Jak funguje jediný zapáčený podílový fond v ČR? Investuje s pákou

141
s_pakou
Investiční stratég Martin Mašát / Foto: Partners

Podílový Fond Double speed rizikový je jediný retailový fond v Česku, jenž využívá k nákupům aktiv finanční páku. Každý jeho nákup provází úvěr. Umožňuje mu vyšší zhodnocení vložených prostředků, ovšem stejně tak hrozí i vyšší ztrátou.

Tento podílový fond, který spadá do skupiny Partners, investory láká na průměrné zhodnocení kolem 15 procent ročně. Ve správě má v tuto chvíli aktiva za zhruba jednu miliardu korun. Jak pracuje s finanční pákou v praxi, vysvětluje v rozhovoru pro FinTag investiční stratég skupiny Partners Martin Mašát.

Zkraje srpna finanční trhy výrazně propadly, využili jste situaci k nákupům?

Korekci jsme využili k navýšení expozice na světový index akcií relativně vysoko nad čistou hodnotu fondu.

Pracujete i s měnovým rizikem?

Ano, na základě nové prognózy České národní banky [ČNB] jsme snížili expozici na dolar a euro. Očekáváme posilování koruny. Tomu by mohlo pomoci i nižší tempo snižování základní sazby ze strany ČNB. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že sazby měnových politik, základní úrokové sazby nastavované centrálními bankami, jsou na jedněch z nejvyšší hodnot.

Jak přesně pracujete s pákou?

Co se týče využití páky, přišli jsem na mnoho teoretických způsobů, jak ji aplikovat, ale reálně můžeme použít pouze omezený počet obchodů daný reálnými podmínkami na trzích. A pak i možnostmi, které projdou regulací. Musíme mít stále na paměti, že se jedná o úspory, respektive investice retailových klientů, které mají vyšší formu ochrany.

V praxi aplikujeme tři hlavní způsoby, jak páku tvoříme

Rozumím, ale jak přesně pracujete s pákou?

V praxi aplikujeme tři hlavní způsoby, jak páku, leverage, vůči akciovým trhům vytvořit. Kombinujeme všechny tyto možnosti. První využitelný způsob postavení páky je vlastně nejjednodušší a nejlépe vystihuje princip zapáčené investice. Vychází z toho, co už známe u nemovitostních fondů, ale v daleko efektivnější formě. Jde o jednoduchou půjčku na nákup dalších akcií nad úroveň majetku fondu. Nejenže se zde investuje do výnosnějšího aktiva – dlouhodobá výkonnost akciových trhů je kolem 9 % –, ale také do mnohem likvidnějšího aktiva, kde máme každý den transparentní ocenění. To umožňuje fondu půjčovat si na kratší dobu a v různých měnách, a tedy mnohem levněji a efektivněji než u dlouhodobých úvěrových smluv. V případě extrémního růstu úroků může fond takřka okamžitě reagovat a úvěrovou expozici upravit a úrokové náklady efektivně řídit.

Jaké jsou parametry finanční páky?

V prvním případě páku tvoříme jednoduše zvýšenou expozicí na akciových trzích nad 100 procent hodnoty fondu za pomocí půjčených prostředků. A pokud tedy věříme v dlouhodobý růst cen akcií, tak by výsledný výnos měl být při dvojnásobné páce dvojnásobný. Započíst se však musí i náklady půjčky, ale to platí u všech způsobů tvorby leverage. Proto odhadujeme výslednou výkonnost fondu někde na „konzervativní“ úrovni +15 procent p.a.

ETF je na širší debatu, říká Martin Mašát

A druhý způsob?

Druhý způsob je využití již připravených nástrojů, jako jsou například ETF s pákou. Bohužel jejich použití je nejen drahé, ale je jich pouze omezené množství. Pouze některé lze použít pro investice v retailovém podílovém fondu.

Zdá se, že nejste příliš zastáncem ETF?

To je na širší debatu, ale v tomto případě podle nás platí, že v první fázi života fondu jsou tyto instrumenty nutností, ale postupně jejich význam bude upadat a na jejich místo nastoupí specializované certifikáty, které umí na míru vytvořit velké investiční banky. Takový certifikát může mít konkrétní parametry, které lépe sedí strategii fondu. Další výhodou je, že jeho paramenty jsou pod kontrolou a stále je takový certifikát transparentně oceňován na burze a má denní likviditu.

A třetí způsob?

Třetí způsob, který lze využít a který postupně nabere prim, je využití derivátových instrumentů a produktů. Není nic jednoduššího, než řídit fond jako „kupní opci“, tzn. investiční instrument, kdy cena roste rychleji a padá pomaleji. Zde se vychází z teoretického konceptu Black-Scholes, oceňovacího modelu opcí, který dokáže rozčlenit opce na akciovou a dluhopisovou část. Tímto směrem fond míří.

Investice do dluhopisů s pákou

Investujete i do dluhopisů?

Již nyní, ač se to zdá neuvěřitelné, má fond Double speed rizikový svoji dluhopisovou část. Ta vyhlazuje volatilitu akciové části, kde má fond navíc expozici mnohem větší než 100 procent svého čistého majetku. Geniální na této myšlence je to, že ač má fond větší expozici na akcie než kterýkoliv akciový fond, tak i tato pozice je vyvážena konzervativní dluhopisovou složkou.

Čím si vysvětlujete, že jste jediným tuzemským podílovým fondem na trhu, který využívá finanční páku?

Samozřejmě, vytvořit takový fond vyžadoval obrovský kus práce nejen pro právníky, ale i portfolio management a risk management, který musel najít způsoby, jak páku aplikovat. A přitom splnit veškeré dodatečné regulatorní požadavky nad úroveň klasických retailových fondů, a to nejen ze strany ČNB a českých zákonů, ale i s ohledem na evropskou regulaci. A protože se jedná o jediný fond tohoto druhu, tak jsme všechny postupy museli kompletně vymyslet, to od finančních modelů přes testování, reporting až po reálnou aplikaci na portfolio fondu. V tom hledejte odpověď.

Máte nějaké investiční limity ve využití finanční páky, například maximální velikost a podobně?

Investiční limity jsou dány primárně českým zákonem. Ten chrání retailové klienty a zdůrazňuje především diverzifikaci. Velikost páky zákon, který je plně implementován do Statutu fondu, omezuje na to, že finanční páka nesmí překročit 200 procent. Navíc známkou využití páky je dodatek rizikový ve jméně fondu. Tímto se snažíme poctivě ukázat, že fond je zapáčený a má tedy své specifické chování.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here