Stát vyplácí dotace, aby si podnikatelé kupovali elektrické Tesly a Volva

3368
podnikatele
Foto: Tesla Inc.

Zatímco prodeje nových aut v ČR loni meziročně stouply o necelých 16 procent, letos jsou za prvních devět měsíců jen o necelá tři procenta vyšší. Přesto mají svého vítěze. Jím jsou podnikatelé, kteří si s pomocí dotace pořizují elektroauta.

Potvrzuje to aktuální komentář zástupců Svazu dovozců automobilů [SDA] ke statistice vozidel registrovaných v ČR za letošních prvních devět měsíců, ale i za letošní září.

„Výzva Ministerstva průmyslu a obchodu na podporu prodeje elektrických vozů pro podnikatele katapultovala na šesté místo celkových zářijových registrací značku Tesla,“ uvedli zástupci SDA.

Za prvních devět měsíců letošního roku je Tesla na 14. místě. Podobné růsty ukazuje podíl plně elektrických osobních vozů na letošních registracích. Ten v září poskočil na rekordních osm procent z letošních prozatím celkových 4,2 procenta.

Výzva Ministerstva průmyslu a obchodu ČR [MPO], o níž mluví zástupci SDA, se týká programu Záruka Elektromobilita. V něm již déle než pět měsíců Národní rozvojová banka [NRB] živnostníkům, podnikatelům a firmám poskytuje bankovní záruku k úvěru na nákup bezemisních vozidel a dobíjecích stanic. Přičemž k záruce žadatelé obdrží finanční příspěvek až 300 tisíc korun.

Podíl čínských elektromobilů na prodejích v ČR dosáhl 14,23 %

O záruku na úvěr od leasingové společnosti nebo komerční banky na nákup auta a ještě 300 tisíc korun k tomu je podle MPO velký zájem. Za uplynulých šesti měsíců podnikatelé požádali NRB o zaručení úvěru na nákup 5 307 vozidel a 2 221 dobíjecích stanic.

„O velkém zájmu podnikatelů také vypovídá rychlost čerpání podpory – šest měsíců po spuštění programu je proplaceno či rezervováno 81 procent z celkové částky alokovaných zdrojů,“ uvádí MPO ve své tiskové zprávě.

Dotace na Tesly, Volva, VW a Škody

Ve stejné zprávě Michal Nebeský, člen představenstva NRB s odpovědností za obchod, rovněž tvrdí, že Program Záruka Elektromobilita se vzhledem k vysokému zájmu podnikatelů a firem zřejmě stane programem s nejrychleji vyčerpanými prostředky od doby covidu-19.

Podle MPO je mezi žadateli největší zájem o elektromobily kategorie M1, tedy o osobní vozy. NRB přijala žádosti o 5 196 osobních elektromobilů, 108 užitkových vozů [kategorie N1] a tři nákladní vozy [kategorie N2]. Mezi značkami převažuje Tesla, s odstupem následuje Volvo, Volkswagen a Škoda.

Žebříček nejžádanější značek vozů v programu Záruka Elektromobilita k 20.9. 2024
Značka Počet vozů Značka Počet vozů
TESLA 2 299 BMW 241
Volvo 458 Hyundai 136
Volkswagen 382 Mercedes 127
Škoda 371 KIA 90
MG 244 Toyota 80

  [Zdroj: MPO ČR]

Nákup těchto vozů s podporou programu, v němž stát ručí za poskytnutý úvěr, potvrzuje Jana Hanušová, předsedkyně představenstva České leasingové a finanční asociace [ČLFA].

Vysoký nárůst počtu financovaných elektromobilů členskými společnostmi ČLFA v prvním pololetí 2024 je reakcí na spuštění dotačního programu Záruka Elektromobilita. Za prvních šest měsíců jsme s více než 2400 profinancovanými vozy překonali statistiky za celý minulý rok. Více než polovina prvně registrovaných elektromobilů v ČR je financována členy ČLFA,“ uvedla.

