firmami

Naopak nejméně firem bankroty ohrožují v odvětvích, které poskytují služby ve vzdělávání, ve zdravotnictví a sociální oblasti [3 bankroty na 10 tisíc registrovaných firem]. Velká rizika nepodstupují ani firmy z odvětví informačních a komunikačních činností [5 bankrotů na 10 tisíc registrovaných firem].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here