Je zajímavé, že docela jinak vypadá žebříček letos všech pořízených nových aut v ČR bez dotace. V něm vévodí značka Škoda s 58 268 registrovanými osobními vozy [33,88 %]. Následují automobilky:

  • Hyundai – 15 578 registrovaných vozů [9,06 %]
  • Toyota – 14 330 registrovaných vozů [8,33 %]
  • Volkswagen – 11 302 ks registrovaných vozů [6,57 %]
  • Kia – 7 850 registrovaných vozů [4,56 %]
  • Dacia – 6 493 registrovaných vozů [3,78 %]
  • Mercedes-Benz – 5 893 registrovaných vozů [3,43 %]
  • Ford – 4 531 registrovaných vozů [2,63 %]
  • BMW – 4 198 registrovaných vozů [2,44 %]
  • Peugeot – 3 953 registrovaných vozů [2,30 %]

Značky Tesla a Volvo, které vedou dotační žebříček aut, v reálném bezdotačním prodeji v žebříčku deseti nejprodávanějších značek vůbec nefigurují. U Tesly se to dá vysvětlit tím, že nenabízí vozy se spalovacími motory. U Volva, které vyrábí jak auta s konvenčními motory, tak elektromobily, absence zaráží.

Podnikatelé dostanou od státu přidáno

MPO vyčlenilo na podporu elektromobility v programu Záruka Elektromobilita 1,95 miliardy korun. Dotacemi chtělo původně podpořit pořízení 4 055 vozidel a 1 500 dobíjecích stanic. Tyto objemy jsou ale překonané a MPO minulý měsíc navýšilo počty podpořených vozidel a dobíjecích stanic.

O podporu pořízení nákladních či osobních elektromobilů mají podnikatelé velký zájem. Rychle jsme splnili potřebnou hranici pro to, aby nám Evropská komise proplatila potřebné prostředky,” uvedl vrchní ředitel sekce fondů EU na MPO Marian Piecha.

Výsledky Tesly ukázaly katastrofu. Pomoci jí mají nová levná auta

„Nyní program aktualizujeme a již nebudeme v alokaci 1,95 miliardy korun oddělovat zvlášť prostředky na podporu nákupu elektromobilů a dobíjecích stanic. Díky tomu budeme moci flexibilně reagovat na poptávku a podpoříme oproti předpokladům více elektroaut,“ doplnil to, jaký bude další postup MPO.

Čínské součástky v autech vadí. Jsou totiž bezpečnostním rizikem

Peníze, které program poskytuje na nákup elektroaut pro podnikatele z Národního programu obnovy, přicházejí z evropských fondů. Fakt, že podnikatelé s pomocí dotace ze zdrojů EU na prvním místě nakupují auta vyrobená americkou automobilkou, asi nevyžaduje další komentář. Na druhé straně americká automobilka nemá výrobní závody jen v USA a Číně, ale také v Německu. V gigafactory Berlin-Brandenburg vyrábí stovky tisíc vozů Model Y a miliony bateriových článků.

–DNA–

1 komentář

  1. Stát se za této vlády zadlužil o dalších více než 1000 miliard a dává peníze podnikatelům na auta. Není toto socialistická vláda?

    “Souhrnný deficit Fialovy vlády přitom bude za léta 2022 až 2025 nominálně představovat přibližně 1132 miliard korun, pokud tedy právě bude letošní schodek státního rozpočtu 252 miliard a roku příštího pak 231 miliard.

    Nominálně by tedy Fialova vláda vytvořila o zhruba 320 miliard vyšší souhrnný deficit, tedy nový dluh, než vláda Babišova.”

    https://moneymag.cz/komentar/statni-rozpocet-fialova-vlada-navysi-statni-dluh-o-320-miliard-prekona-babisovu-vladu.r7a36z8i

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here